Inul
Inul denumiri populare: in de fuior, in de samanta.
Inul descriere :
Din in se folosesc semintele, seminte din care in trecut se facea un ceai folosit contra tusei. Cu faina de in se facea o turta care se punea pe rani, pentru a scoate puroiul din ele si sa le vindece. Uleiul de in era pus pe o carpa la arsuri, iar din faina de in si cartofi fierti pisati, se faceau legaturi la umflaturi si abcese, ca sa coaca. Cu faina de in amestecata cu lapte si flori din gradina se faceau legaturi contra durerilor de burta. O lingura de seminte se pune intr-un pahar cu apa si se lua seara ca laxativ.
Inul (semintele) contine : mucilagii, formate din acid galactouric, ramnoza, galactoza xiloza si arabinoza, lipide formate din trigliceride ale acidului oleic, linani, linoleic, stearic, miristic si în special linoleic, grasimi. Protide, un heterozid cianogenetic-linmarozidul care se dedubleaza în acid cianhidric, glucoza si acetona. Saruri de potasiu si magneziu. Acizi grasi nesaturati Omega-3 care se întâlnesc mai mult în carnea de peste.
Proprietatile Inului :
- datorita mucilagiilor care le contine are actiune emolienta, calmanta, laxativa, purgativa si antiseptica in special asupra tubului digestiv,
- Linanii anihileaza efectul unor estrogeni,
- Omega-3 blocheaza actiunea prostaglandinelor
- reduce colesterolul , ajuta in tratamentele cancerului,
- Subtiaza sangele
Inul este folosit in: abcese, adenopatii, arsuri ,cancer ,cistite, constipatie, crustele scalpului, dureri diverse inclusiv reumatice ,furuncule, ihtioza, inflamatii intestinale si ale vezicii urinare, litiaza renala, rani diverse, tuse, xeroze cutanata
Inul mod de preparare si folosire:
-O lingura de seminte mature , se macereaza pentru o jumatate de ora in 100 ml apa la temperatura camerei. Se foloseste ca bautura emolienta in afectiunile digestive.
-1-2 linguri de seminte intregi, se iau seara la culcare pentru ca sa regleze constipatiile, datorita actiunii asupra intestinului. Se poate folosi o perioada foarte lunga fara nici un pericol fiind mult mai indicata ca uleiul de parafina sau uleiul de ricin, datorita faptului ca sunt si emoliente puternice si ajuta chiar la refacerea mucoaselor.
-1-2 linguri seminte se pun in 250 ml de apa, pentru 8 ore dupa care se mai adauga sucul de la o lamaie fara pulpa. Se pot consuma 2 astfel de macerate in litiaze renale, afetiuni ale aparatului digestiv sau alte afectiuni unde este nevoie de refacerea celulara.
-Ceai din o lingura de seminte la 250 ml apa fiert timp de 5 minute se foloseste pentru afectiunile respiratorii.
-4 linguri de seminte se pun in 500 ml apa se fierbe15 minute, se fac spalaturi vaginale in cazul cistitelor. Se mai poate pune putin pelin(o lingura), fiind mai util in mai multe alte afectiuni ginecologice.
-Faina de in se poate face din ea o turta cu putina apa calduta si se aplica la rani sau se unge pe locurile in care exista cheratoze sau ihtioza.
-Faina amestecata cu faina de mustar in diferite concentratii se aplica extern pentru a activa circulatia sangelui. Amestecul se va fierbe in putina apa, sau se umecteaza doar si apoi se va întinde pe o pânza aplicându- se pe piele.
-Cataplasme care se fac din 3 linguri de seminte care se vor pune in 250 ml apa. Se vor fierbe timp de 10 minute, dupa care se va pune acesta dupa strecurare, pe o panza si se aplica în cazul ranilor sau abceselor. Se poate aplica calda, in cazul in care se doreste sa se grabeasca colectarea abcesului. Se pun calde, in cazul in care gatul este inflamat.
-Pentru inmuierea crustelor se va pune 2 linguri de faina de in în 250 ml apa calda, se lasa timp de 3-4 ore dupa care se strecoara prin tifon. Cu aceasta se va unge locurile cu cruste,sau se pune chiar mai multa faina pe pansament pentru a ramâne o perioada mai lunga în contact cu pielea.
-pentru arsuri se foloseste uleiul de in amestecat cu apa de var in parti egale. Se pune totul într-o sticla curata si se agita pana la formarea unui lichid alb-laptos, cu care se unge arsura. Acesta are proprietatea de a calma durerile, racorii si vindeca rana.
-in cistite (inflamatia basicii urinare) se fac spalaturi calde sau bai cu fiertura din 2-4 linguri de seminte la 500 g apa calda.
|