Agris
Denumiri populare: coacaz
Traditia populara Agris:
Agris sau coacaza se folosesc in alimentatie, preparandu-se din ele sosuri, dulceturi si supe.
Compozitia chimica Agris:
Fructelor de agris (coacaz) contin: acid citric, acid malic, acid tartric, celuloza, calciu, fier, fosfor, pectine, potasiu, sodiu, substante grase, zaharuri. Vitaminele A, B1, B2, C, P, saruri minerale.
Agrisul poate fi folosit in tratarea: afectiunilor hepatice, artritism, astenii, atonie digestiva, constipatie, convalescenta, guta, hidropizie, hipertensiune, litiaze, inflamarea cailor urinare, obezitate, remineralizare, reumatism.
Mod de folosire Agris:
- in curele de slabire sau de dezintoxicare: se consuma intr-o zi doar aceste fructede agris (coacaz) fara nimic altceva. Este folositor ca apoi sa se consume cate 100-500 gr de fructe cu alte alimente iar apoi o data pe saptamana sa se repete ziua in care se mananca doar aceste fructe. Acesta cura este foarte folositoare celor care au guta.
- in afectiuni hepatice pe langa consumul fructelor se mai poate adauga ceaiuri din: armurariu, anghinare, rostopasca din acestea se vor consuma câte 2 ceaiuri pe zi, unul dimineata si unul seara. |