Examene de sange, medulograma
Examenele hematologice se vor adresa studiului cantitativ si calitativ al elementelor figurate ale sangelui, medulogram, rezistenta globulara, studiul crazei sanguine, bilirubinemia conjugata si neconjugata, colesterolemia, proteinograma etc. Aceste determinari vor stabili atat participarea splinei precum si a altor organe si sisteme, in producerea suferintei bolnavului - ficat, sistemul hematopoietic etc.. Se vor folosi datele furnizate de splenocontractia.
Examenul radiologie si radioizotopic
Examenul radiologie este in masura sa aprecieze forma, marimea si rapoartele splinei cu organele vecine. Opacitatea data de splina este mai bine conturata in conditiile unei aerocolii stangi, de acea radiografia cu insuflatie de aer in intestinul gros, stomac sau cavitatea peritoneala pune mai bine in evidenta aceste detalii. Pentru diagnosticul de organ se vor crea contraste radiologice prin introducerea de sulfat de bariu in stomac, clisma baritata pentru opacifierea unghiului stang al colonului, pielografie ascendenta sau urografia pentru opacifierea bazinetului.
Splenoportografia este o metoda radiologica care permite studiul circulatiei spleno-portale si intrahepatice.
Metoda consta in injectarea intrasplenica a unei cantitati de 40-60 ml substanta iodata radioopaca si executarea de radiografii seriate care vor evidentia diversii timpi de umplere ai patului vascular spleno-portal. Prin splenoportografie se pun in evidenta obstacole pe traiectul venei porte intrahepatice ti extrahepatice, traiecte de circulatie colaterala, tromboze sau stenoze venoase. Odata cu punctionarea a splinei se poate aprecia si presiunea intrasplenica , normal = 10-12 cm apa, presiune care este echivalenta cu presiunea portala.
Splenoportografia izotopica se utilizeaza in sindromul de hipertensiune portala.