Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Semiologia esofagului Semiologia esofagului
Semiologia esofagului Simptomele fimctionale constatu in disfagie, dureri si regurgitare - complex
Mai mult...
Ischemia arteriala cronica Ischemia arteriala cronica
Ischemia arteriala cronica Apare in arteroscleroza obliteranta a membrelor pelviene, in trombangei
Mai mult...
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


Gastroenterita virala (Gripa stomacului)

A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V X Y Z

Echipa Ekilibrium recomanda:
Wheat Embryo Softgel - Germeni de grau

Wheat Embryo Softgel - Germeni de grau

Gastroenterita virala (Gripa stomacului)

Descrierea gastroenteritei virale

Gastroenterita acuta este o cauza frecventa de morbiditate si mortalitate in lumea intreaga. Se estimeaza diareea ca fiind in primele 5 cauze de deces din lume, cel mai frecvent interesand copii mici si tarile neindustrializate. In tarile industrializate boala diareica este o cauza semnificativa de morbiditate la toate grupele de varsta.

Etiologiile includ bacterii, virusuri, paraziti, toxine si medicamente. Virusurile sunt responsabile pentru un procent semnificativ de cazuri de persoane afectate de orice varsta. Gastroenterita virala variaza de la boala diareica autolimitanta asociata cu anorexie, varsaturi, greata, stare de rau sau febra pina la deshidratare severa cu internare in spital sau chiar deces.

Clinicienii impart gastroenterita acuta virala in 3 categorii.

Prima este gastroenterita sporadica la copii, care este determinata cel mai adesea de rotavirus.

A doua este gastroenterita epidemica care apare in comunitati semiinchise (familii, institutii, vase maritime, locuri de vacanta) sau ca rezultat a patogenilor alimentari sau acvatici. Cele mai multe infectii sunt determinate de calcivirusuri.

A treia categorie este gastroenterita acuta sporadica a adultilor determinata cel mai adesea de calcivirusuri, rotavirusuri, astrovirusuri sau adenovirusuri.

Frecventa este sezonala. Incidenta cea mai crescuta a cazurilor de rotavirus este in luna noiembrie pana in aprilie. Epidemiile de norovirus sunt mai comune in lunile de vara. Rotavirusul este cel mai frecvent agent etiologic a diareei la copii. Spectrul clinic al gastroenteritei acute variaza de la infectia simptomatica la deshidratare severa si deces. Gastroenterita acuta se prezinta tipic cu prodrom scurt, cu febra usoara si varsaturi, urmate de 1-4 zile de diaree fara sange, apoasa. Gastroenterita virala este de obicei autolimitanta.

Norovirusurile determina 23 de milioane de gastroenterite acute in fiecare an si sunt cauza dominanta de gastroenterita. Sunt responsabili de 80% din epidemiile din tarile industrializate. Genul Norovirus denumit Norwalk –like virus este un membru al familiei Calciviridae. Norovirusurile sunt recunoascute a fi cauze frecvente de gastroenterite in centrele de ingrijire, vasele de croaziere si la pacientii imunocompromisi.

Cazurile severe se observa la batrani, copii si imunosupresati, incluzand pacientii transplantati.  Gastroenterita cu rotavirus la copii este o cauza importanta de mortalitate inflantila in tarile in dezvoltare. Calcivirusurile pot omori mai multe persoane decat rotavirisul. Norovirusurile sunt cauza cea mai comuna de gastroenterita in centrele de ingrijire. 

Patogenia si cauzele gastroenteritei virale  

Raspandirea virala de la persoana la persoana intervine pe cale fecal-orala prin alimente si apa contaminate. Unele virusuri, cum sunt norovirusurile, pot fi transmise pe cale respiratorie. Studiile cele mai extinse s-au efectuat pe rotavirusuri. Acestea se ataseaza si intra in enterocitele mature de la marginea vilozitatilor intestinale. Determina modificari structurale ale mucoasei intestinului subtire incluzand scurtarea vililor si infiltrat inflamatori mononuclear in lamina propria.

Infectia determina malabsorbtie a carbohidratilor, iar acumularea acestora in lumenul intestinal determina inhibitia reabsobtiei componentelor diareei. Rotavirusul secreta o enterotoxina care conduce la eliberarea de clor in lumen. Anomaliile morfologice pot fi minime iar studiile demonstreaza ca rotavirusul poate fi eliberat din celula epiteliala fara a o distruge. Atasarea virala si intrarea in celula fara moartea acesteia poate fi indeajuns pentru a initia diareea. Celulele epiteliale sintetizeaza si secreta numeroase citokine si chemokine care directioneaza raspunsul imun.

Semnele si simptomele gastroenteritei virale

 

Cu toate ca poate aparea la orice varsta cazurile severa sunt observate la copii si batrani. Etiologia variaza cu varsta. La copii cele mai multe cazuri sunt datorate rotavirusului. La adulti cauza cea mai frecventa este norovirusurile. Spectrul clinic al gastroenteritei virale acute variaza de la infectia asimptomatica la deshidratare severa si deces. Gastroenterita virala se prezinta tipic cu prodrom scurt, cu febra usoara si varsaturi urmate de 1-4 zile de diaree apoasa fara sange. Gastroenterita virala este auto-limitanta de obicei.

