Alimentul reprezinta denumirea pentru produsele naturale sau prelucrate; necesare cresterii si mentinerii vietii, care furnizeaza principiile alimentare de baza: proteine, grasimi, glucide, vitamine, saruri minerale, cat si energia de care organismul are nevoie pentru activitatea sa; alimentele folosite de om sunt: a) pentru aportul in proteine: carnea, ouale, pestele, cascavalurile si branzeturile; b) pentru glucide: painea (pentru albi), orezul (pentru asiatici), pastele fainoase, cartofii, zarzavaturile si fructele uscate, zaharul; c) pentru grasimi: laptele, untul, slanina, uleiurile. Pentru un om adult sunt necesare zilnic si de fiecare kg. greutate: 1,0-1,5 g. proteine, 0,5-1,0 g grasimi, 6-7 g glucide. De asemenea, de cea 3000 kcal/zi pentru un functionar, 4000 kcal/zi pentru un muncitor, 5000 kcal/zi pentru un muncitor agricol (6500 kcal/zi pentru un cosas). Se stie ca 1 g grasimi prin ardere degaja 9 cal, iar 1 g de proteine sau glucide degaja cate 4 calorii fiecare. Pe baza acestor date in ratia omului se pot inlocui unele alimente cu altele, in anumite proportii; nu se poate insa sa acoperim toate nevoile energetice de 3000 kcal numai cu grasimi; in orice ratie trebuie sa existe in mod echilibrat toate cele trei principii alimentare de baza.
|