Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Promotiile saptamanii
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


anemiile megaloblastice si anemia biermer

 
anemiile megaloblastice si anemia biermer

ANEMIILE MEGALOBLASTICE

Anemiile megaloblastice sunt anemii hipercrome, determinate de carenta de vitamina B12 sau de acid folic, carente care produc o tulburare de sinteza a acizilor nucleici. Megaloblastul reprezinta expresia morfologica a sintezei anormale a acidului desoxiribonucleic (ADN) consecutiva carentei uneia sau ambelor vitamine. Derivatii acidului folie actioneaza ca transportori ai radicalilor care servesc la sinteza bazelor purinice.
Vitamina B12 intervine ca o coenzima a acidului folic. Carenta sa blocheaza lantul de reactii a acidului folie pentru sinteza bazelor purinice.

Deficienta uneia din cele doua vitamine produce un dezechilibru intre ADN-ul nuclear, a carei sinteza este franata si sinteza ARN citoplasmatic care este normala. Anomalia care rezulta este intarzierea mitozelor eritroblastice (seria cu ritmul cel mai inalt de multiplicare celulara din organism) care ajung la forme de talie mare, fenomen prezent si in alte celule ale organismului, dar mai evident la eritroblasti, unde asincronismul intre maturatia nucleara si cea citoplasmatica este mai evident.

Clinic, se disting doua grupuri de anemii megaloblasticet: primul grup este prin deficit de vitamina B12 cuprinzand anemia biermeriana si cele nebiermeriene si a doua grupa, prin deficitul cu acid folic.

ANEMIA BIERMER (Anemia pernicioasa)

Primele descrieri ale anemiei Biermer au fost facute din 1828 de catre Combe, dar apoi Addison in 1855 si Biermer in 1872 au conturat tabloul complet al bolii, atragand atentia asupra gravitatii socotind-o mortala (de unde numele de pernicioasa). Termenul de anemie pernicioasa nu mai este propriu in epoca actuala, intrucat terapia substitutiva face sa dispara boala.

In prezent ipotezele patogenetice s-au deplasat de la maturatia eritroblastului la cauza principala care determina carenta de vitamina B12 si anume gastrita atrofica, care, pe langa incetarea activitatii clorhidropeptice produce o inhibitie a factorului proteinic intrinsec Castle. Gastropatia biermeriana se deosebeste de alte gastropatii cronice cu aclorhidrie histamino-refractara tocmai prin absenta factorului intrinsec la prima si prezenta acestuia in al doilea caz.

Factorul intrinsec este absolut necesar pentru absorbtia vitaminei B12 cu care face o legatura dubla, cuplul fiind transportat pana la receptorul proteinic enteral. In etapa actuala s-au emis ipoteze imunologice, anemia Biermer fiind o maladie autoimuna, ca si tiroidita Hashimoto. S-a sugerat ca gastrita atrofica este autoimuna si ca aceasta reactie autoimuna ar fi indreptata contra factorului intrinsec. Cercetarile imunologice au pus in evidenta prezenta anticorpilor antifactor intrinsec in proportie de 30-50 % la biermerieni, precum si anticorpi anticelule parietale gastrice. Acestia din urma, desi nespecifici, se intalnesc in proportie de 90 % la biermerieni, de 20-30 % la rude si de 4-10 % la normali.

Studiile genetice au aratat o incidenta familiala crescuta, o frecventa relativa a cancerului gastric in evolutia biermerienilor, dar si a rudelor apropiate. Se poate presupune existenta unei predispozitii transmise ereditar, fara a se putea afirma modul cum se face aceasta transmisie.

Semnele clinice sunt inselatoare si derutante. Debutul este insidios, in majoritatea cazurilor existand cel putin doua din simptomele triadei clasice: oboseala, dureri la nivelul limbii, greutate sau furnicaturi in membre. Intrucat alte simptome pot masca aceste semne si conduc la diagnostice gresite, iar pacientul se adreseaza pentru acuzele sale diferitilor specialisti (cardiologi, gastroenterologi,neurologi), vom avea in vedere unele repere care vor trebui sa sugereze aceasta boala. Paloarea, cu tenta galbuie, la un pacient de peste 40 ani, indiferent de sex, se asociaza aproape totdeauna cu un usor edem al fetii si gambelor. Aceasta paloare, impreuna cu pastrarea adipozitatii, edemele palpebrale si hipertrofia tiroidei, sugereaza un mixedem sau o nefropatie.

