Coriandru
Coriandru traditie populara:
Coriandru este o planta originara din Asia, care in Romania este doar cultivata si din care se folosesc semintele. Semintele si uleiul extras din ele se foloseau in industria bauturilor alcoolice si in condimentarea alimentelor. Totodata semintele erau folosite pentru a trata bolile de stomac si de intestine.
Coriandru contine: ulei volatil: d-linalol, geraniol, cineol, pinen, terpinen. Lipide, amidon, pectine, substante minerale.
Coriandru proprietati:
- carminativ, stomahic, stimulent aromatic, bactericid, fungicid,
- stimulator al secretiilor gastro-intestinale, antihelmintic,
- calmant gastro-intestinal, slab antibacterian si micotic, spasmolitic
- elimina gazele, sunt tonice pentru aparatul digestiv.
Coriandru afectiuni: aerofagie, anorexie, astenie nervoasa, balonari, bronsite, colici intestinale, dischinezie biliara, dispepsii digestive, dureri abdominale, gastrite hiperacide, helmintiaze, lactatie, nervi, reumatism, sinuzita, tulburari gastrice, ulcer gastric, umflaturi, viermi intestinali.
Mod de preparare Coriandru:
- infuzie 10 minute dintr-o lingurita de fructe zdrobite pusa in 250 ml apa in clocot.Se strecoara si se va bea fractionat in cursul unei zile.
- pentru reglarea digestiei : se prajesc si se consuma cate o lingurita de 3 ori pe zi cu 15 minute inainte de mese.
-Antihelmintic: infuzie 10 minute din 20 g de fructe zdrobite in 100 ml apa clocotita.Se poate bea dimineata pe nemancate intreaga cantitate timp de 3 zile la rand, apoi se face 7 zile pauza si din nou 3 zile de tratament. Se poate asocia si cu alte tratamente.
|