Temperatura corporala reprezinta valoarea caldurii corpului, ce se masoara cu termometrul. In mod normal temperatura corpului variaza intre 36,5 si 37 C. Valoarea relativ constants a temperaturii corporale rezulta din echilibrui dintre termogeneza si eliminarea de caldura. Principalele organe termoreglatoare sunt: pielea (glandele sudoripare), plamanii, rinichii, muschii, ficatul. Temperatura corporala variaza dupa partile corporale, precum si in functie de perioadele nictemerale. Temperatura maxima se poate masura in ficat, iar cea minima la suprafata tegumentului. Masurarea temperaturii corporale se face la subsuoara, in rect, eventual in cavitatea bucala. Privind variatiile nictemerale valorile minime se pot masura dimineata, dupa care creste treptat pana in amurg, dupa care incepe sa scada. In cazul bolilor infectioase creste temperatura corporala, stare denumita febra. Temperatura normala se socoteste pana, la 37C. Valorile cuprinse intre 37 si 38C se numesc stare subfebrila, iar peste acestea febra. |