Mataciune
Denumiri populare: busuioc de munte, busuioc manastiresc, busuiocul stupilor, melisa romaneasca, melisa turceasca, matacina, minta turceasca, roinita.
In traditia populara: se foloseste ca leac pentru ochi. Din frunzele plantei se prepara apa sau spirtul de melisa.
Compozitie chimica: ulei volatil bogat in citrol, acid cafeic, acetat de geraniol, un principiu amar, taninuri, saruri minerale, celuloza. Vitaminele A, C.
Actiune farmaceutica: are actiune antispastica, antiseptica, coleretica, carminativa, stomahica. Excita secretiile gastrice ajutând la favorizarea digestiei, calmeaza durerile de stomac si intestine, ajuta la eliminarea gazelor din organism, ajuta la disparitia infectiilor din intestine. Este un calmant nervos.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: afectiuni oculare, atonie gastrica, balonari, colite spastice, colite de putrefactie, diaree, digestie grea, dispepsii, dischinezie biliara, dureri abdominale, greturi, hipoaciditate, indigestii, infectii microbiene, meteorism, nervi, rani, spasme gastro- intestinale, stari de nervozitate, voma.
Preparare:
Se folosesc inflorescentele impreuna cu intreaga planta.
-Infuzie din 2 lingurite de planta maruntita pusa in 250 ml apa. Se va acoperii si se lasa timp de 10 minute dupa care se va strecura. În cazul în care nu exista si diabet asociat atunci se poate îndulci dupa gust cu miere poliflora. În cazul afectiunilor abdominale însa este indicat sa se consume ne îndulcit fiind mai eficient. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi.
-Extern se va face o infuzie din cantitatea de planta dubla.
, |