Mustar alb
Mustar alb denumiri populare: curpen alb, hordel, hrenoasa, mustar bun, mustar de gradina, rapita alba, rapita de gradina, rapita de mustar.
Mustar alb istoric:
Mustarul alb pisat marunt si amestect cu lapte dulce, se folosea impotriva orbaltului. Radacina fiarta cu vin, se lua dimineata si seara contra treapadului. Era un leac obisnuit contra junghiurilor; se amesteca faina de mustar cu otet, se facea o turta si se punea in legatura. Altii luau o parte faina de mustar si 2 parti de grau, le amestecau le puneau pe o carpa si apoi tineau 5-6 ore pasta facuta cu otet.
Semintele de mustar alb contin: ulei vezicativ, mucilagii, glicozide. Sinalbina produce glucoza, esenta de mustar, sinigrina, sinapina, mirozna, etc. Esenta este puternic aromata cu gust picant. Saruri minerale, mucilagii, etc.
Semintele de mustar alb proprietati:
- laxative, stimulente ale secretiilor gastrice si biliare,
- regleaza tranzitul intestinal incetinit,
- creste pofta de mancare datorita faptului ca stimuleaza secretia gastrica.
Afectiuni tratate cu Mustar alb: : afectiunile esofagului si ale stomacului, anorexie, constipatie, rino-sinuzite, circulatia sangelui deficitara.
Mod de preparare:
- semintele se pot lua sub forma de boabe cand se inghit asa cum sunt cate 4-8 boabe o data in afectiunile stomacului, constipatie, etc.
-Se folosesc la diferite preparate culinare pentru a se aromatiza în scopul redarii poftei de mâncare, sau pentru refacerea circulatiei sangelui dereglate.
-Se face faina care se va aplica extern in cazurile în care se va dori refacerea circulatiei. Se vor tine în functie de toleranta dupa care se va spala local cu apa calda.
Se poate folosi de asemenea în combinatie cu alcool sanitar si se aplica extern în cazurile în care exista anumite dureri, reumatismale sau de alta natura.
Semintele de mustar macinate, cunoscute si sub numele de faina de mustar (Farina Sinapis) se folosesc extern sub forma de cataplasme de faina de mustar sau sinapse, bai de mustar si hartie de mustar (Charta Sinapista).
Cataplasmele se prepara astfel: faina de mustar se amesteca cu apa la temperatura camerei 20-30 si se obtine o pasta, apoi se lasa în repaus 10-15 minute timp în care ia nastere esenta (uleiul) de mustar care este principiul activ; dupa aceea pasta se aplica pe locul bolnav unde se mentine 10-15 minute când se produce revulsia; se aplica de obicei în afectiunile pulmonare.
Cataplasmele nu se folosesc la copiii mici.
Baile de mustar: se obtin din pasta de faina de mustar dupa ce s-a format uleiul de mustar, care se amesteca cu apa calda pentru baie.
|