
Aparitia calculilor urinari poate fi influentata de aportul alimentar insuficient sau excesiv de vitamine.
Carenta de vitamina A duce la aparitia de leziuni pe mucoasa cailor urinare. Astfel de leziuni mucoase in bazinet se comporta ca centre de cristalizare pentru sarurile din urina si formeaza nucleul concretiunilor urinare.Aportul de vitamina A poate fi asigurata prin preparate de vitamina A ca: untura de peste, laptele, untul galbenusul de ou, morcovii etc.
Carenta de vitamina B favorizeaza aparitia de calculi.In experentele efectuate pe animale s-a reusit producerea de calculi prin simpla restrictive a aportului de vitamina B6 .Probabil metabolizarea (descompunerea) acidului oxalic in organism este favorizata prin prezenta vitaminei B6. Din aceste motiv purtatorii de calculi oxalic vor avea grija ca alimentatia lor sa fie bogata in alimente cu continut crescut in vitamina B (de exemplu drojdie de bere, orz, faina de grau, orez, porumb , soia).
Vitamina C desi reprezinta o sursa de acid oxalic in organism, nu trebuie luata in consideratie ca factor litogen, deoarece o alimentative rationala adduce cantitati relative mici.Dupa unii vitamina C ar avea chiar proprietati dizolvate asupra calculilor de acid uric.
Continutul in vitamina C al diferitelor alimente este redat in tabelul nr.2
Continutul in vitamina C al diferitelor alimente
Macese 400 mg/100g produs proaspat
Coacaze negre 150mg/100 g
Ardei verde 150mg/100g
Lamai, portocale 75mg/100g
Varza de Bruxelles 75mg/100g
Conopida 50 mg/100g
Cartofi 20mg/100g
Cirese,prune 8mg/100g
Heringi 5mg/100g
Carne de porc 2 mg/100g
In ceea ce priveste vitamina D, este periculos aportul excesiv. Vitamina D mobilizeaza calciul in oase in cazul unui aport crescut pot aparea calculi urinary pe baza de saruri de calciu. Intrucat vitamina D se sintetizeaza in organism sub actiunea razelor ultraviolet, bolnavii litiazici sau cei dispusi la litiaza vor evita si din acest motiv expunerea intense la soare.
Prescriptiile dietetice variaza in functie de tipul de litiaza urinara.