Patlageaua rosie
Patlageau rosie denumiri populare: porodici, rosie, tomate.
Tulpinile de rosie se puneau in bai impotriva reumatismului, iar vreji de patlagea rosie si frunzele de nuc erau fierte si folosite mai apoi pentru spalaturi generale sau locale. Pentru a trata acneeia se folosea fructul de patlagea rosie, strivit si pus direct pe fata, lasandu-l sa se usce, dupa care era clatit cu un ceai.
Patlageaua rosie compozitie : apa 90%, glucide, protide, licopen, acizi organici: malic, pectic, citric, fructoza, etc. Calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sulf, zinc, cupru, fier, bor, iod, vitaminele: A, B1, B2, B6,C, PP, E, K, acid folic, betacaroten.
Patlageau rosie proprietati :
- energetic, remineralizant, revitalizant, echilibrant celular,
- aperitiv, racoritor, antiscorbutic, antiinfectios, dezintoxicant,
- diuretic, dizolvant uric, eliminator al ureii,
- favorizeaza exoneratia, prin pielea si semintele ei,
- usureaza digestia substantelor feculente si a amidonului,
- este antioxidanta si previne oxidarea celulelor.
Afectiuni Patlageaua rosie : acnee, afectiuni vasculare, arterioscleroza, artritism, astenii, atonie gastrica, azotemie, boli de ficat, comedoame, constipatie, enterite, eruptii cutanate, guta, hiperaciditate gastrica, hipervâscozitate sangvina, inapetenta, insuficienta cardiaca cu edeme, intepaturi de insecte, intoxicatii cronice, iritatii tegumentare, litiaza urinara si biliara, obezitate, palpitatii, pancreatite, periartrite, pletora, reumatism, seboree, stari congestive, stari inflamatorii ale tractului digestiv.
Mod de preparare:
-Rosii consumate ca atare la fiecare masa cat mai multe.
- sucului de rosii proaspat . Se poate consuma 1-2 litri pe zi sau chiar mai mult in mai multe reprize. inainte de oxidare.
- extern : masca in amestec cu diferite adausuri(caolin, ou, miere, smântâna, etc.) in functie de tipul de ten si de afectiunea de piele care trebuie tratata.
|