Lipoproteinele sunt molecule mari de lipide cuplate cu proteine. Este forma lor circulanta. Se cunosc 4 forme majore de lipoproteme: chilomicronii, lipoproteine cu densitate joasa (L.D.L), lipoproteine cu densitate foarte joasa (V.L.D.L) si lipoproteine cu densitate malta (H.D.L). Lipoproteinele contin triglicerinele si colesterol. Cresterea lor in sange, in care joaca rol factori genetici si castigati, constituie aparitia hiperlipoproteinelor, cu rol aterogen foarte periculos. Combaterea lor prin dieta este posibila. Prezentam in continuare doua regimuri: primul pentru tipul I de dislipidemie (Hiperlipemia sensibila la lipide si Hiperchilomicronemii), al doilea pentru tipul IV de dislipidemie (Hipertrigliceridemia endogena, Lipemia indusa prin HC - Ahrens) Regimul de tipul I de dislipemie (Hiperlipemia sensibila la lipide si Hiperchilomicronemii) Scopul prescrierii: - Scaderea lipidelor sanghine. Prevenirea aparitiei complicatiilor. Caracteristicile dietei: NORMO sau H1POCALORIC (in obezitate); NORMOPROTIDIC; NORMOGLUCIDIC; HIPOLIPIDIC; BOGAT IN VITAMINA A. Lapte si derivate: - Lapte degresat, iaurt degresat, branza de vaci slaba. Carne si peste: - Came slaba de vaca, vitel, iepure, caprioara, peste slab: salau, lin, lipan, lostrita, biban, s.a. (se pregatesc fierte in apa, inabusite, la gratar, rasol).
INTERZISE: - Carnurile grase, de orice fel, mezelurile, viscerele, afumaturile, conservele, pestele gras. Oua: - Se permite albusul preparat sub diverse forme: fiert, spume, sufleuri, bezele, zdrente la supa. Se poate permite 1-2 galbenusuri pe saptamana, inlocuind carnea in cantitate echivalenta d.p.v. al continutului in lipide. Paine: - Se prefera cea intermediara sau integrala (200-250 g/zi) rece, veche de o zi, paine de secara, covrigi cu sare.
Fainoase: PERMISE: - Grisul, fulgi de ovaz, orezul, faina pentru legarea sosurilor. INTERZISE: - Porumbul, meiul, pastele fainoase, preparate cu ou. Legume: PERMISE: - Cartofii (fierti, piureuri) morcovii, spanacul, loboda, laptucile, castravetii rosiile, ardeii, fasolea verde, mazarea verde, vinetele, conopida, varza acra, (se vor prepara ca salate, piureuri, fierte a la grec). INTERZISE: - Fasolea uscata, mazarea uscata, lintea, varza de Bruxelles, telina, ridichiile, cuipercile, guliile (care produc meteorism). Fructe: PERMISE: - Toate (exceptand pe cele interzise) ca sucuri proaspete, sa¬late, coapte, piureuri, compoturi. INTERZISE: - Smochinele, curmalele, nucile, alunele, arahidele. Dulciuri: PERMISE: - Budinci (fara smantana, tarte cu fructe, bezele, spume de albus, mereng, orez cu lapte degresat, gelatine cu branza de vaci slaba, sau cu fructe, spuma de gris, creme de amidon fara ou. INTERZISE: - Toate preparatele cu ou, cremele, inghetatele, feuilletage-uri, prajiturile cu nuci, migdale, alune. (Nuga, Marzipan), ciocolata, dulciurile, prajiturile preparate cu grasime.
Grasimi: - Max. 1-2 lingurite ca uleiuri vegetale in completarea ratiei de lipide permise (la salate crude). In cazul utilizarii trigliceridelor cu lant mediu, se poate utiliza o cantitate mai mare, daca bolnavul le suporta. INTERZISE: - Toate grasimile animale si cele modificate prin incalzire. Bauturi: PERMISE: - Apele minerale, ceaiurile de fructe si legume (cele permise) mustul. INTERZISE: - Bauturile alcoolice sub orice forma, ceaiul de menta. Sodiu: - Permis in cantitate normala (daca nu sunt alte contraindicatii). Vitamine: - din fructe si legume. Se va asigura aportul de vitamina A din morcovi, creson, spanac, caise, zmeura, afine, si eventual se va completa parenteral. Condimente: - Permise aromatele: marar, patrunjel, tarhon, leustean, dafin, cimbru, nucsoara, piper, boia, mustar, otet, vanilie, scortisoara, chimen, ceapa etc. Supe: PERMISE. - Bulionul degresat de carne sau peste slab, la care se poate adauga putin orez bine fiert, supele creme de legume, supe limpezi de legume, borsul de perisoare. INTERZISE: - Supele cu rantas, supele de carne grasa, sau de peste gras, toate supele sau ciorbele ce contin adausuri prajite, conservele de supe. Sosuri: PERMISE: - Numai cele preparate dietetic, fara grasime (se pot lega cu putina faina). INTERZISE: - Toate sosurile preparate cu rantas, grasime de orice fel, maionezele, sofranul etc. Orar mese: - 5-6 pe zi (carnea si legumele vor fi repartizate la cel putin 2 mese, iar painea se va repartiza la toate mesele). Regimul in tipul IV de dislipidemie (hipertrigliceridernia endogena. Lipemia indusa prin HC - Ahrens )Scopul prescrierii: - scaderea lipidelor sanghine.- Prevenirea aparitiei complicatiilor.