Boz
Denumiri populare Boz : bozie
Istoric Boz :
Planta numita boz era considerata a fi printre cele mai importante. Cu ajutorul ei se tratau durerile de dinti ( radacina) iar impotriva racelii si a reumatismului se faceau bai cu boz. In ialomita in timp ce se facea abureala se puneau pe un cerceaf foi de boz iar persoana racita era invelita cu ceva gros. Acesta in traditia populara: in trecut boabele de boz erau folosite pentru colorat. Cu decoct de boz se spalau umflaturile, matricile, scrantiturile, obrintelile, iar cu resturile lor se faceau legaturi, oblojeli. Radacina de boz se fierbea bine, cu tataneasa, pelinita si radacina de brusture, se punea apoi pe ele faina de secara, piper negru, undelemn si tarate de grau, iar cu amestecul obtinut se faceau cataplasme pentru durerile de mijloc, de sale.Impotriva constipatiei se lua radacina pusa in rachiu (tarie). In Vrancea ceaiul din frunze de bos se dadea copiilor impotriva crampelor, iar decoctul mai concentrat contra limbricilor. Decoctul din radacina sau fructe se foloseau impotriva ascitei. O legatura din boz pusa pe piept se considera ca vindeca de oftica.
Compozitie Boz : ulei volatil, rasini, acid tartric, acid malic, saponine un colorant albastru si substante amare. Are aceleasi proprietati ca si socul dar mai puternice.
Mod de preparare Boz:
-1 lingurita de radacina se pune la fiert ( 5 minute) la 500 ml de apa. Se poatet consuma in cursul unei zile, maximum 500 ml.
- infuzie ( 10 min) din 1 lingurita de frunze maruntite la 500 ml apa in clocot. Se va consuma in cursul unei zile 250- 500 ml de ceai.
-Tinctura de fructe se prepara ca cea de soc dar administrarea este doar jumatate din cea a socului fiind mai puternic acesta.
Important Boz :
Tot ce se spune la soc este valabil si in cazul aceste plante insa se va folosi doar cantitati mult mai mici fiind mult mai activ decat socul.
La ce se foloseste la fel se gaseste la soc.
|