Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Semiologia esofagului Semiologia esofagului
Semiologia esofagului Simptomele fimctionale constatu in disfagie, dureri si regurgitare - complex
Mai mult...
Ischemia arteriala cronica Ischemia arteriala cronica
Ischemia arteriala cronica Apare in arteroscleroza obliteranta a membrelor pelviene, in trombangei
Mai mult...
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


A B C D E F G H I L M N O P R S T U V X Y Z

Digestia reprezinta procesul prin care alimentele ingerate sunt maruntite si degradate pana la produsi absorbabili: glucoza, pentru glucide (ca amidon glicogen etc.), acizi grasi si glicerina (pentru toate lipidele), aminoacizi (pentru toate proteinele), nucleotide (pentru toti acizii nucleici), saruri minerale si, pentru toate, ca vehiculant, apa. Acest proces de maruntire se face cu ajutorul unor mijloace enzimatice si mecanice. A). Procesele enzimatice sunt specifice pentru fiecare tip de aliment: 1) Pentru amidonoase (polioze) inca din gura ptialina salivara, in cateva secunde, ataca amidonul, transformindu-l in dextrine si chiar in maltoza; in stomac, activitatea ptialinei este oprita de aciditatea sucului gastric si numai dupa ce chimusul gastric trece in duoden si se neutralizeaza prin secretia pancreatica si biliara, procesul de degradare a poliozelor se continua prin amilaza, maltaza pancreatica, care desfac orice glucid in glucoza (chiar lactoza, zaharoza, glicogen etc.), substante care poate trece in sange ca atare prin procesul de absorbtie. 2) Pentru proteine primul atac enzimatic se petrece in stomac, unde pepsina rupe in doua macromoleculele proteice (in polipeptide) si apoi desprinde din acestea parti mai mici (peptide), care trec ca atare in duoden si intestin. Aici sunt atacate de tripsina pancreatica, de erepsina intestinala si degradate pe rand pana la stadiul de aminoacizi, care pot trece prin peretele intestinal in sange; 3) lipidele nu sunt solubile in apa si din acest motiv ele trebuie sfaramate si transformate in produsi hidrosolubili; primul atac se petrece in stomac, unde lipazele gastrice ataca mai ales trigliceridele din lapte, eliberand glicerina, care este solubile in apa si poate trece ca atare mai departe si acizi grasi care sunt trecuti apoi in intestin, unde, in prezenta bilei, toate grasimile se maruntesc in picaturi foarte mici, la suprafata carora ataca lipazele pancreatice desfacand molecula de molecule in glicerina si acizii grasi respectivi; acestea din urma se saponifica si sub forme de saruri de Na, K etc. (din acidul oleic - oleat de Na, din acidul palmitic, palmitat de K etc.) solubile in apa (sapunuri) ce pot trece din intestin prin celulele epiteliului acestuia, unde se intalnesc cu glicerina absorbita, ca atare si unde se refac in grasime (specifica organismului respectiv). O parte din picaturile foarte fine de grasimi pot trece prin spatiile intercelulare ale epiteliului intestinal in interiorul vilozitatilor intestinale, unde se gaseste un vas limfatic (evitind ficatul). 4) Acizii nucleici sub actiunea pepsinei gastrice, dar mai ales a tripsinei si erepsinei din intestin sunt desfacuti in nucleotide, care se pot absorbi ca atare si fractiunea lor proteica este desfacuta, ca orice proteina, in aminoacizi. B) Procesele mecanice de sfaramare si de maruntire a alimentelor in lungul tubului digestiv insotesc pe cele enzimatice. 1) Dupa masticatie are loc si procesul de degustare care se face de organele gustative, de la care pornesc excitatiuni informative la centrii olfactivi din bulbi si telencefal de unde se comanda pe cale reflexa, prin pneumogastric, excitatiuni care declanseaza secretia gastrica in functie de cantitatea si calitatea de alimente ce trec prin gura. De aici proportionalitatea dintre cantitatea alimentelor si cantitatea de suc gastric. 2) In stomac, alimentele sunt amestecate cu sucul gastric, datorita miscarilor peristaltice si a celor tonice, pana ce se produce un amestec uniform a alimentelor intrate cu sucul gastric secretat. Cand in stomac apar peptonele (substanta de un anumit grad de degradare proteica) se produc contractiile tonice care preseaza intreg continutul gastric fortand deschiderea pilorului si trecand in duoden o parte a continutului stomacal (chimusul gastric). Reactia acida a acestuia, in bulbul duodenal, determina pe cale reflexa, inchiderea pilorului, care nu se mai deschide decat cand aciditatea chimusului din duoden s-a neutralizat prin secretiile alcaline (bicarbonati, fosfati) ale sucului pancreatic si al bilei. Atunci se produce o noua contractie tonica, o noua cantitate de chimus gastric intra, in duoden s.a.m.d., pana ce intreg continutul stomacului se goleste. S-a dovedit experimenal si clinic ca prezenta grasimilor in stomac, mai ales a slaninei, in cantitate mare opreste digestia gastrica si mentine alimentele in stomac mult mai multa vreme. De aici si senzatia de incarcare a stomacului pe care o avem dupa o masa bo-gata in grasimi. In intestin alimentele ajung destul de maruntite, dar procesul lor de degradare se continua prin miscarile intestinale, care sunt de mai multe feluri: locale, de rasturnare, cristalice; cele locale sunt formate din unde gatuitoare inelare ce se produc si se relaxeaza unele langa altele si au inca rolul de a sfarama alimentele si a le amesteca bine cu sucurile intestinale si pancreatice; miscarile de rasturnare se produc prin indoirea anselor intestinale dintr-o parte in alta, in insasi cavitatea abdominala si au rolul de a schimba continutul chimusului intestinal si de a face ca acesta impreuna cu bulele de gaze aparute in procesele de degradare sa inainteze spre intestinul gros; miscarile peristaltice constau intr-o gatuire a intestinului, care inainteaza in lungul lui, dinainte inapoi si are rolul de a impinge chimusul intestinal spre portiunea posterioara (inferioara) a tubului digestiv. Ele se produc prin contractia puternica a musculaturii circulare a intestinului si relaxarea celei longitudinale inainte, astfel in dilatatia care apare se acumuleaza o parte din chimus si aceasta e Impinsa inspre partea posterioara a intestinului. 3) Chimusul intestinal trece in tot lungul intestinului subtire si atunci cand din el s-au resorbit glucoza, aminoacizii, glicerina, glucidele, multe din sarurile minerale, el trece in intestinul gros prin valvula ileocecala, care se deschide numai in lipsa substantelor de mai sus (zilnic trec cca 2 l de chimus intestinal in cecum). De indata, ce el se umple, valvula ileocecala se include. In intestinul gros se absoarbe apa si se concentreaza chimusul intestinal formandu-se materiile fecale. Pe masura, ce acest proces inainteaza in lungul colonului, o alta cantitate de chimus vine in cec. Materiile fecale in cantitate de 100-200 g, zilnic la om se acumuleaza final in rect si in mod voluntar sunt eliminate de aici prin orificiul anal, la exterior. In acest proces mecanic, intervin muschii abdominali si chiar diafragma. In procesul de digestie un rol important il joaca, si flora bacteriana, a intestinului.


Promotiile saptamanii

CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara