Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Semiologia esofagului Semiologia esofagului
Semiologia esofagului Simptomele fimctionale constatu in disfagie, dureri si regurgitare - complex
Mai mult...
Ischemia arteriala cronica Ischemia arteriala cronica
Ischemia arteriala cronica Apare in arteroscleroza obliteranta a membrelor pelviene, in trombangei
Mai mult...
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


Keratoza seboreica (keratoza senila)

A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V X Y Z

Keratoza seboreica (keratoza senila)

Descrierea  Keratoza seboreica (keratoza senila)

Keratoza seboreica este o tumora cutanata benigna (necanceroasa) pe care o dezvolta unele persoane odata cu inaintarea in varsta. Aceste leziuni apar cel mai des pe spate sau pe piept, dar sunt frecvente si la nivelul scalpului, fetei, bratelor si membrelor inferioare.
Keratoza seboreica se dezvolta insidios (incet), sub forma mai multor leziuni grupate sau izolate. Majoritatea oamenilor vor dezvolta keratoza seboreica cel putin o data in timpul vietii.

Patogenie keratoza seboreica (keratoza senila)

Etiologia dezvoltarii keratozei seboreice nu este cunoscuta. Aceasta prezinta evidente histologice ale proliferarii. Cresterea replicarii celulare a fost demonstrata in keratoza seboreica. Leziunile reticulate sunt observate pe zonele expuse la soare si se pot dezvolta din leziunile de lentigo.
Keratoza seboreica prezinta un grad variat de pigmentare. In keratoza seboreica pigmentata proliferarea keratinocitelor declanseaza activarea melanocitelor din vecinatate.

Cauza keratozei sebereice nu este cunoscuta. Unele cazuri sunt mostenite autosomal dominant. Lumina solara pare a juca un rol in dezvoltarea unor keratoze seboreice. Evidentele arata ca unele din leziuni au o natura clonala. Activarea mutatiilor in gena care codeaza receptorul tirozin kinazic este descrisa la 85% dintre keratozele seboreice adenoide.

Semne si simptome
Keratoza seboreica (keratoza senila)

Keratozele seboreice sunt cele mai comune tumori benigne care apar la persoanele in varsta. Acestea par a creste cu varsta. Sunt descrise si la persoanele tinere. De obicei sunt asimptomatice. Leziunile pot fi pruriginoase, se pot agata in haine si deveni inflamate. Sunt neatractive si prezinta conotatii psihologice negative asupra bolnavului amintindu-i acestuia de varsta inaintata.
Pacientii sunt adesea ingrijorati asupra malignizarii leziunilor. O persoana poate prezenta multiple leziuni si poate sa nu observe un nev displazic sau un melanom malign care se dezvolta intre keratoze. Un pericol semnificativ apare cind persoana nu deteteaza un melanom malign in stadiile sale incipiente.

Semnul lui Lesser-Trelat reprezinta asociaerea multiplelor leziuni de keratozxa seboreica eruptiva cu malignizare interna. Cel mai frecvent semnul este observat la adenocarcinom, in special al tractului gastrointestinal, totusi o eruptie de keratoze seboreice poate apare dupa orice dermatoza inflamatorie (eczema, arsuri solare severe) .

Keratoza sebereica apare inital sub forma de macule plate, maro, bine definite. Leziunile pot fi numeroase sau dispersate. Pe masura ce cresc dezvolta o suprafata verucoasa urmata de aparitia a numerosi foliculi proeminenti. Au tipic un aspect de foliculi introdusi in leziune. Culoarea leziunii poate varia de la maro deschis cu tonuri de roz pana la maro inchis si negru. Evolutia naturala include largirea lenta cu cresterea induratiei si dezvoltarea gradata de noi leziuni.
Exista si o cale ereditara familiala de transmitere a leziunilor la aproape jumatate dintre bolnavi prin mecanism autosomal dominant.

Examen fizic

Initial apar una sau mai multe macule maro deschis, bine definite, plate care dezvolta o suprafata verucoasa. Multe leziuni prezinta dopuri keratinice pe suprafata. Acestea apar pe piele normala. Dimensiunea initiala ese sub 1 cm dar pot creste pana la cativa cm. Cu timpul leziunile devin dure si au aspectul de a fi plantate pe suprafata pielii.
Unele sunt acoperite de o scuama grasa aderenta si sunt supradenivelate. Keratozele seboreice sunt moi si grase la palpare. Forma este rotunda sau ovala, iar leziunile multiple pot fi aliniate in directia pliurilor pielii. Cele mai mici leziuni sunt plasate in jurul orificiilor foliculare, in special pe trunchi. Cele mai multe keratoze seboreice prezinta putina pilozitate pe pielea care le inconjoara. Uneori leziunile pot deveni mari pana la 35 x15 cm.

Suprafata leziunilor la microscopia luminiscenta arata structuri similare globurilor. Se datoreaza chisturilor intraepidermice pline cu celule cornificate cu melanina. Se aseamana cu globulele maro observate in neoplasmele melanocitice care se datoreaza cuiburilor de melanocite din jonctiunea dermoepidermica.
Iritatia poate determina tumefiere si sangerare, crustificare si aprofundarea coloratiei inflamatiei. Keratozele seboreice pot deveni rosii-maro cand sunt inflamate.

