Alte cauze mai putin comune ale sangerarii vaginale anormale care pot fi mai grave includ: un obiect in vagin, abuzul sexual, fibromul uterin, care este o cauza de sangerare menstruala abundenta, probleme structurale, cum ar fi prolapsul uretral sau polipii, cancerul de col uterin, uter, de ovar sau vaginal, stresul excesiv sau ecercitiile fizice intense. Dar exercitiile fizice intense cauzeaza mai frecvent absenta menstruatiei (amenoree), alte boli, cum ar fi hipertiroidia sau diabetul.

Sangerarea masiva in timpul primelor saptamani dupa nastere sau dupa un avort pot apare deoarece uterul nu s-a contractat la marimea presarcina sau pentru ca tesutul fetal a ramas in uter.

Daca aveti peste 40 de ani, sangerarea vaginala anormala poate insemna ca intrati in perimenopauza. La o femeie care nu a avut menstruatie pentru 12 luni, sangerarea vaginala este intotdeauna anormala si ar trebui discutata cu doctorul.

Diagnosticul sangerarilor vaginale anormale

Sangerarile care apar in urma folosirii contraceptivelor orale sau a folosirii steriletului, grijile nu sunt foarte mari cu privire la ele. Odata ce se repozitioneaza clinic steriletul si se prescrie o noua doza corecta de contraceptiv, acestea vor disparea. In momentul in care s-a constatat ca sangerarile sunt din ce in ce mai frecvente, apar de mai multe ori intre doua mentre si devin abundente, consultul de specialitate este obligatoriu.

Consultul poate fi urmat de un examen pelvin sau intern, iar apoi de unele teste speciale in functie de ceea ce suspecteaza ca a cauzat sangerarile (ecografie, histeroscopie etc.) pentru a investiga mai bine cauzele.

Tratamentul sangerarilor vaginale anormale

Tratamentul sangerarilor vaginale anormale depinde de cauza. In cazul instalarii socului, reprezinta urgenta majora si se face reechilibrarea volemica. In anemia prin deficit de fier, se administreaza preparate cu fier. Tratamentul definitiv este condus functie de cauza care a determinat hemoragia. Tratamentul hormonal, in special contraceptivele orale sunt foliste pentru a trata hemoragiile  uterine disfunctionale. Multe femei cu sangerari uterine anormale sau fibrom uterin, pot beneficia de suprimarea menstruatiei prin contraceptie continua.