Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Promotiile saptamanii
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


Efecte benefice ale ierbii celor sapte ingeri

 
Efecte benefice ale ierbii celor sapte ingeri

Angelica sau iarba celor sapte ingeri a fost cultivata in gradinile manastirilor inca din Evul Mediu, fiind recomandata pentru proprietatile sale medicinale si condimentare si pentru aroma deosebit de placuta, cu gust dulce-amarui. Multiplele mijloace de vindecare a bolilor fizice si psihice cu ajutorul preparatelor din angelica arata valoarea deosebita a darului pe care ingerii l-au oferit oamenilor spre pastrarea sanatatii. Orice gospodar este indemnat sa-si cultive in gradina proprie aceasta iarba a ingerilor si va avea o farmacie a casei permanent deschisa.

Cunoscuta sub denumirile de angelica, planta cuprinde circa 50 de specii, dintre care cea mai valoroasa este Angelica archangelica, a carei denumire de gen vine de la cuvantul latin angelus – inger, iar denumirea de specie rezulta din combinatia dintre cuvintele grecesti arho – primul si aggelos – inger. Din amintiri transmise de la generatie la generatie, se spune ca iarba ingerilor a salvat de la moarte un mare oras european, bantuit, in secolul al VII-lea, de o epidemie de ciuma.

Specia este originara din Islanda, Groenlanda, tarile scandinavice si Siberia, de unde s-a raspandit in zonele temperate ale Europei si Asiei. Eschimosii credeau ca radacinile de angelica ar avea efecte deosebite in cresterea rezistentei corpului la gerurile mari ale iernii si la bolile microbiene si virotice. Creste spontan in etajul montan si submontan, la altitudini de 500-1.500 de metri, prin locuri stancoase si umede, in chei, la marginea padurilor, a paraielor si raurilor.

Fiind declarata monument al naturii, ocrotita prin lege, nu este admisa recoltarea speciei din flora spontana a plantelor, pentru a evita disparitia lor din natura. De aceea este intens cultivata i n unele tari europene, mai ales in Germania, Franta, Belgia, Olanda si Polonia, mari producatori de uleiuri volatile.

In scopuri medicinale se folosesc radacinile, tulpinile, frunzele si semintele, deci toate organele plantei. Rizomii cu radacini se recolteaza dupa anul II de cultura, in lunile august-octombrie sau la inceputul primaverii (martie-mai). Dupa uscare la soare sau in camere putin incalzite (sub 400C), radacinile capata un miros aromat, caracteristic si gust amar-aromat, usor picant. Frunzele si tulpinile se recolteaza in iunie-iulie, iar semintele in iulie. La recoltare, planta nu va fi atinsa cu mana umeda, deoarece sucul sau este iritant asupra pielii si a mucoaselor sensibile. Poate declansa unele fotodermatoze prin fotosensibilizarea dermei expuse indelung la radiatiile solare.

Proprietatile tamaduitoare ale angelicai

La nivelul aparatului digestiv au fost constatate efecte favorabile in: gastro-duodenita cronica, arsuri stomacale, ulcer gastroduodenal, dispepsii de origine hepato-pancreatica, stimularea secretiei pancreatice, hepatite, ciroze, dischinezie biliara, dureri de stomac, vome spastice, crampe stomacale, colici, enterite, balonari, rectocolita ulcero-hemoragica, constipatii, bulimie pe fond nervos (pofta necontrolata de mancare). Se folosesc:

- decoctul din radacini si seminte;

- tinctura (luand cate o lingurita de 3-4 ori pe zi, inainte de mese);

- pulbere din radacini si seminte uscate si macinate fin, care se tine sub limba timp de 5 minute.

Pentru bolile aparatului respirator exista efecte in: astm bronsic, bronsite cronice, epidemii de gripa, tuse, febra, tuberculoza, fortificarea bronhiilor, sinuzita. Se folosesc:

- decoct din radacini si seminte uscate;

- tinctura din radacini;

- ulei volatil din seminte, luat in doze reduse;

- mestecarea semintelor de 3 ori pe zi, ceea ce reduce frecventa bolilor cu 50%.

Contra afectiunilor sistemului nervos actioneaza in: astenie fizica si intelectuala, sindrom isteric neuroastenic, nevralgii, agitatie nervoasa, labilitate psiho-vegetativa, stress, migrene, oboseala, surmenaj, anxietate, stari depresive, excitarea functiilor cerebrale, dureri de cap, spasme de origine nervoasa, paralizie, epilepsie, rahitism. Se folosesc:

- infuzie sau decoct din radacini;

- macerat la rece intr-o cura de 30 de zile;

- ulei volatil din seminte, luat in doze reduse;

- pulbere din radacini uscate si macinate.

Uleiul de seminte are rol de excitant cerebral

In reumatismul cronic degenerativ, poliartroze si guta se folosesc:

- decoct din radacini uscate;

- decoct amestecat cu otet pentru frectii locale;

- tinctura din ulei de angelica si camfor in alcool 700;

- ulei eteric de angelica (se iau 25 picaturi in 50 ml ulei de floarea soarelui sau masline);

- pulbere din radacini uscate.

In afectiunile cardiovasculare exista efecte bune in aritmii extrasistolice, palpitatii, intarirea inimii.

Pentru intarzierea in dezvoltarea mentala si in dificultati de concentrare la copii si scolari se foloseste uleiul din seminte cu rol de excitant cerebral.

La gusa exoftalmica se indica macerat timp de 8 ore din radacini proaspete.

Pentru eruptii tegumentare, eczeme, plagi, acnee, contuzii, ulceratii, muscaturi de caine turbat si afectiuni bucale se utilizeaza: comprese cu decoct din radacini proaspete si frunze crude si comprese cu tinctura diluata.

In anemii provocate prin pierderi hemoragice, boli infectioase si convalescenta prelungita se recomanda tinctura din radacini.

Pentru intarzierea procesului de imbatranire este indicat uleiul eteric din seminte, in doze reduse, cu rol de excitant cerebral.

 Forme de preparare si utilizare a produselor terapeutice

 - infuzie din radacini, seminte si tulpini preparata dintr-o lingura la 250 ml apa clocotita; se infuzeaza acoperit 10-15 minute si se beau 2-3 ceaiuri pe zi, inainte de mese;

- decoct din 10-15 g radacini uscate la 500 ml apa; se fierbe 10-15 minute la foc mic si se beau 2-3 ceaiuri pe zi, inainte de mese;

- decoct din seminte de angelica: o lingurita se fierbe 5 minute, se infuzeaza acoperit si se beau cate doua cani pe zi, indulcite cu miere de albine;

- macerat din radacini si seminte (in parti egale), care se prepara din 20 g planta la un litru apa rece, avand efecte in crampe stomacale, colici intestinale, vome, astenie, ameteli, vertij, nevralgie si afectiuni ale glandei tiroide ;

- tinctura din radacini (20 g in 100 ml alcool 700) se lasa la macerat timp de 10 zile si se iau cate 10-20 picaturi de 3 ori pe zi, inainte de mese, intr-o cura de 30 de zile;

- tinctura din amestec de angelica, podbal si iarba mare (in parti egale); se consuma cate 1-2 lingurite de 3 ori pe zi, cu bune efecte in astmul bronsic;

- comprese reci cu macerat din radacini proaspete sau frunze crude (50 g la litru) pentru plagi, contuzii, ulceratii, hemoroizi si fisuri anale.

- cataplasme din frunze de angelica, frunze de ruta si miere de albine pentru rani provocate prin muscaturi de caine sau sarpe.

- vin din radacini sau tulpini maruntite (50 g macerate intr-un litru de vin alb sec timp de 10-14 zile); se agita zilnic, se strecoara si se beau 1-2 paharele de 100 ml pe zi, inainte de mese;

- vin din amestec de angelica si pelin, care se macereaza 8-10 zile si se consuma cate o lingura de 3 ori pe zi, avand efecte in parazitoze intestinale si ca intaritor digestiv;

- lichior tonic din 25 g tulpini verzi si 1 g nucsoara, care se macereaza timp de 15 zile in 1,5 litri alcool 700 din fructe; dupa strecurare se adauga sirop facut dintr-un kg zahar si 500 ml apa si se pastreaza la rece;

- crema alcoolizata preparata din: 10 g tulpini de angelica, 4 g nucsoara, 1,5 g scortisoara, 0,3 g cuisoare; totul se macereaza timp de 6 saptamani intr-un litru de alcool 700, se adauga sirop format din 300 g zahar, 300 g apa, se continua macerarea si se strecoara;

- pulbere din radacini uscate si maruntite, din care se ia cate un varf de cutit; se tine timp de 5 minute sub limba de 3-4 ori pe zi, inainte de mese, in cure de durata. 

Alte utilizari 

Parti din planta pot servi la aromatizarea multor mancaruri preferate de locuitorii din vestul Europei. In nord, laponii fierb frunzele si radacinile de angelica in lapte, pregatind o mancare speciala, foarte aromata.

La prepararea unor produse de cofetarie (dulceturi, prajituri, bomboane) se folosesc tulpinile verzi care sunt inalbite concomitent cu petiolurile.

Lichiorul Vespetro, atat de laudat in Occident, se prepara tot dintr-un amestec din: seminte de angelica (55 g), fructe de anason si fenicul (cat 7 g) si de coriandru (6 g). Dupa macinare se macereaza timp de 8 zile in alcool 700, se strecoara prin tifon dublu si se indulceste cu 500 g zahar si 60 ml apa, avand cele mai bune efecte in tulburarile digestive si balonari cu gaze intestinale.