Semnele cardiovasculare ale anemiei care duc bolnavul la cardiolog sunt: dispnee, palpitatii, vertije, acufene, dureri precordiale, prezenta de sufluri anorganice. Intrucat majoritatea bolnavilor sunt in varsta, multe din aceste manifestari coexista cu modificari degenerative determinate de varsta. Tulburarile digestive sunt evocatoare de cancer gastric. Bolnavul se plange de anorexie care este totala, balonari, flatulenta, constipatie sau mai frecvent diaree. Limba este rosie, neteda, depapilata si dureroasa (glosita Hunter). Secretia gastrica se caracterizeaza prin aclorhidrie histaminorefractara, absenta pepsinei si a factorului intrinsec. Examenul radioscopic si gastroscopic pun in evidenta o atrofie a mucoasei gastrice, uneori imagini inselatoare de cancer gastric. Ficatul si splina pot fi moderat marite. Semnele neurologice reprezinta cateodata primele simptome, mai ales in cazurile nedepistate la timp sau insuficient tratate.
Cele mai caracteristice si precoce manifestari sunt date de atingerea fibrelor lungi ale cordoanelor posterioare (sindrom pseudotabetic): disociatie intre sensibilitatea profunda si cea superficiala, tulburari de coordonare cu ataxie, disparitia reflexelor, semnul Romberg pozitiv. Semnele piramidale (leziuni ale cordoanelor laterale), apar mai tarziu si inconstant. Se constata exagerarea reflexelor hipertonie, uneori paraplegie spastica. Prezenta semnului Babinski este de mare valoare, indepartand tabesul care poate fi sugerat la un moment dat.

Examene paraclinice

Hemograma arata o scadere accentuata a hematiilor, sub 2.000.000/mmc, ajungandu-se uneori chiar sub 1.000.000/mmc (cazul lui Dakin avea 110.000 eritrocite/mmc). Exista o anizocitoza cu macrocitoza, curba Price-Jones are o baza largita (diametrul mijlociu 8-9 u ). Incarcarea globulara cu hemoglobina este insa marita, fapt ce determina o valoare globulara supraunitara (1,2 - 1,4). Hamatocritul arata valori mici, fara a fi concordant cu gradul anemiei, din cauza volumului eritrocitar mijlociu crescut (100-120 u la a 3-a , in loc de 88u la a 3-a). Reticulocitele sunt normale inainte da tratament sau diminuate (2-10 %o). Prezenta in sangele periferic a megalocitelor, hematii mari, ovale, aparand mai ales colorate datorita incarcarii hemoglobinice, reprezinta elemente tipice pentru diagnostic. Uneori, pot apare la periferie forme tinere, nucleate, din seria megaloblastica. Frecvent se intalnesc eritrocite policromatofile si eritrocite cu corpusculi Jolly sau inele Cabot. Exista si semne minore de hemoliza (durata de viata a hematiilor scazuta la 15-37 zile) ou subicter, hiperbilirubinemie neconjugata usoara, urobilinogenurie.

Globulele albe sunt normale sau usor scazute, cu neutropenie. Hipersegmentarea polinuclearelor (deviere la dreapta) este un senin valoros. Trombopenia este frecventa. Scaderea numarului tuturor seriilor creaza o falsa impresie de pancitopenie inselatoare. Medulograma arata o maduva eritroblastica foarte bogata, cu deviere la stanga a eritropoezei. Elementele seriei rosii formeaza 30-50 % din celulele medulare (in loc de 20 %), Prezenta megaloblastilor de talie nu prea mare, au cromatina fina si perlata, cu citoplasma policromatofila sau ortocromatica, uneori bazofila, semneaza diagnosticul de anemie megaloblastica. Concomitent cu modificarile aeriei rosii exista modificari si in seria leucocitara (metamielocite gigante, cu nucleu de forma bizara, cu citoplasma vacuolizata). Megacariocitele pot fi diminuate, cu morfologie anormala.

Testul Schilling este testul cel mai sigur pentru a stabili defectul de absorbtie al vitaminei B12. Dupa ce s-a saturat organismul printr-o injectie intramusculara de 1.000  vitamina B12, a doua zi se administreaza per os 1  vitamina B12 radioactiva; la sanatosi, vitamina B12 este absorbita, dar gasind un ficat saturat, se elimina in proportie de 20-30 % in urina, unde se cerceteaza radioactivitatea. La biermerieni, vitamina B12 marcata nu este absorbita, excretia urinara fiind mai mica de 5 %. La acesti bolnavi administrarea simultana, pe gura, de factor intrinsec si vitamina B12 radioactiva, mareste excretia. Testul Sanger se foloseste pentru punerea in evidenta a factorului intrinsec: se injecteaza la sobolan 3-5 ml suc gastricde la bolnav si se urmareste din a 3-a zi reticulocitele. Cresterea numarului de reticulocite indica prezenta factorului intrinsec, iar lipsa de raspuns confirma anemia Biermer. Alte modificari de laborator semnalate sunt VSH uccelerata, bilirubinemie indirecta crescuta in ser (20-30 mg %o), urobilinogenurie, hipersideremie, hipoproteinemie, scaderea volumului de sange total, uneori eliminari crescute de porfirine in urina si fecale. Punerea in evidenta a anticorpilor antifactor intrinsec si anticelule parietale gastrice, sustine numai teoria patogenica.

 


>> citeste mai multTe-ar mai putea interesa :

• Sindromul spleno adenic
Sindromul spleno adenic Sindromul spleno adenic In acest grup, caracterizat prin marirea de volum a splinei, si hipertrofie  ganglionara, sunt incluse patru subgrupe cu/sau fara modificari sanguine. Subgrupul cu leucocitoza si limfocitoza cuprinde ca tip reprezentativ leucemia limfoida, boala in care exista o ade
 
• Sindromul splenic pur
Sindromul splenic pur Sindromul splenic pur In acest grup se includ situatiile patologice in care gasim de obiciei numai marirea de volum a splinei, fara interesarea ficatului si a ganglionilor. Este necesara insa o explorare hematologica intrucat in majoritatea cazurilor, acest criteriu sta la baza diferenttieril
 
• Punctia ganglionara
Punctia ganglionara Punctia ganglionara Se stie ca ganglionul limfatic este un organ limfopoietic activ, cu participare in procesele imunitare, iar ca organ al sistemului reticulo-histiocitar, pastreaza potenta multipla celuloformatoare (reticulara, histiocitara, hematopoietica). O adenopatie poate fi conseci
 
• Punctia splenica
Punctia splenica Punctia splenica Examenul morfologic al splinei se practica intr-un numar redus de cazuri, atunci cand datele clinice si biologice obisnuite nu sunt concludente. Punctia splenica nu este lipsita de riscuri, de acea se vor evita bolnavii cu suspiciuni de chist hidatic - soc anafilatic difuzarea
 
• Tulburari in irigarea rinichiului
Tulburari  in irigarea rinichiului Tulburari  in irigarea rinichiului In medicina  experimentala (pe animale) au putut fi produsi  prin simpla micsorare  a  debitului sanguin renal. In aceste conditii  sunt excretate cantitati  crescute de protein ce sunt  considerate ca prima etapa in&nb
 
Vezi toate stirile din categoria Afectiuni genitale si renale

STIRI
• Afectiuni cardiovasculare
• Afectiuni genitale si renale
• Afectiuni psihomotorii
• Afectiuni reumatismale
• Afectiuni stomatologice
• Afectiunile sistemului imunitar
• Afectiunile sistemului nervos
• Alergologie
• Alopecie
• Apiterapie
• Aromoterapie
• Autocunoastere
• Ayurveda
• Bio Bran
• Biorezonanta
• Biostem
• Boala Lyme
• Boli cardiovasculare
• Boli de metabolism
• Boli de ochi si urechi
• Boli Infectioase
• Bolile alergice
• Bolile aparatului digestiv
• Bolile aparatului locomotor
• Bolile aparatului respirator
• Bolile dermatologice
• Cabinet particular Elena Truta
• Candida
• Ce stii despre cancer
• Celulita
• Condimente
• Cosmetica
• Cronobiologie
• Cure
• Dependenta de droguri
• Depresia
• Despre colon si bolile acestuia
• Despre Nutritie
• Despre Paraziti si tratamente deparazitare
• Despre Slabit
• Despre Zeolit
• Detoxifierea cu Colon Help
• Detoxifierea organismului
• Dezvoltare personala
• Diabet
• Diete
• Dinti
• Fitoterapie
• Fructe
• Frumusete
• Gastroenterologie
• Generalitati
• Ginecologie
• Hepatita Cronica
• Homeopatie
• Igiena
• Inovatii medicale
• Institutii Medicale
• Inteligenta emotionala
• Legume
• Masaj
• Medicina alopata
• Medicina alternativa
• Medicina de familie
• Meloterapia
• Minerale
• MMS
• Ochi
• Ozonoterapie
• Par
• Picioare sexy
• Plante medicinale
• Proprietatile vindecatoare ale plantelor
• Pubertate
• Reiki
• Retete vegetariene
• Sanatate publica
• Sarcina
• Sentimente si relatii
• Sistemul imunitar
• Situatii si sfaturi
• Spiritualitate
• Stil de viata
• Tabagism
• Terapii
• Toxicologie
• Tratamente si remedii naturiste
• Vitamine
• Yoga

Vezi toate stirile ...


CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara