
Ce altceva se mai poate face
Factorii psihologici sunt la fel de importanti.
Toti oamenii, fie ca sufera de depresie sau nu, au nevoie de ordine in viata lor. Ordinea si programarea cresc eficienta si stabilitatea. Productivitate - Orice fiinta omeneasca are o nevoie fundamentala de a face ceva util, fie ca este vorba de conducerea unei firme, de spalarea unei masini sau de pregatirea unei mese. Lucrul de care duc lipsa in mod deosebit persoanele deprimate este simtamantul implinirii, al realizarii si satisfactiei, obtinut in urma realizarii a ceva folositor in fiecare zi. Tinte - incurajati persoana deprimata sa faca o lista cu activitati pozitive si interesante si apoi sa-si concentreze eforturile asupra uneia singure pana ce o realizeaza, dupa care sa o taie de pe lista si sa inceapa alta. Decizii - Chiar si persoanele cu forme severe de depresie sunt capabile sa ia decizii simple, cotidiene, cum ar fi, de pilda, daca sa se scoale din pat dimineata sau nu; daca sa priveasca toata ziua la TV sau sa caute activitati mai constructive; daca sa se imbrace si sa se dichiseasca sau sa ramana in pijama. Alegeri ca acestea, facute zi de zi, conteaza foarte mult, pentru ca ele modeleaza viitorul. Pana si cei cu probleme mintale deosebite pot face ceva pentru a-si imbunatati capacitatea de a face fata cu bine situatiilor vietii. Ancore spirituale - Pentru a merita sa fie traita, viata trebuie sa aiba sens si valoare. Altminteri, se poate instala o goliciune cronica, un simtamant de disperare. Prin urmare, trebuie sa cautam si sa gasim ratiuni pentru a trai si norme dupa care sa ne ghidam viata. Aceasta cautare este de natura sa ne conduca spre o constienta, spre o perceptie crescanda a realitatii lui Dumnezeu, a grijii si interesului Sau pentru noi. Cresterea spirituala ce va rezulta de aici poate oferi raspunsuri anxietatii, temerilor, resentimentelor si vinovatiei noastre. Ne poate reda energia si pofta de a trai.
Ce loc au medicamentele antidepresive?
Atunci cand se recurge la aceste medicamente, folosirea lor trebuie sa fie justificata prin motive specifice si limitata pentru an^iite intervale de timp. Folosirea cronica a acestor medicamente poate crea dependenta si/sau poate accentua depresia. Depresia a incetat sa mai fie suferinta fara solutie, descurajanta, cum era considerata pana nu demult. Prin imbunatatirea sanatatii fizice, cultivarea unor atitudini mentale pozitive, deprinderea de a lua decizii bune, perseverarea in activitati cu adevarat valoroase si prefixarea de tinte si valori spirituale, cei mai multi dintre noi ne vom putea rezolva simtamintele de depresie si vom putea reveni la o viata productiva si plina de sens. Endorfinele - hormonii fericim. Drogurile care te fac sa te simti bine sunt aproape irezistibile. De la cafeina la cocaina, omul este inii-o continua cautare ceva care sa-l ajute sa se elibereze de sub stresul paralizant si presiunile strivitoare care alcatuiesc atat de mult din viata moderna. Insa, in timp ce dovezile privind nocivitatea acestor substante se aduna tot mai mult, oamenii de stiinta descopera ca un organism sanatos este capabil sa-si fabrice singur substante euforizante, lipsite de efecte daunatoare si capabile sa promoveze sanatatea.
Este posibil ca organismul nostru sa fabrice droguri?
Da. Daca prin drog se intelege o substanta chimica, atunci organismul uman produce mii de droguri in fiecare zi. Daca prin drog se intelege o substanta folosita pentru a trata o boala, raspunsul este tot afirmativ. Organismul uman se afla angajat intr-un permanent efort de a se vindeca pe sine.
Ce fel de substante euforizante produce organismul uman?
Cele mai puternice substante de acest fel sintetizate in laborator sunt narcoticele. Narcoticele blocheaza transmiterea durerii si produc senzatii extreme de bine, de euforie. Tocmai de aceea sunt foarte utile pentru combaterea durerilor intense, inevitabile. In timp insa, ele pot deveni nocive si dau dependenta. Relativ recent, oamenii de stiinta au descoperit ca organismul isi fabrica substante similare narcoticelor pentru uz propriu. Aceste substante pot fi grupate sub termenul general de endorfine. Sunteti curiosi sa vedeti acesti hormoni in actiune? Nu aveti decat sa observati, cu prima ocazie in care va loviti cu piciorul de ceva tare, cat de repede scade in intensitate durerea de la inceput si cum se instaleaza in locul ei o senzatie de amorteala binefacatoare. Persoanele ranite in accidente de circulatie sau soldatii raniti in timpul luptei rareori isi dau seama de la inceput cat de grav sunt raniti. Unii sportivi pot suferi chiar fracturi in focul competitiei, fara sa simta nici o durere pana ce partida nu s-a incheiat. Toate acestea sunt exemple in care putem vedea endorfinele la lucru. Cu ani in urma, dr. Hans Selye a constatat ca teama si mania pot declansa o descarcare masiva de adrenalina in organism. Ratiunea acestei descarcari este cresterea disponibilului de energie, care permite persoanei in cauza fie sa lupte cu, fie sa fuga de sursa pericolului. Cercetari ulterioare au aratat ca frica si mania pot prejudicia organismul, daca persista timp mai indelungat. De asemenea, si alte emotii negative - durerea, ura, amaraciunea si resentimentele -, in cazul in care se prelungesc in timp, pot epuiza mecanismele de supravietuire in conditii de urgenta si pot slabi apararea organismului impotriva bolilor.
Daca emotiile negative pot fi distructive, ce se poate spune despre asa-numita gandire pozitiva?
Norman Cousins a deschis calea catre un domeniu complet nou atunci cand a reusit sa se vindece de o boala fatala, incurabila, folosind ca mijloace terapeutice emotii pozitive, ca rasul, bucuria, dragostea, recunostinta si credinta - alaturi de alte metode terapeutice de bun-simt. De atunci incoace, specialistii in materie de psihoneuroimunologie au izolat multe dintre substantele pe care greierul le secreta sub influenta acestor emotii. Ele nu sunt altceva -decat endorfine, iar printre efectele lor majore se numara favorizarea ,insanatosirii, intarirea sistemului imunitar si mult dorita si minunata Senzatie de bine.
Vreti sa spuneti ca organismul nostru produce substante care pot fie vindeca, fie vatama?
Emotiile constituie o parte cu totul speciala a umanitatii noastre. Cele negative favorizeaza imbolnavirea, in timp ce emotiile pozitive exercita un efect benefic asupra fiecarei parti a organismului. De exemplu, orice medic stie ca nu trebuie sa inchida usa sperantei pacientilor aflati in ultimele stadii de suferinta. Medicul care, plin de interes si compasiune pentru starea pacientului, ii spune acestuia cu incredere si optimism: Presimt ca dumneavoastra sunteti tocrrftI acel unul din zece care invinge aceasta boala va ramane deseori surprins sa constate ca profetia sa s-a implinit. insa aceasta este cu totul altceva decat a spune: Aveti numai o sansa din zece de a supravietui.
Ce altceva poate favoriza sinteza acestor hormoni?
Stim deja de multa vreme ca exercitiul fizic este benefic pentru organism. insa oamenii de stiinta au observat, la un moment dat, ca starea de bine care urmeaza dupa efectuarea exercitiilor fizice nu putea fi explicata doar prin efectul de crestere a formei fizice. Se mai petrecea si altceva, si acest altceva s-a dovedit a fi o crestere a productiei de endorfine. De unde putem sti ca aceste stari sau senzatii de bine nu sunt doar un rezultat al gandirii pozitive ? Atat efectul narcoticelor, cat si cel al endorfinelor pot fi anulate de catre o anumita substanta chimica, pe care medicii o folosesc in tratamentul abuzului de droguri. Daca se da aceasta substanta unei persoane a carei durere era calmata cu morfina, durerea va reaparea aproape imediat. in mod similar, daca se administreaza aceasta substanta unei persoane care se simte excelent ca urmare a productiei proprii de endorfine, starea de bine a acestei persoane va disparea ca prin farmec. Pur si simplu. Secretia de endorfine creste ca urmare a gandirii pozitive. Rezolvarea conflictelor, alungarea urii si resentimentelor, cultivarea unor atitudini iertatoare, generoase si recunoscatoare, descoperirea unei credinte puternice - hranirea unor astfel de emotii este in masura sa creasca semnificativ productia de endorfine la nivelul creierului si sa intareasca abilitatea organismului de a rezista asaltului bolilor. Iar daca la acestea mai adaugam o plimbare zilnica, este ca si cum am adauga glazura unei prajituri. Esti ceea ce gandesti Aristotel a spus odata ca o minte sanatoasa si un trup sanatos sunt cumva intretesute, insa aceasta idee a avut de parcurs de atunci un drum destul de stancos. Credeam ca acest lucru este universal acceptat astazi! Da si nu. Unii oameni de stiinta inca mai pun sub semnul intrebarii existenta unei legaturi directe intre boala si emotii, si aceasta pentru ca nu se poate dovedi in mod categoric ca dispozitia mentala a cuiva este capabila sa produca sau sa vindece o anumita boala. Ceea ce devine tot mai clar insa este modul de functionare a sistemului imunitar. Si daca oamenii de stiinta nu pot lua o anumita emotie, cum ar fi mania, si s-o lege de o boala specifica, cum ar fi infarctul miocardic, ei au astazi posibilitatea de a masura raspunsul imun al organismului fata de diferite stresuri.