Hreanul
Hreanul denumiri populare: ahrean, chirean, harean, irean, radacina salbatica, ridiche salbatica, rean, tormac, usturoi.
Din fructele si rizomul plantei se utiliza ca leac impotriva durerilor de cap, in diverse forme:
- persoana se lega pe frunte cu frunze crude sau hrean ras.
- se pun legaturi in moalele capului cu hrean ras amestecat cu otet.
- petele de pe obraz se spalau cu otet amestecat cu hrean ras.
- pentru petele de pe obraz, piept sau maini, se utilizeaza o mana de hrean taiat marunt intr-o sticla, se toarna peste el un sfert de kg de otet si se lasa pe o perioada de 5-6 zile.
- se face o compozitie din hrean ras, malai, miere de fag si sare. Compozitia se pune pe gat la galci.
- pentru tratamentul amigdalitei, se rade hreanul si se amesteca cu faina de grau si apa calda.
- pentru raceala se administreaza ceai din frunze de hrean
- pentru durerile de dinti se utilizeaza hrean fiert cu vin
- pentru stomatita se administreaza cate o lingura de hrean, se pune la fiert intr-o oca de rachiu, pe o perioada de 24 ore. Se strecoara si se face gargara de 3 ori pe zi.
- se mai utiliza pentru tratarea unor nevralgii, aplicat pe locul dureros.
- pentru ameliorarea durerilor se utiliza o turta din faina de grau cu hrean ras si otet.
Radacina de hrean are in compozitie: protide, hidrati de carbon, zahar, potasiu, saruri minerale, vitaminele A, B1, B2, miacina, C, glicozida sinigrozida, glicozizi sulfurati, mirozina, ulei volatil, acizii: clorhidric, sulfuric, carbonic si silicic. Substante antibiotice (fitoncide).
Cele mai importante proprietati ale hreanului sunt:
- actiune antiscorbutica de asemenea
- efect antiseptic, antitinflamator, bacteriostatic, diuretic, excita mucoasele fiind revulsiv, rubefiant, sau chiar lacrimogen, face ca secretiile interne sa fie mai abundente, ajuta la eliminarea bilei, face ca secretiile nazale si salivare sa fie mai abundente
- puternic diuretic. Ajuta la functionarea rinichilor in limite normale.
Prepararea Hreanului:
-Frunzele se pot utiliza legandu-le pe locurile dureroase asa cum sunt sau dupa ce se strivesc putin.
-Frunzele se pot aplica unse cu putin ulei dupa ce se strivesc in diferite aplicatii externe pentru rolul de calmarea durerilor.
-Radacina rasa proaspata se amesteca cu miere in aceeasi cantitate si se va lua cate o lingurita de trei ori pe zi in cure de lunga durata în afectiunile inimii, vaselor de sânge sau alte afectiuni indicate.
-Radacina rasa proaspat se poate face un sirop cu putina apa si zahar. Se va lua câte o lingurita de trei ori pe zi în anemii sau avitaminoze si alte afectiuni.
-Radacina rasa se va pune la uscat si se va transforma apoi în praf care se va lua câte un vârf de cutit de trei ori pe zi.
Hreanul se recomanda in tratament pentru urmatoarele afectiuni: acnee- tamponare cu tinctura diluata sau otet, afectiuni cardiace. Hreanul cu miere de salcam ajuta la afectiuni renale-tinctura, alopecie - frectii cu tinctura sau otet, algii reumatismale-tinctura, ameteli-tinctura, anemie, arsuri, astm, boli cardiace-cu miere, boli reumatice, bronsite acute sau cronice, cangrena picioarelor, cardiopatie ischemica, circulatie periferica deficitara, congestie pulmonara, colita, constipatie, debilitate, degeraturi, descuamarea pielii, digestie dificila,dureri de cap- frunze puse local sau tinctura, dureri diverse,dureri reumatice, eczeme,gastrita hipoacida, guta, guturai, hipertensiune arteriala, hidropizii, imunitate scazuta, inflamatii articulare, inflamatii ganglionare-pulbere de radacina, inapetenta - tinctura cu miere, intepaturi de insecte - frunze aplicate local, leucoree, limfatism, litiaza renala, migrene, nevralgii diferite inclusiv intercostale-tinctura, obezitate, paradontoza, paraziti intestinali, pareze faciale sau de alta localizare, pelada-frectii cu tinctura sau otet, pete pe fata-otet, pistrui-otet, plagi supurate infectate, pneumonie, polipi uretrali, rani, raceli, rinitachiar cronica, rino-sinuzita, sciatica, scrofuloza, seboree, sinuzita, stomatita, taieturi, tuberculoza, tumori canceroase, tuse, ulceratii atone, varice- cura cu tinctura sau cu miere. |