Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Semiologia esofagului Semiologia esofagului
Semiologia esofagului Simptomele fimctionale constatu in disfagie, dureri si regurgitare - complex
Mai mult...
Ischemia arteriala cronica Ischemia arteriala cronica
Ischemia arteriala cronica Apare in arteroscleroza obliteranta a membrelor pelviene, in trombangei
Mai mult...
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V X Y Z

Echipa Ekilibrium recomanda:
Kosmodisk Prestige

Kosmodisk Prestige

Durere de spate

Descriere durere de spate:

Durerile de spate reprezinta o problema actuala foarte frecventa, afectand circa 8 din 10 persoane (in randul femeilor insarcinate procentul fiind de circa 50%), tendinta acestui procent fiind in crestere. Durerile de spate pot fi situate fie in regiunea superioara, fie in cea de mijloc sau in zona lombara. Uneori, disconfortul se poate extinde si la nivelul soldurilor sau al picioarelor.

Spatele este format dintr-un sistem complex de oase, ligamente, articulatii, muschi si nervi, iar durerile resimtite pot fi cauzate de o problema la nivelul oricarui element. Cel mai comun tip de durere de spate este cel din zona de jos.  Acest fapt este cauzat de presiunea majora la care este expusa aceasta regiune de fiecare data cand o persoana sta jos sau ridica ceva.  De asemenea, aceasta zona poate fi cel mai des accidentata.  Este definita ca durere conditia care persista peste 12 saptamani si este atribuita adesea conditiilor degenerative sau traumatice ale coloanei vertebrale. Fibrozita, spondiloartropatia inflamatorie si bolile osoase metabolice reprezinta de asemenea cauze ale durerii de spate. Durerea lombara de spate este definita ca cronica dupa 3 luni de evolutie deoarece majoritatea tesuturilor conjunctive se vindeca in 6-12 saptamini daca nu persista instabilitatea patoanatomica. Conditiile traumatice sau degenerative ale coloanei sunt cele mai frecvente cauze ale durerii de spate. Desi protruzia discului si hernierea sunt cauze popularizate ale durerii de spate si sciaticii, herniile de disc asimptomatice sunt comune.

Durerea de spate lombara este mai prevalenta in tarile industrializate. Factorii genetici care predispun persoanele de etnie specifica sau rasa la aceasta afectiune nu au fost identificati clar. Barbatii si femeile sunt afectati egal, dar la cei peste 60 de ani femeile raporteaza simptome mai frecvent decit barbatii. Incidenta durerii de spate prezinta valori maximale odata cu varsta mijlocie si scade cu inaintarea in varsta, cand modificarile degenerative ale coloanei sunt predominante. Sciatica apare la pacientii din decada a patra a cincea de viata, iar virsta medie de aparitie este de 42 de ani.

Cele mai multe etiologii ale durerii de spate nu sunt amenintatoare de viata, totusi au asociata o morbiditate semnificativa in sindroamele de durere cronica de spate. Un numar semnificativ de pacienti nu se pot reintoarce la viata normala si la locul de munca. Cele mai multe cazuri de durere de spate nu sunt urgente medicale cu exceptia celor cu sindrom de coada de cal care necesita decompresie imediata pentru a preveni sechelele neurologice permanente.

Patogenia si cauzele durerii de spate:

Durerea coloanei vertebrale poate aparea in regiunea cervicala, lombara sau a coccisului.

Tipurile de durere de spate sunt:

Aceasta este impartita in durere discogenica, durere acuta – traumatica, scheletica, radiculara si durere miofasciala.

Durerea cervicala si lombara:

Durerea miofasciala: este durerea atribuita musculaturii si fasciilor adiacente coloanei vertebrale. Durerea miofasciala este considerata a fi cauzata de suprauzajul sau trauma muschilor care sustin umerii si gitul pentru coloana cervicala si pelvisul sau toracele pentru coloana lombara. Alte cauze mai rare sunt deficitele nutritionale, infectiile cronice, disfunctiile endocrine, pozitiile defectuase adoptate de catre pacient si stressul psihologic. Diagnosticul acestui sindrom este clinic fara teste de laborator care sa-l confirme. Astfel durerea miofasciala este localizata prin palparea punctelor declansatoare dureroase localizate in muschii scheletici. Un punct declansator este definit ca o zona hiperiritabila localizata intro banda musculara palpabila.

