
Biopsia renala reprezinta o tehnica medicala utilizata in scop diagnostic. Procedura implica introducerea unui ac special prin flancuri (drept sau stang) cu scopul recoltarii unui fragment tisular din parenchimul renal. Aceasta reprezinta varianta percutana a procedurii, in care abordul este efectuat prin piele. Dupa prelevarea mostrei de tesut, aceasta este expediata catre laboratorul de anatomie patologie. Medicii il vor investiga la miscroscop si vor evidentia daca rinichiul prezinta vreo afectiune.
Biopsia reprezinta cea mai sigura metoda de diagnostic, care poate ajuta mult medicul in punerea unui diagnostic de certitudine. Spectrul bolilor care pot fi diagnosticate cu ajutorul biopsiei este divers si complex, si include printre altele afectiuni inflamatorii, infectioase, degenerative si chiar genetice sau congenitale.
Situarea anatomica a rinichilor permite un abord relativ sigur. Ei se afla localizati in lojele renale, insa nu sunt organe care apartin cavitatii abdominale, ei fiind localizati retroperitoneal (sunt imbracati anterior de o foita fina de tesut, numita peritoneu, care inconjoara si delimiteaza cavitatea abdominala in ansamblul ei). Rinichii sunt situati aproximativ de la nivelul vertebrei T12 pana la L3, iar rinichiul drept este un pic mai jos decat cel stang. La polul superior al fiecarui rinichi se situeaza glandele suprarenale, ambele structuri (rinichi si glande) fiind imbracate de fascia renala . Rinichii sunt organe vitale, fara de care organismul nu poate functiona la parametri normali. Sunt importanti in intretinerea echilibrului hidro-electrolitic si acido-bazic al organismului, regland concentratia multor ioni prin stimularea excretiei renale sau prin favorizarea retentiei lor in organism.
Din cauza modului in care regleaza valorile electrolitilor, rinichiul influenteaza si tensiunea arteriala. In plus, prin functia sa excretorie, rinichiul este capabil sa elimine din organism produsii metabolici cu potential toxic, uree si amoniac. Complexitatea rolurilor indeplinite de rinichi in homeostazia organismului este provocata si de faptul ca aici se secreta substante cu rol de hormoni, in principal eritropoietina, renina, dar si vitamine, precum vitamina D.
Orice afectiune care poate sa se resfranga asupra rinchiului, fie sistemica, fie locala, poate influenta grav intregul organism. Cauza afectiunilor localizate la nivelul rinichilor poate fi diferita, iar consecintele unei boli pot fi de natura metabolica, electrolitica sau sistemica (hipertensiune arteriala, neurotoxicitate datorata produsilor de metabolizare acumulati in exces).
Biopsia renala poate evidentia rapid un diagnostic de certitudine. Nu reprezinta o investigatie de prima intentie, din cauza caracterului sau invaziv. Ea se efectueaza de cele mai multe ori dupa alte teste paraclinice, mai ales dupa ce investigatiile imagistice (ecografie, tomografie computerizata, rezonanta magnetica nucleara) au fost epuizate si diagnosticul tot nu poate fi stabilit cu precizie. Aceasta biopsie nu este recomandata persoanelor diagnosticate cu cancer renal deoarece exista riscul de insamantare cu celule neoplazice a tesuturilor si structurilor pe care le traverseaza acul de punctie la retragerea din parenchimul renal.