Dalac
Denumire populara Dalac : aisor, boaba lupului, boaba vulpii, buruiana de besica, buruiana de buba, frunza de zgaiba, iarba stelei, marul lupului, mura de ghete, poala vulpii, rasfug, strugurul lupului, usturoita.
Istoric Dalac :
Dupa cum spune si denumirea sa planta era folosita impotriva dalacului. Frunzele plantei erau folosite pentru a scapa de umflaturile aparute la incheieturi in special iar boabele erau utilizate ca vomitiv .
Dalacul contine: saponozide, paridina, peristyphinina acumulate mai ales in fructe.
Atentie !
- saponozidele au actiune iritanta asupra mucoaselor, a pielii si pot avea puternica asupra sistemului nervos central.
- intoxicatiile produc colici, ameteli, voma, poliurie, dilatarea pupilelor, contractii ale muschilor.
Se poate interveni cu vomitive, diuretice si carbune medicinal.
Mod de preparare Dalac :
Se folosesc sub forma de ceaiuri slabe de dalac amestecate cu alte plante mai ales pentru actiunea antisudorifica, antispasmodica. Se va folosi o lingurita doar impreuna cu alte plante.
Dalac trateaza : alienatie mintala, epilepsie, intoxicatii, spasme, transpiratii excesive, tulburari de circulatie, tuse convulsiva, ulcer varicos. |