Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Promotiile saptamanii
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


 

AnemieAnemiile hemolitice constituie un grup heterogen de entitati nosologice care, prin trasaturile clinico-biologice comune, alcatuiesc sindromul de hiperhemoliza. Aceste manifestari comune se datoresc scurtarii duratei de viata a eritrocitului, ca o consecinta a exagerarii hemolizei extravasculare sau intravasculare.
Cauzele care determina o distructie excesiva a eritrocitelor sunt: a) cauze de origine globulara (alterari ale globulului rosu), b) cauze extraglobulare, consecinta a actiunii factorilor exteriori asupra globulului rosu normal si c) cauze mixte (deficit intrinsec concomitent cu existenta unui factor extracorpuscular).
Hemoliza fiziologica se realizeaza prin distrugerea globulelor rosii batrine de catre splina (90 %) si in mai mica masurfa la nivelul altor organe (lo %). Mecanismele care intervin in hemoliza patologica sunt: fagocitoza (mecanism nedeplin clarificat), actiunea diferitelor tipuri de hemaglutinine si hemolizine, liza osmotica, interventia unor factori mecanici si sechestratia splenica care joaca rolul cel mai important, splina intervenind ca un adevarat filtru.
Manifestari clinice
Anemia este in functie de viteza de distrugere a hematiilor, de capacitatea de regenerare a maduvei osoase, de capacitatea ficatului de a epura plasma de cantitatile marite de hemoglobina, de cantitatea de haptoglobina disponibila pentru legarea hemoglobinei libere si impiedecarea eliminarii sale in urina, de amploarea factorului cauzal care scurteaza durata de viata a eritrocitului, de aparitia unei complicatii (litiaza, colostaza etc.).
Icterul este o trasatura comuna tuturor formelor de anemii hemolitice, amploarea sa fiind in functie de gradul hemolizei. Bolnavii sunt in general mai mult anemici decat icterici, cu exceptia perioadelor de criza hemolitica cand coloratia devine evidenta.
Splenomegalia este prezenta in formele cronice de anemie hemolitica, indiferent de cauza. Hepatomegalia poate de asemenea apare, precum si complicatii ca litiaza biliara determinata de formarea de calculi de bilirubina.
Boala hemolitica poate avea si aspect cu debut brutal cu frison, febra, alterarea starii generale, cefalee, dureri lombare, abdominale si in membre. Durerile abdominale pot fi colicative, necesitand consultul unui chirurg.
Urina poate fi inchisa la culoare datorita prezentei de hemoglobina si methemoglobina.
Hemoliza brutala poate duce la instalarea unei prostratii severe, cu stare de soc, oligurie si anurie. Icterul se accentueaza rapid, apare astenie, palpitatii, tahicardie, dispnee, vertije, lipotimii, sufluri cardioanemice.
Diferitele forme de anemii hemolitice prezinta episoade grave, deteriorari marcate ale organismului, sau episoade usoare, care dureaza decat cateva zile, sau se manifesta cu un tablou benign, durata de multi ani. Orice anemie hemolitica, fie castigata, congenitala sau cronica, poate prezenta episoade acute.
Exista situatii patologice in care durata de viata a eritrocitului este in jur de 20 zile sau mai putin, fara ca anemia sa devina evidenta; acest fenomen este posibil datorita compensarii eficace a maduvei, care se mentine multa vreme. In momentul insa cand vor interveni factori supraadaugati (infectii, intoxicatii sau alte situatii patologice), echilibrul se va rupe, boala devenind manifesta.
Manifestari paraclinice
Hemograma pune in evidenta o anemie moderata normocitara care poate fi insa si macrocitara in perioada de regenerarea rapida. Anemia poate fi si severa, in functie de intensitatea si durata procesului hemolitic.
Reticulocitoza este importanta (10-25 % sau mai mult) cu reticulocite uneori mai mari ca eritrocitele adulte. Se remarca o policromatofilie, prezenta de granulatii bazofile, eritroblasti si corpusculii lui Jolly. Se constata de asemenea anizocitoza, poichilocitoza (sferocite, schizocite). In drepanocitoza se gasesc hematii sub forma de secera (hemoglobinoza S si a combinatiilor sale), in eliptocitoza hematiile au o forma alungita, cu diametrul longitudinal peste 9 U, iar cel transversal numai de 4-5 U.
Hematocritul scade in jur de 20 %, incarcarea hematiilor cu hemoglobina este buna, valoarea globulara fiind normalii.
Pe linia leucocitara se remarca o stimulare a tesutului mielopoetic, in raport cu severitatea procesului hemolitic. Se observa o leucocitoza cu deviere la stanga, cu prezenta de metamielocite, mielocite si cateodata chiar mieloblasti, elemente care denota o regenerare medulara accelerata. Trombocitele pot fi de asemenea crescute ca numar si ca marime (forme mari, bizare). Leucopenia si trombopenia se intalnesc mai rar, in anemiile hemolitice castigate, cu autoanticorpi si mai ales in hemoglobinuria paroxistica nocturna.
Medulograma arata o maduva hiperplazica. Se observa o crestere importanta a normoblastilor, cu reducerea secundari a raportului celule mieloide/eritroblasti pina la 1/1 sau chiar mai putin (normal 4/1 sau 5/1). Normoblastii au aspect policromatofil sau ortocromatofil. Prezenta foarte rara de megaloblasti este legata de un deficit de acid folic.
Metabolismul pigmentar. Daca distrugerea hematiilor are un ritm lent, odata cu cresterea bilirubinei neconjugate in ser (50-100 mg %o), se va constata o urobilinurie. Cand distructia eritrocitara este importanta, eliberarea de hemoglobina in pIasma este mare, depasind capacitatea ei de legare (cu haptoglobina, hemopexina) rezultind o hemoglobinurie. Pentru a deosebi urina rosie determinata de o hematurie sau mioglobinurie de cea prin hemoglobinurie, se va apela la examenele microscopice si spectroscopice.
Scaunele pot fi hipercolorate (pleiocromie) datorita trimiterii in intestin, prin caile biliare, a unei cantitati mai mari de bilirubina din care va rezulta urobilinogen si stercobilinogen in exces.
Rezistenta osmotica va fi sensibil scazuta in sferocitoza ereditara si uneori in anemiile hemolitice autoimune, daca exista sferocite castigate. Testul este negativ in alte forme de anemie hemolitica.
Autohemoliza este un test care masoara cantitatea de hemoliza produsa spontan in sangele steril, defibrinat, incubat Ia 37°C timp de 24 - 48 ore. Testul este util pentru a diferentia sferocitoza ereditara de anemiile hemolitice congenitale nesferocitare.
Dozarea enzimelor eritrocitare se face pentru identificarea deficitului de enzime, in anemiile hemolitice prin deficit enzimatic. Dintre formele mai frecvente mentionam anemia prin deficit de glucozo -6 -fosfatdehidrogenaza (G- 6PD) si prin deficit de piruvatkinaza (PK).
Testele serologice au drept scop punerea in evidenta a fenomenului de imunohemoliza: punerea in evidenta a hemolizinelor calde sau reci, a aglutininelor, a anticorpilor (reactia Coombs directasi indirecta) etc.
Testul de durata de viata a eritrocitelor se efectueaza prin marcarea eritrocitelor cu crom radioactiv (Cr-51), permitandu-se delimitarea anemiilor hemolitice prin deficit eritrocitar intrinsec de cele de cauza extraeritrocitara.


>> citeste mai mult



Te-ar mai putea interesa :

• Sindromul spleno adenic
Sindromul spleno adenic Sindromul spleno adenic In acest grup, caracterizat prin marirea de volum a splinei, si hipertrofie  ganglionara, sunt incluse patru subgrupe cu/sau fara modificari sanguine. Subgrupul cu leucocitoza si limfocitoza cuprinde ca tip reprezentativ leucemia limfoida, boala in care exista o ade
 
• Sindromul splenic pur
Sindromul splenic pur Sindromul splenic pur In acest grup se includ situatiile patologice in care gasim de obiciei numai marirea de volum a splinei, fara interesarea ficatului si a ganglionilor. Este necesara insa o explorare hematologica intrucat in majoritatea cazurilor, acest criteriu sta la baza diferenttieril
 
• Punctia ganglionara
Punctia ganglionara Punctia ganglionara Se stie ca ganglionul limfatic este un organ limfopoietic activ, cu participare in procesele imunitare, iar ca organ al sistemului reticulo-histiocitar, pastreaza potenta multipla celuloformatoare (reticulara, histiocitara, hematopoietica). O adenopatie poate fi conseci
 
• Punctia splenica
Punctia splenica Punctia splenica Examenul morfologic al splinei se practica intr-un numar redus de cazuri, atunci cand datele clinice si biologice obisnuite nu sunt concludente. Punctia splenica nu este lipsita de riscuri, de acea se vor evita bolnavii cu suspiciuni de chist hidatic - soc anafilatic difuzarea
 
• Tulburari in irigarea rinichiului
Tulburari  in irigarea rinichiului Tulburari  in irigarea rinichiului In medicina  experimentala (pe animale) au putut fi produsi  prin simpla micsorare  a  debitului sanguin renal. In aceste conditii  sunt excretate cantitati  crescute de protein ce sunt  considerate ca prima etapa in&nb
 
Vezi toate stirile din categoria Afectiuni genitale si renale

STIRI
• Afectiuni cardiovasculare
• Afectiuni genitale si renale
• Afectiuni psihomotorii
• Afectiuni reumatismale
• Afectiuni stomatologice
• Afectiunile sistemului imunitar
• Afectiunile sistemului nervos
• Alergologie
• Alopecie
• Apiterapie
• Aromoterapie
• Autocunoastere
• Ayurveda
• Bio Bran
• Biorezonanta
• Biostem
• Boala Lyme
• Boli cardiovasculare
• Boli de metabolism
• Boli de ochi si urechi
• Boli Infectioase
• Bolile alergice
• Bolile aparatului digestiv
• Bolile aparatului locomotor
• Bolile aparatului respirator
• Bolile dermatologice
• Cabinet particular Elena Truta
• Candida
• Ce stii despre cancer
• Celulita
• Condimente
• Cosmetica
• Cronobiologie
• Cure
• Dependenta de droguri
• Depresia
• Despre colon si bolile acestuia
• Despre Nutritie
• Despre Paraziti si tratamente deparazitare
• Despre Slabit
• Despre Zeolit
• Detoxifierea cu Colon Help
• Detoxifierea organismului
• Dezvoltare personala
• Diabet
• Diete
• Dinti
• Fitoterapie
• Fructe
• Frumusete
• Gastroenterologie
• Generalitati
• Ginecologie
• Hepatita Cronica
• Homeopatie
• Igiena
• Inovatii medicale
• Institutii Medicale
• Inteligenta emotionala
• Legume
• Masaj
• Medicina alopata
• Medicina alternativa
• Medicina de familie
• Meloterapia
• Minerale
• MMS
• Ochi
• Ozonoterapie
• Par
• Picioare sexy
• Plante medicinale
• Proprietatile vindecatoare ale plantelor
• Pubertate
• Reiki
• Retete vegetariene
• Sanatate publica
• Sarcina
• Sentimente si relatii
• Sistemul imunitar
• Situatii si sfaturi
• Spiritualitate
• Stil de viata
• Tabagism
• Terapii
• Toxicologie
• Tratamente si remedii naturiste
• Vitamine
• Yoga

Vezi toate stirile ...


CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara