Boala celiaca
Descriere Boala celiaca:
Boala celiaca sau intoleranta la gluten reprezinta o dereglare digestiva cauzata de consumul de gluten. Acesta proteina se regaseste in paine, paste, pizza, prajituri si alte alimente care contin grau, orz sau secara.
Persoanele afecxtate de aceasta boala, ce consuma alimente cu gluten resimta o reactie negativa a sistemului imunitar, ce conduce la distrugerea intestinelor si la incapacitatea de a absorbi anumiti nutrienti.
Boala celiaca produce dureri abdominale si diaree. Absorbtia precara a nutrientilor duce la deficiente de vitamine care priveaza creierul, sistemul nervos periferic, oasele si ficatul de nutrienti vitali. Nu se cunoaste un tratament pentru boala celiaca, insa simptomatologic poate fi ameliorata prin anumite schimbari de dieta.
Simptome Boala Celiaca:
In cazul in care persoana afectata de boala celiaca nu mai utilizeaza glutenul, simptomatologia dispare in decursul catorva zile. Examenul mucoasei intestinale ilustreaza o refacere a vilozitatilor, implicand cateva luni pentru a fi completa. Supravegherea bolii este realizata cu ajutorul biopsiilor ale mucoasei intestinale periodice.
In cazul adolescentilor, afectiunea progreseaza rapid. Copilul incepe sa ia in greutate in cateva saptamani. Aproximativ 10% din pacientii cu celiachie, pote dezvolta un tip de cancer: de esofagian, faringian, al intestinului subtire sau chiar prezenta limfoamelor. Limfomul este o tumora care se dezvolta intr-un tesut limfoid si in special in ganglionii limfatici.
Tratament Boala Celiaca:
Pana in prezent, nu s-a descoperit nici un tratament care sa vindece boala celiaca. Insa, boala celiaca poate fi tinuta sub control prin schimbarea dietei, eliminand definitiv glutenul din alimentatie. De obicei, boala celiaca se dezvolta la copii, intre 6 luni si 2 ani, dupa introducerea cerealelor in alimentatie. Afectiunea poate fi prezenta si la la 30 – 40 ani. Femeile sunt de 2 -3 ori mai afectate decat barbatii.
|