Istoricul trebuie sa se orienteze asupra severitatii si deshidratarii. Debutul, frecventa, cantitatea si durata diareei si varsaturilor sunt factori importanti pentru evaluarea statusului. Aportul oral, diureza si pierderea ponderala sunt importante. Virusurile sunt cauze suspectate de gastroenterita cind varsatura este predominanta, cand incubatia este peste 14 ore si cand boala per ansamblu dureaza 3 zile. Istoricul de calatorii, alimentatia si centrele de ingrijire sunt factori epidemiologici importanti. O cauza virala trebuie suspectata cand semnele de infectie bacteriana: febra inalta, diaree cu sange, durere abdominala severa, peste 6 scaune pe zi sunt absente si nu se sugereaza un alt diagnostic prin istoric de calatorii, practici sexuale si consum de antibiotice.

Factorii asociati cu boala severa si prelungita sunt imunodeficienta si supresia imuna, comorbiditatile si malnutritia. Decesul rezulta prin deshidratare si acidoza.

Criteriile Kaplan prin care se diferentiaza diareea cu norovirus fata de cea bacteriana cuprind: varsaturi la 50% dintre persoanele afectate-incubatia medie de 24-48 de ore-durata medie de 12-60 de ore-lipsa identificarii unui patogen bacterian in cultura scaunului.

Examenul fizic poate fi de ajutor in determinarea etiologiei gastroenteritei si in evaluarea gradului de deshidratare. Temperatura, presiunea sanguina si pulsul, greutatea pot fi factori de evaluare ai severitatii deshidratarii. Temperatura poate fi usor ridicata. Febra inalta sugereaza infectie bacteriana. Tahicardia, diminuarea pulsului si hipotensiunea sugereaza deshidratare severa. Gradul de scadere in greutate poate fi relationat cu deshidratarea si durata diareei. Mucoasele si pielea trebuie examinate atent.

Gura uscata, lipsa lacrimilor, uscarea pielii, diminuarea turgorului si prelungirea timpului de reumplere capilara sunt semne de deshidratare. Statusul mental la pacientii in varsta si copii poate fi alterat, mai ales cand presiunea sanguina si circulatia sunt compromise. Examinarea abdominala poate demonstra sensibilitate usoara. Durerea abdominala severa sugereaza infectie bacteriana sau o urgenta abdominala.

Cauzele si factori de risc ai gastroenteritei virale 

Gastroenterita infantila virala sporadica: rotavirusuri din grupul A cauzeaza 25-65% din gastroenterite, rotavirusurile din grupul C determina infectii acute, dupa rotavirusuri calcivirusurile sunt cea mai importanta cauza de gastroenterita, infectia cu astrovirusuri este asociata cu 2-9% din cazurile de gastroenterita,  adenovirusurile enterice sunt o cauza importanta de gastroenterita inflantila.

Gastroenterita virala epidemica: cele mai multe cazuri de gastroenterita la adulti si copii sunt cauzate de calcivirusuri: norovirisuri, Norwalk-like virusuri, sapovirusur, rotavirusurile si astrovirusurile pot determina de asemeni boala.

 Tratamentul gastroenteritei virale 

Tratamentul diareei cu rotavirus se bazeaza pe reinlocuirea fluidelor pierdute si a electrolitilor in functie de gradul de deshidratare. Terapia de rehidratare orala este recomandata pentru prevenirea si tratarea deshidratarii timpurii si continuarea terapiei de reinlocuire pentru pierderile continue de lichid.

Socul, deshidratarea severa si alterarea cunostintei necesita terapie intravenoasa. Dietele speciale pentru grupe de varsta trebuie continuate la copii cu diaree care nu sunt deshidratati. Cand copii cu deshidratare moderata sunt rehidratati se va incheia aliementatia speciala varstei.

Administrarea antiemeticelor si a agentilor antidiareici la copii mici este contraindicata. Cateva studii arata ca imunoglobulina antirotavirus, colostrul bovin sau laptele uman pot scadea frecventa si durata diareei. Studiile au sugerat ca suplimentele de zinc pot reduce severitatea si durata bolii.

Probioticele sunt microorganisme vii nepatogene care aduc beneficii medicale gazdei. Acestea ajuta la restabilirea echilibrului florei normale intestinale, desi mecanismul exact de actiune nu este inteles complet. Mecanismele presupuse includ supresia cresterii sau invaziei bacteriilor patogene, ameliorarea functiei de bariera a mucoasei si efecte asupra sistemului imun.

Literatura arata un beneficiu semnificativ al administrarii probioticelor mai ales la copii in tratamentul diareei apoase acute, mai ales in infectia cu rotavirus. Microorganismele indicate sunt Lactobacillus casei si S. boulardii.

 

Tratamente naturiste pentru Gastroenterita virala (Gripa stomacului)

Wheat Embryo Softgel - Germeni de grau
Pret: 15.5 RON
*TVA inclus
 
Vitamina B2 Pudra
Pret: 32 RON
*TVA inclus
 
Garlic Caps
Pret: 40.5 RON
*TVA inclus
 
Garlic - Usturoi
Pret: 41.81 RON
*TVA inclus
 
Ghimbir
Pret: 66 RON
*TVA inclus
 


Promotiile saptamanii

CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara