Paltinul de camp
Denumiri populare Paltin de camp: artar coaja, artar mic, artariu, jugastru.
Paltinul de camp contine: tanin, vitamina K, pectine, mucilagii, gume, acizi peptici, celuloza, pectoze, uleiuri volatile, saruri minerale.
In Canada paltinul este simbolul national si este unul din arborii care aduc venit canadienilor. Se face zahar de artar si preparate cum ar fi gemuri, dulceturi, sucuri, alcool etc.
Proprietatile fructele de paltin: - astringente, antidiareice.
Proprietatile scoarta de paltin: antidiareic puternic, prin taninul care-l contine, hemostatic, cicatrizant.
Florile si frunzele recoltate in perioada infloririi sunt stimulatoare, tonifiante, mineralizate, depurative (elimina toxinele din sânge) si in afectiunile cardiace sunt foarte indicate.
Afectiuni care pot fi tratate cu paltinul de camp : afectiuni cardiace, anemie, anorexie, convalescenta, debilitate, diaree, dizenterie, hemoragii, rani.
Mod de preparare Paltinul de camp:
-Seva de paltin se ia cate 10 ml de trei ori pe zi de prferabil inainte de mese.
-Scoarta praf (2 lingurite) se fierbe 5 minute in 250 ml apa, apoi se strecoara. Se poate folosi la afectiunile enumerate mai sus sau extern in hemoragii.
-Infuzie din 2 lingurite de flori puse în 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 astfel de ceaiuri chiar in cure de lunga durata pentru afectiunile de mai sus.
|