Gulie
Din gulie pot fi folosite pentru tratament tulpina ingropata si frunzele.
Gulia contine : numeroase saruri minerale, calciu, fosfor, potasiu, magneziu, sulf, esenta sulfo-azotata, iod, arsenic, zaharuri, vitaminele A, B, C in plus in frunze, fier si cupru.
Proprietati Gulie: revitalizant, diuretic, dizolvant uric, antiscorbutic, racoritor, pectoral, emolient.
Afectiuni Gulie: abcese, acnee, afectiuni pulmonare, angine, bronsite,cistite, degeraturi, eczema, enterite, furuncule, guta, guturai, litiaza renala, obezitate, oboseala generala, tuse.
Cum se foloseste Gulia?
-Decoct in apa sau in lapte; 100 g la litru ( afectiunile pulmonare, guturai, angine) Excelent pentru bolnavi in general.
-Sirop de gulie: aceleasi indicatii. Se pregateste scobind in gulie si umpland cavitatea cu zahar. Siropul se formeaza în cateva ore. Se administreaza cu lingurita.
-Contra eczemei, acnee; consumul zilnic de putina gulie cruda.
-Gulie fiarta este foarte digerabila. Se va consuma cu folos si cruda, data pe razatoare, impreuna cu alte cruditati.
-Seminte macinate: 6 g intr-o infuzie de tei, contra calculilor, a racelilor.
Extern:
-Angina; se fierbe o gulie mare, taiata in bucati, in 0,5 l de apa pentru gargara
-Degeraturi: se coace în cuptor o gulie coapta cu coaja. O lasam si se raceasca usor si o taiem in doua. Frecam degeraturile cu jumatatile ei, presand usor, ca sa iasa sucul.
-Accese de guta, abcese, furuncule: acelasi procedeu ca pentru degeraturi.
|