Uleiul de rincin este un produs vegetal, obtinut prin presarea samburilor plantei Ricinus communi. Este un ulei incolor, inodor, care se dizolva bine in alcool; formula lui chimica: triglicerid al uleiului ricinolic. Se intrebuinteaza ca purgativ. Ajungand in tubul digestiv o parte din el este descompus prin fermentul lipaza, si uleiul ricinolic astfel eliberat irita mucoasa intestinala, provocand peristaltism intensiv fara dureri, colica, sau hiperemie. Ajungand in intestinul gros, lubrefiaza mucoasa lui. Administrarea uleiului de ricin este indicata in gastroenteritele acute pentru eliminarea continutului toxico-infectios intestinal, in cazul intoxicatiilor cu carne stricata, in dizenterie, febra, tifoida. etc. Poate fi prescris si copiilor si gravidelor. Nu se recomanda intrebuintarea sa cronica. Avand un gust neplacut, se poate da in 2 parti cafea neagra, sau 2 straturi de coniac. Doza este 10-30 g (1-2 linguri).
|