Sindromul radicular clasic: caracterizat prin durere radiculara prin incarcerarea nervilor de catre discurile herniate. Un sindrom similar poate fi produs prin inflamatie si iritatie. Durerea este ascutita, bine localizata si asociata cu parestezia, in timp ce durarea prin iritatie este moderata, prost localizata si fara parestezii. Incarcerarea nervoasa este asociata cu durere care coboara pe picior la ridicarea acestuia in timp ce iritatia nu. Deficitele neurologice si iradierea durerii sub genunchi sunt rar observate doar in iritatie si comune in incarcerare. Alte cauze ale incarcerarii nervoase sunt stenoza spinala si sindromul de coada de cal.
Stenoza spinala apare cand spatiile discale scad, iar discul intervertebral isi pierde volumul cu varsta. Chiar si o trauma minora in aceste cauze determina inflamatia sau incarcerarea nervoasa cu sciatica clasica.
Sindromul de coada de cal este produs de exteriorizarea masiva a nucleului discului sau aparitia unei tumori spinale care apasa pe sacul caudal. Prezentarea clasica este sciatica bilaterala cu disfunctie intestinala sau vezicala. Retentia urinara este prima observata si urmata de incontinenta. Anestezia perineala sau perianala este prezenta la 80% dintre cazuri.

Factorii predispozanti pentru durerea discogenica cuprind:
adoptarea prelungita a unei posturi defectuase a coloanei vertebrale indiferent de regiune
miscari bruste, trauma locala, flexie frecventa.

Durerea discogenica: este cauzata de modificarile degenerative ale coloanei. Acestea sunt apreciate prin pierderea inaltimii discului intervertebral si dezvoltarea de osteofite conducand la pierderea capacitatii de absorbire a socului cu transmitere anormala a fortelor si incarcare anormala a articulatiilor intervertebrale. Combinatia dintre diminuarea discului vertebral si degenerarea fetelor articulare cu hipertrofie determina colabarea foramenului intervertebral cu compresia nervilor si asocierea simptomelor radiculare. In continuare discul intervertebral va deveni infiltrat cu colagen anormal si fibrotic.

Durerea cocisului sau coccidodinia: exista diferite etiologii pentru coccidodinie. Cea mai comuna apare prin lezarea directa a sincondrozei sacrococcigiene. O alta etiologie comuna este nasterea vaginala. La sfirsitul trimestrului al treilea unele modificari hormonale cresc mobilitatea articulatiilor coccisului. O treime dintre afectarile coccisului sunt idiopatice. Alte cauze mai rare sunt durerea piriformilor, lezarea nervilor pudentali la biciclisti, formarea de chist pilonidal, obezitatea si bursita la pacientii slabi fara grasime fesiera.

Durerea scheletica: alte cauze scheletice ale duerrii de spate cuprind osteomielita, sacroileita si neoplaziile.
Osteomielita apare prin dezvoltarea de procese inflamatorii implicind oasele coloanei, in timp ce sacroileita rezulta prin modificarile inflamatorii ale articulatiilor sacroiliace. Durerea apare la articulatiile sacroiliace si iradiaza in coapsele aneterioare si posterior. Durerea se agraveaza noaptea si se exacerbeaza prin pozitie bipeda sau de sezut prelungita. Tumorile maligne ale coloanei pot fi primare sau metastatice. Cele mai multe tumori primare sunt descoperite la pacientii sub 30 de ani si implica elementele vertebrale posterioare. Tumorile metastazice sunt descoperite mai ales la pacientii peste 50 de ani si tind sa apara in corpul vertebral.

Boli neurologice asociate cu durerea vertebrala:
mielopatia, plexopatia diabetica, neuropatia inflamatorie
mononeuropatia, miopatia (miozita), distonia.

Boli sistemice asociate cu durerea vertebrala:
neoplasme primare sau metastatice
infectii, spondiloartropatia inflamatorie
boli de oase metabolice, osteoporoza
ateroscleroza, vasculita.

Durerea vertebrala prin iradiere de la distanta:
afectiuni gastrointestinale, genitourinare: nefrolitiaza, prostatita, pielonefrita
sarcina ectopica, boala pelvina inflamatorie, patologia soldului.

Semnele si simptomele durerii de spate:

Afectiunile, in care durerea de spate este doar un simptom, evolueaza uneori tacit, fara sa fie depistate si tratate sau isi fac simtita prezenta printr-o criza puternica, neasteptata, sunt:

Osteoporoza - Boala a oaselor, specifica femeilor cu varsta peste 40 de ani sau care sufera de menopauza timpurie. Osteoporoza consta in scaderea rezistentei si densitatii oaselor, ceea ce duce cu usurinta la fracturi de vertebra sau sold.

Deformarea coloanei - Prin deformarea coloanei, se creeaza o presiune puternica asupra muschilor, tendoanelor si ligamentelor din zona deformarii. Deformarile coloanei vertebrale sunt scolioza ( curbarea intr-o parte ), cifoza ( curbarea in partea superiora, "cocoasa" ) si lordoza.

Spondiloza si spondilartroza - Sunt boli ale cartilajului articulatiilor de la nivelul coloanei vertebrale. In functie de cat de atacate sunt articulatiile, durerea se limiteaza la zona afectata sau poate chiar genera lipsa mobilitatii coloanei. Ulterior, din marginile vertebrelor cresc ciocuri de os care ataca nervul maduvei din acea zona si provoaca dureri ingrozitoare.

