Patlageaua vanata
Denumiri populare : godina, patlagea, tomate, vinete.
Patlageau vanata era taiata ca niste rotite mici , oparita, si folosita apoi impotriva hemoroizilor , fie se faceau spalaturi cu apa in care au fost oparite fie planta era pusa local.
Patlageaua vanata contine: apa 92%, protide, lipide, glucide, fosfor, magneziu, calciu, potasiu, sulf, sodiu, clor, fier, mangan, cobalt, zinc, cupru, iod, vitaminele: provitamina A, B1, B2, C, , scopoletin , scoparon, tripsina.
Proprietati patlageau vanata :
- putin nutritiva- doar 29 de calorii la 100 g,
- antianemica, laxativa, diuretica,
- stimulent hepatic si al pancreasului,
- calmant, reduce tumorile,
- previne cancerul in special la stomac datorita tripsinei,
- regleaza tensiunea arteriala.
Afectiuni tratate cu patlageaua vanata: abcese, afectiuni cardiace, anemie, antireumatic, arsuri, artrita, cancer la stomac, constipatie, convulsii, dureri, epilepsie, eretism cardiac, hemoroizi, hipercolesterolemie, lumbago, nervozitate (scopoletin si scoparon), oligurie (insuficienta secretiei de urina), reumatism, scrofuloza.
Mod de folosire:
- patlageaua vanata taiata feliute subtiri aprox 50 gr se pune in 250 ml apa. Se fierbe 10 minute si se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi in cure de mai lunga durata.
-Tinctura- o vanata taiata feliute foarte subtiri se pune la macerat 15 zile in alcool alimentar de 70 grade. Dupa 15 zile se strecoara si apoi se poate lua inainte de mese cu 15 minute cate o lingurita in combinatie cu putina apa in cure de mai lunga durata.
-Vin, un litru in care se va pune 50 g de vanata taiata marunt. Se tine 8 zile, dupa care se strecoara si se pot consuma cate 50 ml de trei ori pe zi.
-Extern se poate aplica oricare din procedeele de mai sus. Pentru calmarea durerilor cel mai bun este cataplasma cu vanata fierbinte sau tinctura. |