
REUMATISMUL SECUNDAR INFECTIOS
Definitie: prin reumatism secundar infectios se inteleg anumite reumatisme articulare, determinate de diferite infectii. Din acest punct de vedere, vom deosebi reumatismul infectios secundar, de cauze cunoscute si necunoscute.
REUMATISMUL SECUNDAR INFECTIOS DE CAUZE CUNOSCUTE
Este produs de infectiile de focar sau unele boli infectioase. Infectiile de focar (amigdaliene, dentare, sinuzale), ce pot aparea la orice varsta, determine monoartrite sau poliartrite (cu V.S.H. crescuta si leucocitoza), fenomene care cedeaza la un tratament antiinfectios (antibiotice) si antiinflamator (Aminofenazona, Fenilbutazona etc.). Asanarea focarului de infectie (de exemplu amigdalectomia) se impune dupa trecerea episodului acut.
REUMATISMUL PRIN BOLI INFECTIOASE
Reumatismul scarlatinos, care apare mai ales la adolescenti sau adulti in perioada de exantem sau/si in convalescenta, prezinta urmatoarele manifestari clinice: artralgii, artrite, care pot merge spre vindecare sau anchiloza. Tratamentul recurge la antibiotice (penicilina). Reumatismul gonococic, rar astazi, este insa important prin urmarile sale. Clinic, de la forma artralgica la forma de artrita cu hidrartroza, putem intalni forma pseudoflegmonoasa, ce poate conduce la compromiterea totala a articulatiei, la anchiloze definitive. Pot fi prinsi: pumnii, genunchii, gleznele, ca si soldul (coxita neisseriana, care este foarte grava, da leziuni mutilante, anchiloze, scurtare de membre etc.). Tratamentul, care implica antibiotice, vaccin antigonococic, trebuie facut cu perseverenta. Tratamentul sechelelor este foarte complex si foarte indelungat. El presupune toata gama balneofizioterapiei si kineziterapiei, despre care vom vorbi intr-un capitol aparte. Reumatismul dizenteric: este vorba de artrite care apar in cursul enterocolitelor dizenteriforme sau al epidemiilor de dizenterie (intr-o proportie de 1 - 10%). Artritele tifo-paratifice: infectia tifo-paratifica afecteaza sau coloana vertebrala, sau diferite articulatii, sub forma de mono- ori poliartrite, cu evolutie benigna sau alteori spre anchiloze.
ARTRITELE SPECIFICE
Arlrila luberculoasa: mai poarta si denumirea de reumatism Poncet. Boala afecteaza copii care sufera de tuberculoza sau prezinta semne de impregnate bacilara si imbraca unul dintre urmatoarele forme: artralgica, hidrartrozica, poliartriculara, anchilozanta (plastica). Artrita luetica apare in perioada secundara a sifilisului si imbraca aceleasi forme: artralgica monoartritica, poliarticulara. Artritele pot aparea si in perioada tertiara, leziunile fiind sclero-gomoase, mutilante. Artropatia tabetica, nedureroasa, confera genunchiului un aspect voluminos, tumoral. Reumatismul subacid, denumit si reumatism Ravault-Vignol, prinde mai ales genunchii si gleznele, cu inflamatii articulare mai putin explozive si febra. Seamana cu reumatismul Bouillaud-Sokolski, dar nu prinde inima, si cu P.C.E., dar evolutia buna il diferentiaza si de aceasta forma. Titrul A.S.L.O. este normal sau usor crescut. Tratamentul este acelasi ca in P.C.E. Reumatismul palindromic este caracterizat prin puseuri de artrita care tin cateva ore sau cateva zile, dupa care toate fenomenele dispar. Recidivele sunt frecvente. V.S.H. este normal; afebrilitate. Este intalnit rar, poate evolua catre P.C.E. Reumatismul alergic (Kahlmetter) este o forma de reumatism caracterizata prin artralgii sau artrite, insotite de urticarie, stare febrila. Cedeaza la antialergice. Tratament: in reumatismul infectios, tratamentul este in primul rand etiologic. Avand in vedere rolul infectiei care determina inflamatia articulatiilor, se va face un tratament antiinfectios (antibiotice, chiar in asociere) si antiinflamator (Aminofenazona, Fenilbutazona etc.); de asemenea este indicata vitaminoterapia (B1, B6, C). In cazul in care apar sechele (redori, anchiloze etc.) se va face un tratament complex (balnefizioterapie si kineziterapie - terapie prin miscare), care sa redea bolnavului functionalitatea sa articulara integral sau partial, pentru ca aceasta sa poata fi redat muncii sale sau altei munci, adaptate la noua sa stare.
BOLI REUMATISMALE INFECTIOASE DE CAUZA NECUNOSCUTA
Exista si boli reumatismale infectioase, a caror cauza nu este cunoscuta si anume: Poliartrita reumatoida sau P.C.E. (poliartrita cronica evolutiva). Spondilita anghilozanta (S.A.) sau pelvispondilita.