Ghintura patata
Ghintura patata denumire populara: abrameasca, cahincea, dantura, engere, fierea pamantului, ghimbire de munte, hintura, iantura, ochincea, strigoaie, tintaura.
Se administreaza in tratamentul afectiunilor localizate la stomac. Creeaza pofta de mancare. De asemeni, este folosit in perioada iernii, deoarece intareste sistemul imunitar. In unele zone ale tarii, se utilizeaza ghintura patata pentru diminuarea durerii din pantece si pentru diaree.
Ghintura patata are in compozitie:
- radacina - gentiopicrina, gentiomarina, amarogentina (de 5000 de ori mai amara decat gentiopicrina), gentiana, tanin, lipide, substante minerale, gentiopricozidul- principiul amar care prin hidroliza scindeaza în glucoza si gentiogenina. In plus, contine principii amare: gentiamarina, gentiacaulina, amarogentina, care se scindeaza in glucoza, xiloza si izogentizina. Pigmenti xantonici liberi gentizina, etc.
Detine un surplus de glucide, pectina, sterine, zaharuri reducatoare, acizi (gentiricmascorbi), enzime si mucilagii.
Proprietatile farmaceutice ale Ghinturei patate sunt:
- tonic amar si eupeptic amar utilizat in tratamentul anorexiei provocate de diferite cauze
- stimuleaza cu ajutorul substantelor amare receptorii gustativi si in mod reflex secretia salivara, biliara, gastrica si intestinala.
- antihelmintic, stomahic, antitermic, colagog
- de asemeni, intra în componenta ceaiului tonic aperitiv si in formula de fabricare a unor lichioruri.
Mod de preparare Ghintura patata:
-radacine se marunteste si se aseaza in recipiente deoarece este foarte amara. Intr-un recipient se vor pune 0,20 care se vor lua o data.
-pentru o cura de deparazitare, vom administra cate o lingurita sau doua care se vor fierbe pe o perioada de 15 minute in 500 ml apa dupa care se va strecura. Se administreaza in trei reprize: dimineata, la amiaza si seara.
-10 g de radacina se oparesc cu 150 g apa. Dupa o perioada de 6 ore se strecoara si se stoarce. Se creeaza o compozitie impreuna cu 230 g de zahar, apoi se fierbe si se filtreaza.
-Tinctura - se vor pune 20 g. de planta la 100 ml alcool alimentar de 70 grade. .
Dozele indicate sunt urmatoarele:
Extract fluid: 2-4 g pe zi
Extract moale: 0,5-1 gzi
Extract uscat: 0,20 gzi în:
Ghintura patata se utilizeaza in tratamentul urmatoarelor afectiuni: aerofagie, anemie, anorexie de origini diferite, ascaridoza, boli hepatice, ciroza hepatica, convalescenta, depresii, digestii lente sau dificile, dischinezii biliare-stimuleaza contractia vezicii biliare, dispepsii, febra cronica, gripa, guta, incontinenta urinara-stimuleaza contractia vezicii urinare, intoxicatii, leucopenie (scade numarul globulelor albe), nevroze, oboseala cronica, parazitoze digestive, reumatism.
Se poate prepara un vin cu ajutorul unui litru de vin de struguri la care se va adauga 50 grame de planta maruntita. Se lasa la macerat pe o perioada de 8 zile agitand sticla des. Dupa aceasta perioada se strecoara. Se va putea adauga la acest vin si miere pentru a nu fi asa de amar. Se administreaza cate o lingurita din el înainte de mese cu 30 minute.
Pentru prepararea siropului se va adauga 20 grame de planta maruntita si 250 ml apa. Se ca fierbe timp de 15 minute, se strecoara dupa care se va adauga la acesta 100 g zahar. Se va fierbe apoi timp de 15 minute sau pana se remarca consistenta unui sirop. |