Osul iepurelui
Denumiri populare Osul iepurelui : asudul calului, asudul capului, bolul coasei, casul iepurelui, ciocul caprei, coltul iepurelui, darmotin, lemnie, lingoare, pir, sudoarea calului, zilezitoare.
Istoric osul iepurelui:
Osul iepurelui a fost un leac utilizat des impotriva lungoarei, ceaiul din partile aeriene se lua cand bolnavul avea dureri de stomac. Ceaiul din radacin sau planta macerata in tarie , erau utilizate pentru a scapa de durerile de rinichi. Decoctul se lua contra vatamaturii, iar resturile se faceau oblojeli la buric.
Osul iepurelui contine : (Radix Ononidis) saponozide de natura triterpenica: onocerina, omonina si onospina, trifolirizina, fitosteroli, fitoglutina, glucozide, tanin, ulei volatil si ulei gras, zaharuri, acid citric, saruri minerale.
Proprietatile osului iepurelui ( radacina si frunzele)
- diuretica, antiseptica ( aparatului urinar) , antihemoragica,
- antimicrobiana, inlatura edemele,
- elimina ureea in exces si toxinele din corp,
- adjuvant in afectiuni renale
Osul iepurelui boli: afectiuni cardiovasculare, afectiuni metabolice, afte bucale, alergie, ascita, azotemie, blenoragie, bronsite, calculoza renala, cistite, dermatite cronice, dureri de rinichi, eczeme, edeme, guta urinara, reumatism, stomatite, ulceratii bucale, uremie.
Mod de preparare Osul iepurelui:
-2 lingurite de planta maruntita se va pune în 250 ml apa. Se va lasa pentru 8-10 ore la macerat la temperatura camerei dupa care se strecoara. Se pot folosi 2 cani pe zi.
-2 lingurite de radacina maruntita se fierb 15 minute in 250 ml apa. Se vor bea 3-4 cani pe zi in afectiunile interne sau extern se vor face comprese cu apa din ceai aplicat pe un pansament sau se fac cataplasme cu planta fiarta, aplicata calduta.
|