Mult succes are balsamul Comandorului preparat din: radacini de angelica (10 g), sunatoare (20 g) si alcool 800 (720 ml); se lasa la macerat 8 zile cu agitare zilnica dupa care se adauga smirna (10 g), tamaie (10 g), iar dupa 10 zile se mai adauga balsam de Tolu (60 g), smirna (60 g) si aloe (10 g). Dupa o macerare de inca 10 zile se filtreaza si se da in consum.

Se poate prepara un lichior de angelica cu efecte aperitive si digestive din tulpini verzi de angelica (45 g) la un litru alcool 400; se lasa la macerat 4 zile, se adauga 1 kg zahar si 750 ml apa, se continua macerarea inca 7 zile, se filtreaza si se pastreaza in sticle bine inchise.


>> citeste mai mult



Te-ar mai putea interesa :

• Ischemia arteriala cronica
Ischemia arteriala cronica Ischemia arteriala cronica Apare in arteroscleroza obliteranta a membrelor pelviene, in trombangeita obliteranta si, mult mai rar, in unele arterite infectioase. Simptomele principale sunt: Simptomele subiective, care apar lent si progresiv, de obicei in urmatoarea ordine: oboseala la mers, car
 
• Trombangeita obliteranta
Trombangeita obliteranta Trombangeita obliteranta Trombangeita obliteranta - este o boala inflamatorie care apare aproape in exclusivitate la barbati tineri, intre 20 si 40 de ani, mari fumatori, interesand concomitent arterele si venele din orice regiune, dar in special ale membrelor, mai ales pelviene. Etiologia bol
 
• Eritromelalgia
Eritromelalgia Eritromelalgia Eritromelalgia este o boala caracterizata prin accese paroxistice, dureroase, de vasodilatatie a extremitatilor. Apare in accese declansate de caldura sau de efort si dureaza minute sau ore. Simptomele principale sunt: roseata extremitatilor, dureri vii si hipenermic (caldura). T
 
• Acrocianoza
Acrocianoza Acrocianoza Acrocianoza e o tulburare spastica, vasomotorie, caracterizata prin cianoza permanenta, nedureroasa, simetrica, a mainilor, uneori a gambelor. Boala apare indeosebi la femei tinere cu deficite endocrine, etiologia fiind necunoscuta. Regiunile afectate sunt cianotice, reci si umede.
 
• Sindromul Raynaud
Sindromul Raynaud Sindromul Raynaud Este o tulburare paroxistica a circulatiei periferice, localizata de obicei la nivelul membrelor toracice, caracterizata prin aparitia intermitenta a unui spasm bilateral si simetric la nivelul arterelor digitale, aparand la frig sau emotii, cu stare normala intre accese. Est
 
Vezi toate stirile din categoria Afectiuni cardiovasculare

STIRI
• Afectiuni cardiovasculare
• Afectiuni genitale si renale
• Afectiuni psihomotorii
• Afectiuni reumatismale
• Afectiuni stomatologice
• Afectiunile sistemului imunitar
• Afectiunile sistemului nervos
• Alergologie
• Alopecie
• Apiterapie
• Aromoterapie
• Autocunoastere
• Ayurveda
• Bio Bran
• Biorezonanta
• Biostem
• Boala Lyme
• Boli cardiovasculare
• Boli de metabolism
• Boli de ochi si urechi
• Boli Infectioase
• Bolile alergice
• Bolile aparatului digestiv
• Bolile aparatului locomotor
• Bolile aparatului respirator
• Bolile dermatologice
• Cabinet particular Elena Truta
• Candida
• Ce stii despre cancer
• Celulita
• Condimente
• Cosmetica
• Cronobiologie
• Cure
• Dependenta de droguri
• Depresia
• Despre colon si bolile acestuia
• Despre Nutritie
• Despre Paraziti si tratamente deparazitare
• Despre Slabit
• Despre Zeolit
• Detoxifierea cu Colon Help
• Detoxifierea organismului
• Dezvoltare personala
• Diabet
• Diete
• Dinti
• Fitoterapie
• Fructe
• Frumusete
• Gastroenterologie
• Generalitati
• Ginecologie
• Hepatita Cronica
• Homeopatie
• Igiena
• Inovatii medicale
• Institutii Medicale
• Inteligenta emotionala
• Legume
• Masaj
• Medicina alopata
• Medicina alternativa
• Medicina de familie
• Meloterapia
• Minerale
• MMS
• Ochi
• Ozonoterapie
• Par
• Picioare sexy
• Plante medicinale
• Proprietatile vindecatoare ale plantelor
• Pubertate
• Reiki
• Retete vegetariene
• Sanatate publica
• Sarcina
• Sentimente si relatii
• Sistemul imunitar
• Situatii si sfaturi
• Spiritualitate
• Stil de viata
• Tabagism
• Terapii
• Toxicologie
• Tratamente si remedii naturiste
• Vitamine
• Yoga

Vezi toate stirile ...


CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara