Gustul reprezinta capacitatea de a avea senzatii gustative asupra alimentelor, unul din simturile chimice de contact situat la om pe limba si in cavitatea bucala. Gusturile sunt combinatii cerebrale a 4 senzatii gustative de baza: dulce, amar, acru, sarat; fiecare din acestea au muguri gustativi sau celule gustative proprii. La om gustul de ciocolata de ex. este dat de excitatii ale elementelor senzitive pentru dulce, pentru amar si pentru sarat; la formarea senzatiei gustative contribuie indirect si unele excitatii olfactive, factile (astringenfa), termice (caldute, racoroase). Gustul este simtul de control al hranei si el exista la toate organismele (sub forme diferite). Nervii gustativi sunt: la varful limbii un ram al trigemenului numit lingual, la baza limbii de glosofaringean si in spre faringe un ram al neumogastricului. Acesti nervi dau sensibilitatea si troiicitatea mugurilor gustativi si ai mucoasei, pe cand nervul lingual si o parte a hipoglosului dar si motricitatea atat de variata a miscarilor limbii; in tulburarile digestive, in afectiunile gurii, sau nervoase g. poate fi alterat.
|