Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Semiologia esofagului Semiologia esofagului
Semiologia esofagului Simptomele fimctionale constatu in disfagie, dureri si regurgitare - complex
Mai mult...
Ischemia arteriala cronica Ischemia arteriala cronica
Ischemia arteriala cronica Apare in arteroscleroza obliteranta a membrelor pelviene, in trombangei
Mai mult...
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V X Y Z

Anovulatia cronica

Descriere Anovulatia cronica:

Anovulatia cronica reprezinta circa 80% dintre problemele endocrine ginecologice. Femeile diagnosticate cu anovulatie cronica nu reusesc sa ovuleze spontan, insa pot ovula sub tratament adecvat. Ovarele acestor femei nu secreta estrogeni dupa modelul ciclic normal si este necesar sa se faca diferentierea intre femeile care produc suficienti estrogeni pentru a avea sangerare de sevraj dupa tratament cu progesteron si cele care nu reusesc sa produca suficienti estrogeni pentru a putea avea sangerarea de sevraj dupa terapia progesteronica, care adesea au disfunctie hipotalamo-hipofizara.  Anovulatia cronica este de doua tipuri: anovulatia cronica cu estrogeni prezenti si anovulatia cronica cu estrogeni absenti.

Cauze Anovulatie Cronica:

Anovulatia cronica cu estrogeni prezenti. Femeile cu anovulatie cronica care sufera sangerare de sevraj dupa terapie cu progesteron se spune ca sunt intr-o stare de estrus datorata productiei aciclice de estrogeni. Cel mai comun termen pentru aceasta afectiune este boala ovariana polichistica (BOPC), un sindrom caracterizat de urmatoarele simptome ;
-infertilitate ;
-hirsutism (dezvoltare la femeie a unei pilozitati excesive si cu aspect de pilozitate masculina);
-obezitate;
-amenoree, sau oligomenoree (flux sanguin diminuat al menstruatiei, sau lipsa menstruatiei).

Cand apare sangerarea uterina spontana la pacientele cu boala ovariana polichistica, nu pot fi previzibile debutul, durata si cantitatea, dar, ocazional, sangerarea poatefi severa. Sangerarea uterina disfunctionala este obisnuit datorata nivelurilor crescute de estrogen.  Diagnosticul de boala ovariana polichistica se pune pe baza semnelor si simptomelor si este bazat pe coexistenta anovulatiei cronice si a gradelor variate de exces androgenic. Dupa un timp variabil de la sangerarea uterina spontana apare amenoreea, iar semnele excesului androgenic (hirsutismul) devin de obicei evidente in apropierea momentului menarhei. Combinatia de androgeni suprarenali crescuti si obezitate va avea ca rezultat formarea de estrogeni extraglandulari in exces care conduce la un efect de feedback pozitiv pe secretia de LH (hormonul luteinizant secretat de hipofiza anterioara) si feedback negativ pe secretia de FSH (hormonul foliculostimulant secretat de hipofiza anterioara), astfel ca raportul dintre LH si FSH caracteristic va fi mai mare de 2. Nivelul crescut de LH duce la secretie crescuta de androgeni, care la randul ei va perpetua anovulatia cronica. In stadiile avansate, ovarul este sediul principal al secretiei de androgeni, dar suprarenala poate de asemenea sa produca androgeni in exces. Defectul fundamental in boala ovariana polichistica este considerat unul al semnalelor neadecvate pentru hipotalamus si hipofiza si anovulatia cronica nu este datorata unei anomalii intrinseci a ovarului insusi, ci este mai degraba rezultatul unui deficit de FSH si excesului de LH.

Anovulatia cronica cu estrogeni prezenti poate sa apara de asemeni in tumori ale ovarului : tumori cu celule granuloase si tecale, tumori Brenner, teratoame chistice sau tumori Krukenberg. Tratamentul bolii polichistice ovariene poatefi realizat pe mai multe cai :
-scaderea secretiei ovariene de androgeni (rezectie cronica sau agenti contraceptivi orali) ;
-scaderea formarii deestrogeni periferici (scaderea in greutate) ;
-sporirea secretiei de FSH (administrare de clomifen, gonadotropina menopauzala umana-hMG-, gonadorelina-LHRH-,sau FSH purificat).

Alegerea terapiei depinde de semnele clinice si de nevoile pacientei; scaderea in greutate este indicata la toate femeile obeze.
Daca femeia nu are hirsutism si nu isi doreste o sarcina, pot fi induse menstruatii periodice de sevraj cu medroxiprogesteron acetat administrat timp de 10 zile pe luna. Daca femeia are hirsutism si nu isi doreste o sarcina ,componenta ovariana aproductiei de androgeni poate fi inhibata prin administrare de contraceptivi orali combinati estroprogestativi. Daca anovulatia datorata bolii ovariane polichistice este cauza infertilitatii femeii, ovulatia poate fi indusa utilizand clomifen, gonadorelina, gonadotropine sau, ocazional, rezectia cuneiforma a ovarelor.  Anovulatia cronica cu estrogeni absenti.  Femeile cu anovulatie cronica care au productie scazuta sau absenta de estrogeni si care nu au sangerare de sevraj dupa tratament cu progesteron prezinta de obicei afectiuni ale hipotalamusului sau ale hipofizei.Aceste paciente cu anovulatie cronica au in mod obisnuit hipogonadism hipogonadotropic datorat fie bolii hipofizare, fie datorata unei afectiuni a sistemului nervos central.

Hipogonadismul hipogonadotropic izolat asociat cu defecte ale mirosului este cunoscut ca sindrom Kallman, iar femeile afectate prezinta infatilism sexual, au un defect de sinteza sau de eliberare a LHRH ce duce la anovulatie cronica.  Mai obisnuit, deficienta gonadotropica ce duce la anovulatie cronica se crede ca apare datorita tulburarilor functionale ale hipotalamusului sau centrilor nervosi superiori.  Un eveniment stresant la o femeie tanara poate constitui in mod frecvent o cauza de anovulatie cronica, nivelul estrogenilor si a gonadotropinei fiind la limita inferioara a normalului. De asemeni, exercitiul fizic exagerat ,ca joggingul sau baletul si dieta,au ca rezultat pierderea excesiva in greutate si pot conduce la dezvoltarea anovulatiei cronice in special la fetele cu istoric de ciclu menstrual neregulat. Amenoreea la aceste femei nu pare a fi determinata doar de pierderea in greutate, ci de o combinatie intre scaderea grasimii corporale si stresul cronic.
O forma extrema de anovulatie cronica cu scadere in greutate este anorexia nervoasa caracterizata prin aparitia la femeia tanara a amenoreeiasociata cu pierderemasivain greutate, aversiune fata de alimentatie si crestere in greutate, varsaturi autoprovocate,emaciere extrema si imagine corporala deformata. Bolile debilitante cronice, ca afectarea renala in stadiul final, malignitatea sau sindromul de malabsorbtie, se crede ca pot conduce la dezvoltarea hipogonadismului hipogonadotropic si implicit a uneia din cauzele aparitiei anovulatiei cronice, pe calea unui mecanism hipotalamic.

Simptome Anovulatia cronica:

Inainte de a induce ovulatia in cazul unei anovulatii cronice, in scopul inducerii unei sarcini, este obligatorie excluderea prezentei unei tumori hipofizare. Craniofaringiomul, ce reprezinta aproximativ 3% dintre neoplasmele intracraniene, este o cauza de aparitie a anovulatiei cronice cu deficit, sau absenta de estrogeni. Pacientii se prezinta de obicei cu infantilism sexual, pubertate intarziata si amenoree, datorata deficitului gonadotropinic.

Panhipopituitarismul este de asemenea o cauza de aparitie a acestei afectiuni, pacientele prezentandu-se cu manifestari clinice caracteristice: lactatie si ovulatie insuficienta, pierderea parului genital si axilar, hipotiroidism si insuficienta corticosuprarenaliana. Evaluarea amenoreei este un pas foarte important in diagnosticul anovulatiei cronice si o atentie speciala trebuie acordata urmatoarelor aspecte:
-gradului de maturizare a sanilor, parului pubian si axilar si a organelor genitale externe;
-statusului estrrogenic actual ;
-prezentei sau absentei uterului.

La toate femeile cu amenoree trebuie suspectata o sarcina inainte de a dovedi alte cauze, de aceea trebuie exclusa sarcina printr-un test screening corespunzator inainte de a aprofunda investigatiile.

Tratament Anovulatia cronica:

Tratamentul se realizeaza prin administrare de progestogeni si estrogeni. Principala utilizare a progestogenilor este in asociere cu estrogeni pentru a asigura maturarea deplina a endometrului, atat in combinatia pilulelor contraceptive cat si in terapia statusurilor hipogonadale. Cel mai frecvent efect secundar este sangerarea intermenstruala care apare cand progestogenii sunt utilizati continuu. Tratamentul anovulatiei cronice datorate tulburarilor hipotalamice include eliminarea cauzei stresante, reducerea efortului fizic si corectarea pierderii in greutate daca este cazul. Femeile care nu isi doresc o sarcina pot efectua terapie de substitutie cu estrogen pentru a induce si mentine caracterele sexuale secundare normale si a preveni pierderea osoasa, in timp ce terapia cu gonadotropine sau gonadorelina este indicata atunci cand femeile isi doresc sarcina. Tulburarile hipofizare pot conduce la forma cu deficit estrogenic a anovulatiei cronice prin doua mecanisme:
-interferenta directa cu secretia de gonadotropine prin leziuni care fie distrug, fie interfera cu celulele gonadotropice;
-inhibarea secretiei gonadotropinice in asociere cu prolactina in exces(prolactinom).

Estrogenii sunt utilizati pentru tratamentul insuficientei gonadale, controlul fertilitatii, controlul sangerarii uterine disfunctionale si controlul carcinomului de san. Deoarece terapia orala cu estrogeni nici nu inlocuieste si nici nu mimeaza secretia zilnica a hormonului pierdut, acest tratament trebuie privit mai degraba ca o substitutie farmacologica decat ca o inlocuire fiziologica.Efectele secundare ale substitutiei estrogenice sunt variate in diferite momente ale vietii.


Promotiile saptamanii

CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara