SEDATIVELE
Sunt substante care provoaca o stare de liniste, de calm. Bromurile (saruri ale acidului bromhidric) deprima sistemul nervos central, reduc agitatia si linistesc psihicul. Actiunea apare dupa cateva zile de tratament, dar se insoteste si de efecte nedorite: somnlenta, persistenta indelugata si intoxicatie cronica (deprimari, tremuraturi, instabilitate, eruptii cutanate etc.). Bromsedinul, confine bromuri si se administreaza cate o lingurita de granule de 2 - 3 ori/zi. Bromura de calciu, in fiole de 10 ml, administreaza i.v. este utila in stari de excitatie psihica, tetanie, boala serului. Bromovalul sedativ si hipnotic bland (3 - 4 ore), fara efecte secundare. Se administreaza seara 1 - 2 comprimate (0,3 g/comprimat). Sulfatul de magneziu, administrat parenteral, este sedativ si anticonvulsivant. Dozele toxice provoaca paralizia respiratiei. Ca antidot, se utilizeaza clorura de calciu in injectii i.m. Scopolamina (Mioscina), substanta greu de manuit terapeutic, calmeaza anxietatea si agitatia, reduce rigiditatea in boala Parkinson si este un antivomitiv. Reactii adverse: midriaza (dilatatie a pupilei), uscaciunea gurii, constipatie, uneori halucinatii, delir si colaps. Valeriana este un sedativ indoielnic. Toate aceste substante, singure sau in asociere, se gasesc in urmatoarele preparate: Bromoval, Bromosedin, Bromura de calciu, Bromhidrat de scopolamina, Extraveral, Nervocalm, Pasinal etc. Alte preparate: Nitrazepam (comprimate si Noxyron (comprimate).
TRANCHILIZANTELE SI NEUROLEPTICELE
Tranchilizantele sunt substante care indeparteaza agitatia, tulburarile emotionale, tensiunea psihica.
Meprobamatul reduce anxietatea, provoaca linistire, favorizeaza somnul, intareste actiunea barbituricelor si a alcoolului. Toxicitatea este mica, dar potenteaza alcoolul si produce obisnuinta. Se gaseste sub forma de comprimate de 0,40 g (1 - 3/zi). Napotonul (Librium), sub forma de drajeuri (0,010 g si 0,005 g) are actiuni asemanatoare. Toxicitatea este mica. Uneori apar: oboseala, somnolenta, greata, constipatie, scaderea libidoului, eruptii cutanate si obisnuinta. Diazepamul (Valium) are proprietati asemanatoare (tranchilizant si anticonvulsivant), dar este mai activ. Se prezinta sub forma de fiole de 2 ml (0,010 g/fiola) si comprimate de 0,010 si 0,002 g. Hidroxizinul (Atarax), sub forma de fiole (0,100 g/fiola de 2 ml si comprimate de 0,025 g) este tranchilizant si slab antipsihotic. Rudotel - tranchilizant activ (comprimate de 10 mg). Neurolepticele sunt substante cu actiune tranchilizanta, dar si antipsihotica. Clordelazinul (Clorpromazin, Largactil, Plegomazin): tranchilizant, favorizeaza somnul; antipsihotic (manie, schizofrenie), antiemetic (combate varsaturile) si hipotermizant; potenteaza efectul narcoticelor, al alcoolului, hipnoticelor si analgeticelor; simpaticolitic (inhiba simpaticul) si hipotensiv. Toxicitatea este redusa. Uneori pot aparea: hipotensiune, somnolenta, icter, dermatite etc. Potenteaza efectul alcoolului. Se gaseste sub forma de drajeuri de 0,025 g si fiole de 0,025 g/fiola. Nozinanul (levomepromazin) are un efect asemanator. Comprimatele contin 0,025 si 0,002 g. Alte neuroleptice sunt Romerganul (Prometazin) - sedativ slab, antihistaminic, antiemetic si antipruriginos, care se gaseste sub forma de drajeuri de 0,030 g si fiole de 2 ml (50 mg). Se administreaza i.m. profund si oral. Mellerilul (Tioridazin) - drajeuri de 0,050 si 0,005 g - este un anxiolitic bun; Stelazina (Arifluoperazina) - neuroleptic fenotiazinic (drajeuri de 0,005 g si fiole de 0,002 g/fiola; Lyogen - comprimate de 0,001 si 0,005 g si fiole; Majeptil - antipsihotic si antiematic; Hiposerpilul (Reserpina, Raunervil, Serpasil) -tranchilizant, antipsihotic si hipotensiv; Haloperidol (solutie si fiole).
ANTIDEPRESIVELE
Sunt substante cu actiune antipsihotica si antidepresiva, specifica. Antideprinul (Imipramin) este cel mai putin toxic. Uneori, pot aparea: excitatie, tahicardie, hipotensiune, icter etc. Se gaseste sub forma de drajeuri (0,025 g) si de fiole de 2 ml. Sineguanul si Teperinul (comprimate) sunt antidepresive active.
ANTALGICELE (medicatie care combate durerea)
Analgeticele eufortizante
Sunt substante care combat durerea. diminuand reactiile psihice si emotionale care se insotesc. Opiul cu alcaloizii sai: morfina, papaverina (antispastica) si Codeina, (antitusiva). Preparatul Hexapon confine alcaloizii totali. Morfina este un analgezic puternic (4 - 6 ore) si euforizant; deprima respiratia, are actiune antitusiva, provoaca constipatie, mioza (micsorare a pupilei) si scade secretiile digestive si bronsice. Efectele secundare sunt numeroase. Pot aparea: coma (la doze mari), intoxicate cronica cu stare de obisnuinta (morfinomanie), deprimare a respiratiei, uscarea bronhiilor, varsaturi, greata, constipatie, reactii alergice. Multe dintre aceste tulburari se combat prin asocierea Morfinei cu Atropina. Se administreaza subcutanat 1/2 - 1 fiola pe zi (1 ml, 0,002 g/fiola). Hidromorfona (Dilaudid), derivat semisintetic, mult mai activ si cu toxicitate mai redusa (fiole de 1 ml). Mialginul (Petidine, Dolantin), substanta sintetica, cu efect analgetic mai redus si toxicitate mai scazuta. Poate provoca midriaza, tahicardie, excitatie, uscaciune a gurii (fiole de 2 ml, 100 mg). Sintalgon (Metadon), derivat sintetic cu actiune foarte intensa, durabila (comprimate de 0,0025 g si fiole de 0,005 g).Dipidolor si Fentanyl (fiole) sunt analgetice foarte puternice.