
Industria parfumurilor dispune de specialisti cu experienta in crearea aromelor comerciale. Analizand familiile clasice de parfumuri, vom putea afla si noi cateva detalii importante privind combinarea uleiurilor esentiale. Desi in industria parfumurilor se folosesc si aromatizanti din regnul animal, precum mosc, zibeta si ambra cenusie (pe care, fireste, aromaterapeutii nu-i utilizeaza niciodata), uleiurile esentiale detin un rol important in crearea parfumurilor.
Regiunea Grasse din sudul Frantei poate fi considerata inima industriei de profil; aici se cultiva, pe terenuri vaste, lavanda si diverse alte plante florifere sau erbacee. Uleiurile esentiale sunt distilate pe plan local, pentru a fi folosite apoi la fabricarea parfumurilor. Prezentam, in continuare, cateva detalii despre familiile de parfumuri, care va vor oferi informatii utile cu privire la combinarea uleiurilor esentiale.
Caracteristicile familiilor de parfumuri
Fiecare familie de parfumuri are propriul caracter ti o aroma specifica.
· Parfumurile florale alcatuiesc cea mai cuprinzatoare familie, aroma lor fiind feminina, delicata si romantica. Uleiurile esentiale florale – levantica, de ylang ylang, geranium sau de trandafir – constituie baza acestor parfumuri, fiind utilizate insa si alte uleiuri (in combinatiile florale si in cele de fructe, de pilda, sunt incluse si uleiuri de citrice).
· Un parfum verde tipic include uleiuri esentiale din licheni si din plante erbacee precum busuiocul si rozmarinul, la care se pot adauga esente florale, lemnoase si de citrice.
· Aromele de chiparos sunt elegante si sofisticate, asociind, in general, iarba Sfantului Ioan, licheni de prun si paciuli, combinate cu arome florale bogate, grele si cu cele de citrice, proaspete.
· Familia citricelor are la baza uleiurile de citrice, iar parfumurile sale sunt proaspete, pure, delicate si tineresti. In componenta lor intra lamaita, verbina si palmarosa.
· Aromele picante sunt patrunzatoare si pure. Uleiurile esentiale extrase din mirodenii – cuisoarele, piperul negru, cardamomul, scortisoara si nucsoara – constituie baza acestor parfumuri. Uleiurile esentiale picante sunt surprinzator de des utilizate la fabricarea altor parfumuri. Parfumurile orientale ambrate sunt profunde, grele, misterioase, exotice si seducatoare; de asemenea, persistente si inflacarate. Includ santalul, cedrul, tamaia, mirul, paciuli, vanilia si semintele de hibiscus moscat. Parfumurile orientale sunt agreate deopotriva de barbati si de femei.