Capsunul
Denumiri populare Capsun : capsun de gradina, fragi de gradina, pomite.
Capsunul istoric:
Radacinile de capsun se fierbeau in vin, care se lua contra tusei. Radacinile si carceii se fierbeau inabusit cu vin alb care se dadea femeilor cand aveau dureri de pantece sau carcei. Ceaiul din tulpini de capsun si radacini se folosea in boli de rinichi.
Capsunul compozitia: fruct- apa 90%, hidrati de carbon, protide, saruri minerale, fragarol, substante uleioase, acid salicilic, acid elagic, evercitrina, citrol, tanin, zaharuri, polifenoli, vitaminele: A, B, C, iod, brom,
Capsunul efecte:
- antibiotic, bactericid, antiinflamator, tonic,
- indicat in cancer pentru ca vitamina C (puternic oxidant)
- contine tanin deci este astringent,
- contribuie la vindecarea afectiunilor circulatorii sau de inima,
- Levuloza utila in diabet.
- diminueaza acidul uric din urina, alcalinizant al sangelui,
- util la afectiunile tiroidiene in cocu brom.
Preparare si administrare ale capsunului :
- Cele mai indicate sunt fructele de capsun proaspete iar ideal ar fi sa se consume minum 300 g pe zi o perioada cat mai lunga pe nemancate.
- siropul din fructe de capsun se face din suc proaspat , filtrat in care se pune zahar pana ce zaharul se mai topeste si ramane la fund. Se pune in sticle cu sucul de la o lamaie, si se inchide ermetic. Se pot pastra 2 ani.Se va lua cate o lingura din acest sirop de 3 ori pe zi.
Se pot face de asemenea si multe tratamente cosmetice, cu efecte foarte eficiente.
Capsunul trateaza : acnee, afectiuni tiroidiene (contin iod), afectiuni glandulare (le regleaza), amigdalite, astenie de primavara, ateroscleroza, avitaminoze, boli rectale si intestinale, cancer, colesterol in exces, constipatie, diabet zaharat (300 g zilnic- contine levuloza), diaree, eczeme, enterite acute, guta (diminueaza acidul uric), hemoragii uterine, hemoroizi (au actiune interna), hipertensiune, imunitatea organismului (alcalinizeaza sângele), intoxicatie tabacica si alcoolica, litiaze biliare si renale (diminueaza acidul uric), nefrite, nevroze, reumatism degenerativ (curata organismul de toxine), parazitoze intestinale (oxiuri), seboree, stomatite, TBC pulmonar (remineralizant), tulburari hepato-biliare, ulcer gastric, ulcer varicos.
Frunzele se pot folosi infuzie, pentru: diaree, inflamatia ficatului, rinichilor si vezicii urinare. 2 lingurite la 250 ml apa clocotita. Se pot consuma 2 cani pe zi.
Atentie! Pentru unele persoane aceste fructe sunt un adevarat chin producand alergii, urticarie, etc. Se vor testa inainte in acest sens. |