Asudul calului
Istoric Asudul calului :
- florile de asudul calului cunoscute si sub denumirea de lungoare fierte cu piatra acra coloreaza in galben, iar fierte cu calaian coloreaza in verde.
- in multe zone s-a folosit contra lingorii; se fierbea planta decoct si se dadea putin bolnavului sa bea; restul se spala sau se scalda, cand se facea mai mult. Uneori batranele muiau in el camasa bolnavului, il imbracau apoi cu ea, il asezau in pat si il inveleau bine. Mai puneau planta la capatai.
- plamadita in rachiu, cu radacina de patlagina si izma, se lua in bolile de stomac, dimineata pe nemancate.
- in zona Vrancei radacina pisata si plamadita in rachiu se lua contra vatamaturilor, iar vinul in care se fierbea tulpinile florifere se bea ca afrodiziac.
Compozitie Asudul calului : contine mai ales in radacina flavonozide si saponozide. Se foloseste foarte rar azi.
Mod de administrare Asudul calului : 1 lingurita de planta maruntita se va pune la 250 ml apa, clocotita, apoi se acopere timp de 15 minute. Se strecoara si se poate consuma cate 2 cani pe zi. Extern se poate folosi o cantitate dubla de planta.
Intrebuintari Asusul calului : alopecie, caderea parului, constipatie, dureri de stomac, dureri de abdomen, rani, ulceratii |