Spondilita anchilozanta - Este o boala inflamatorie cronica care afecteaza serios coloana vertebrala si se instaleaza prin durere puternica la nivelul soldului. Boala evolueaza treptat, de la o durere aparent banala la anchiloza coloanei.

Afectiunile renale si ginecologice - Infectiile renale, sangerarile, chisturile ovariene, endometrioza sau fibromul uterin pot cauza dureri de spate suparatoare.

Hernia de disc - Aceasta afectiune serioasa apare in zona lombara, printr-o durere brusca, care impiedica orice miscare si care se intinde pe picior. Poate provoca lombosciatica si este cauza de obicei de efort fizic intens dupa o perioada lunga de repaus, ridicarea unei greutati mari, miscari bruste din talie sau traumatisme.

Tumori ale coloanei - Tumorile de la nivelul coloanei vertebrale sau zonei pelvine pot cauza si ele dureri de spate.

Diagnosticul durerii de spate:

Studii de laborator:
efectuarea analizei urinii
hemoleucograma completa si rata de sedimentare a eritrocitelor daca pacientul este febril sau daca se suspecteaza abces spinal, osteomielita.

Studii imagistice:

Radiografia lombosacrala expune organele reproducatoare la radiatii. Acestea trebuie rezervate pentru cazurile de leziuni traumatice sau boli sistemice, infectii, neoplasme, terapia prelungita corticosteroidica sau grupurile pediatrice.

Rezonanta magnetica si tomografia sunt de electie pentru imagistica precisa a vertebrelor, tesuturilor moi paraspinale, discurilor sau maduvei spinale. Imagistica este necesara in urgente precum: istoric de neoplazie sau incarcerare nervoasa, durere asociata cu paralizie sau slabiciunea severa musculara, deficite neurologice bilaterale asociate cu pierderea functiilor vezicale, pacientii la care se suspecteaza hematom epidural sau abces.

Tratamentul durerii de spate

Pentru a nu avea dureri de spate putem incepe sa prevenim prin: mentinerea tonusului muscular (plimbari, exercitii fizice), mentinerea unei posturi corecte a coloanei vertebrale (in sezut si in somn), evitarea ortostatismului (statul in picioare in mod prelungit), mentinerea greutatii corporale in limitele normale varstei si sexului, ridicarea corecta a greutatilor (intotdeauna greutatile se ridica prin flexia genunchilor iar trunchiul nu trebuie aplecat in fata) si purtarea corecta a greutatilor (genti, ghiozdane, sacose), evitarea de miscari bruste si nu in ultimul rand o alimentatie echilibrata si sanatoasa.

Terapia conservativa este de electie si include: repaus la pat, administrare de antiinflamatorii si miorelaxante. Interventia chirurgicala in sindroamele de durere discogenica este necesara in radiculopatiie sau mielopatie cu durere radiculara persistenta, slabiciune motorie, deficite neurologice progresive sau compresia maduvei spinarii fara raspuns la terapia conservativa.

Persoanele care prezinta dureri de spate acute sau sub-acute pot gasi eficienta terapia prin caldura (incalzirea zonei dureroase sau efectuarea de bai calde). Desi sub semnul intrebarii din punct de vedere stiintific, unele persoane considera eficienta aplicarea locala de comprese reci. Pot fi utile, deasemenea, metodele de terapie alternativa (fitoterapia, tratamentele naturiste si homeopate).

La recomandarea medicului se pot administra antiinflamatoare, analgezice (sub forma locala, injectabila sau supozitoare).

Deasemenea, in functie de tipul de durere si diagnostic, pot fi eficiente: masajul, fizioterapia, exercitiile fizice si de postura, stimularea nervoasa, toate acestea fiind efectuate sub stricta indrumare medicala specializata.

 Desi, de cele mai multe ori, durerile de spate nu necesita de interventii imediate sau speciale, pot fi un semn al unor probleme medicale severe. In functie de toate aspectele, medicul stabileste tratamentul si tipul de investigatie necesar, inclusiv daca este sau nu necesara imagistica – radiografie, rezonanta magnetica (RMN) sau tomografie.

Daca prezentati dureri de spate severe (sau suficient de mari incat sa va intrerupa somnul) sau daca situatia nu se imbunatateste in decurs de 3 zile, se recomanda un consult medical. Deasemenea, se recomanda evaluarea medicala daca durerea de coloana se instaleaza in urma unui traumatism sau in cazul in care aveti o durere lombara severa (aceasta poate constitui un simptom al unei afectiuni renale). Persoanele cu afectiuni medicale grave trebuie sa solicite evaluare medicala de urgenta.

 

Tratamente naturiste pentru Durere de spate

Kosmodisk Prestige
Pret: 289 RON
*TVA inclus
 
Digital SIlver Pulser
Pret: 2000 RON
*TVA inclus
 


Promotiile saptamanii

CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara