Disfagia
Descriere Disfagia:
Disfagia reprezinta o dificultatea in inghitirea alimentelor. Este o problema frecventa si destul de grava. Se dezvolta in principal la persoanele in varsta. Aproximativ 7 -10% din persoanele cu varste peste 50 ani prezinta dificultati in inghitire. Deglutia reprezinta procesul de inghitire, prin care bolul alimentar este trimis din cavitatea bucala prin faringe si esofag pana la nivelul stomacului. Afectiunea se intalneste sub trei etape: bucala, faringiana si esofagiana. Din cauza acestei dificultati de inghitire a alimentelor, bolnavii pot suferi de pneumonie de aspiratie, malnutritie, deshidratare, scadere in greutate si obstructie aeriana. Principala cauza care provoaca disfagia neurologica este data de accidentul vascular cerebral (AVC). Se estimeaza c 50 – 70% din pacientii cu AVC prezinta disfagie, care este cel mai important factor de risc pentru aparitia pneumoniei.
Cauze Disfagia:
Principalele cauze care provoaca disfagia sunt: accidentul vascular cerebral, boala Parkinson sau alta afectiune degenerativa, miastenia gravis, laringectomie (extirparea laringelui) sau esofagectomie miopatie, spondiloza cervicala, varsta, reflux gastroesofagian.
Disfagia orofaringiana:
Pacientii cu disfagie orofaringiana sufera dificultati in inceperea deglutitiei. Principalele simptome sunt: tusea, regurgitatia nazala si voce nazonata. Disfagia orofaringiana este provocata de accidentul vascular cerebral (AVC), boala Parkinson sau alte afectiuni neuromusculare. Leziunile structurale locale sunt mai rare.
Disfagia esofagiana:
Pacientii cu disfagie esofagiana prezinta o senzatie de presiune retrosternala sau de stagnare a bolului alimentar. Tulburarile de motilitate si obstacolele mecanice sunt comune. Principalele cauze sunt antibioticele (doxicilina, tetraciclina, clindamicina, etc.) si medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene.
Diagnostic Disfagia:
Pentru un diagnostic corect de disfagie, medicul trebuie sa examineze gatul, gura, faringele si laringele. Numararea formulei sangvine este necesara pentru remarcarea infectiilor sau afectiunilor inflamatorii. Investigarea functiei tiroidiene poate detecta cauzele ce tin de hipotiroidism sau hipertiroidism ale disfagiei. Examenul radiologic baritat este esential pentru evaluarea pacientilor cu disfagie, in special pentru cei care prezinta o leziune obstructiva. Examenul are rolul de a evidentia leziunile structurale, dar nu poate identifica natura leziunilor obstructive. Endoscopia permite vizualizarea esofagului cu ajutorul unui instrument flexibil, dotat cu sistem optic si de iluminat (endoscop). Manometria are rolul de a masura presiunea si activitatea musculara la nivelul esofagului. Manometria este indicata in cazurile in care tranzitul baritat sau endoscopia digestiva superioara nu deceleaza o anomalie.
|