Variantele includ:

Keratoza Stucco - unii adulti dezvolta numeroase leziuni de keratoza gri-maro deschis pe fata dorsala a picioarelor, glezne si fata dorsala a miinilor si bratelor. Se considera ca acestea sunt o varianta a keratozei seboreice. Histologic nu sunt observati chisti intraepidermici.

Dermatosis papulosa nigra - aceste leziuni afecteaza fata in special obrajii si zonele orbitare laterale. Sunt mici, pedunculate si pigmentate cu elemente keratozice minime. Debutul acestor leziuni este de obicei timpuriu fata de keratozele seboreice simple. Aceste leziuni par a fi cauzate de un defect nevoid de dezvoltare a foliculilor pilosebacei. Histologic arata acantoza neregulata si hiperkeratoza.

Melanoachantomul - este o keratoza seboreica profund pigmentara in care se identifica o proliferare acantotica a melanocitelor dendritice mari. Reprezinta probabil o proliferare concomitenta sau activare a melanocitelor dendritice si a celulelor epidermice.

Diagnosticul diferential se face cu urmatoarele afectiuni: keratoza actinica, keratoza arsenica, carcinomul pielii, melanomul, boala Bowen, papilomatozele, cornul cutanat, manifestari cutanate ale HIV, nevii sebacei, melanocitici, prurigo nodularis, psoriazis, negi, lentigo.

Diagnosticul diferential se face cu urmatoarele afectiuni: keratoza actinica, keratoza arsenica, carcinomul pielii, melanomul, boala Bowen, papilomatozele, cornul cutanat, manifestari cutanate ale HIV, nevii sebacei, melanocitici, prurigo nodularis, psoriazis, negi, lentigo.

Tratamentul Keratoza seboreica (keratoza senila)

Keratoza seboreica nu necesita tratament, deoarece nu este o leziune canceroasa si nu deterioreaza starea de sanatate. Totusi, daca keratoza seboreica produce durere, disconfort sau determina preocupari in ceea ce priveste aspectul, medicul o poate extirpa.

Optiuni terapeutice

Optiunile de tratament sunt urmatoarele: chiuretajul – medicul foloseste o chiureta (instrument sub forma de lingura) cu ajutorul careia extrage tumora; recidiva (reaparitia tumorii) este frecventa dupa efectuarea doar a chiuretajului ca si optiune de tratament, crioterapia – folosirea unei temperaturi extrem de scazute pentru a extirpa keratoza seboreica; crioterapia este preferata pentru tratamentul majoritatii formelor de keratoza seboreica, in special pentru tumorile plane sau putin elevate, electrocauterizarea (sau electrodisectia) - trimite un curent de joasa tensiune prin varful unui ac pentru a arde tumora; aceasta forma de tratament este combinata uneori cu chiuretajul, excizia - extirparea tumorii cu un bisturiu dupa injectarea locala de anestezic; excizia poate determina cicatrici -fotocoagularea laser – foloseste un fascicul intens de lumina care arde si distruge tumora.

Medicul poate indica care tratamente sunt mai bune pentru fiecare forma de keratoza seboreica bazandu-se pe tipul, marimea si localizarea leziunii. Este necesar sa se verifice daca asigurarile de sanatate considera extirparea keratozei seboreice o procedura de electie.
Dupa ce keratoza seboreica este extrasa, rana poate fi dureroasa pentru cateva zile. Medicul va instrui pacientul cum sa ingrijeasca leziunea pana ce aceasta se vindeca. S-ar putea sa fie nevoie ca zona leziunii sa fie curatata in mod regulat si sa se aplice un unguent ce contine antibiotic, pentru a preveni infectia.

Excizia keratozei seboreice nu induce de obicei aparitia de cicatrici. Totusi, crioterapia, electrocauterizarea sau fotocoagularea laser pot cauza aparitia de zone cu piele deschisa sau inchisa la culoare. Factorii care pot incetini vindecarea sunt: varsta avansata, expunerea intempestiva la soare si fumatul.

Excizia keratozei seboreice nu induce de obicei aparitia de cicatrici. Totusi, crioterapia, electrocauterizarea sau fotocoagularea laser pot cauza aparitia de zone cu piele deschisa sau inchisa la culoare. Factorii care pot incetini vindecarea sunt: varsta avansata, expunerea intempestiva la soare si fumatul.

Tratament ambulatoriu

Daca hainele si activitatile zilnice irita keratoza seboreica, se poate acoperi leziunea cu un bandaj adeziv pentru a impiedica frictiunea si sangerarea.Daca keratoza seboreica a fost extirpata, medicul va recomanda cum sa se ingrijeasca rana pana la vindecare. Ar putea fi necesara curatarea zonei in mod regulat si aplicarea unui unguent care contine antibiotic pentru a preveni infectia.

 

Tratamente naturiste pentru Keratoza seboreica (keratoza senila)

Zeolit Pudra Dermatologica
Pret: 160 RON
*TVA inclus
 
asea redox
Pret: 195 RON
*TVA inclus
 
BioHarmonex
Pret: 3026 RON
*TVA inclus
 


Promotiile saptamanii

CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara