Paducel
Paducel denumiri populare: cacadara, gherghin, gherghinar, maces, malai moale, malaiul cucului, malai nesarat, malaiet, maracin
Paducel contine: substante de natura flavonica si proantocianide, colina, acetil colina, trimetilena, acid crataegic, acid clorogenic, acid cofeic, acid citric, acid tartric, adenina, guanina, derivati purinici, acizi triterpenici, hiperozidul, amine, trimetilamina, amilamina, ulei volatil ce contine aldehida anistica de natura catehica, pectine, substante minerale, etc. Vitaminele: B1, C.
Fructele de paducel contin: flavonoizi, taninuri, acizi tartric, ursolic, citric, oxalic, nicotinic, clorogenic, colina, acetil colina, pectina, ulei gras, glucoza, fructoza, substante minerale.
Paducel in traditia populara:
Ceaiurile din flori de paducel erau leac pentru insomnii si pentru afectiuni ale inimii si ale ficatului. Decoctul fructelor trata diareea si bolilor de rinichi, iar cu cel din frunze de paducel sau al varfurilor ramurilor se faceau spalaturi impotriva bataturilor pe talpi. In unele sate ramurile de paducel erau arse, iar din cenusa ramasa se faceau lesie si se spalau pe bataturi.
Paducel efecte:
- tonicardice, hipotensoare, antispastice, hipnotice si sedative,
- indicat in extra sistole si tahicardii sinusale,
- antispastic, tonic al inimii, intareste muschiul inimii,
- are efecte liticevegetative, febrifuge (florile),
- astringente si dizolvante ale calculilor (fructele),
- cardiodilatator, calmant al sistemului nervos, regleaza tensiunea arteriala,
- este un echilibrant psihic
- regleaza bataile inimii,
- vasodilatator la nivelul vaselor coronare,
- hipotensiv de intarire si rarire a contractiilor inimii bolnave.
Afectiuni tratate cu Paducel : afectiuni buco-faringiene, afectiuni diverse ale inimii sau circulatorii, afectiuni neurologice, agitatii nervoase, ameteli, angina pectorala, angoasa, astenie, ateroscleroza, bataturi, cardiopatie ischemica, circulatie periferica deficitara, climax, convalescenta, dereglari de ritm cardiac, dispnee, dizenterie, dureri de inima, fragilitate capilara, hipertensiune, hipertiroidie, insomnie, iritare, leucoree, litiaza biliara si urinara, nevroze cardiace, palpitatii, stari de nervozitate, tahicardie, tensiune oscilanta, tulburari cardiace cu substrat nervos, tulburari de menopauza, varice, zgomote in urechi.
Mod de preparare si folosire : ( frunzele si florile pot fi înlocuite cu o cantitate dubla de fructe)
Intern
-infuzie 10 minute dintr-o lingurita de flori si frunze in 250 ml apa clocotita.Se strecoara si se consuma 2-3 cani pe zi.
-infuzie 10 minute din 2 lingurite de planta maruntita( pentru afectiunile mai grave sau extern) in 250 ml apa in clocot. Se strecoara si se consuma 2-3 ceaiuri pe zi, chiar si in cure de lunga durata.
-Tinctura- se pun la macerat 15 zile ,50 grame de planta maruntita in 250 ml alcool alimentar de 70 grade . Se agita des, apoi dupa 15 zile se strecoara si se pune in sticlute mai mici. Se iau in functie de gravitatea afectiunii intre 10 picaturi si o lingurita de tinctura luata de 3 ori pe zi inainte de mesele principale diluata cu putina apa.
- se pot pune cateva frunze si flori in otet, timp de 8 zile, dupa care se pot folosi la bataturi, veruci, negi.
-Vin- se va pune într-un litru de vin 100g de frunze si flori maruntite. Se astupa si se va lasa timp de 8 zile la temperatura camerei agitand des. Se strecoara si se consuma cate 50 ml de trei ori pe zi inainte de masa. Se mai poate adauga si 50 g de patrunjel radacina, curatata si rasa la cei care au si edeme din cauzele afectiunilor inimii.
-Vin preparat din fructe- Se vor pune la 2 Kg de fructe zdrobite 2 kg de zahar, 10 litri de apa si 30g de drojdie. Se va pune totul intr-o damigeana de sticla si se lasa timp de aproximativ 15 zile (în functie de temperatura), dupa care se va trage de pe drojdii si se pune in sticle de capacitate mai mica. Se va putea lua din acest vin câte 50 ml de trei ori pe zi.
|