
Baile
Dupa masaj, baile cu uleiuri esentiale constituie cea mai placuta si mai eficienta metoda aromaterapeutica. Efectele terapeutice ale apei si ale bailor sunt deja bine cunoscute, dar adaugarea unor uleiuri esentiale confera experientei o noua dimensiune.
Baile aromatice ofera, deopotriva, simplitate si versatilitate. O baie cu uleiuri esentiale poate fi relaxanta, stimulanta, invioratoare sau afrodiziaca. Puteti trata prin intermediul ei afectiuni dermatologice si puteti atenua durerile musculare. Cel mai frecvent insa, baile aromatice sunt utilizate pentru a facilita relaxarea si a reduce stresul.
Adaugarea uleiurilor esentiale in cada
Umpleti cada cu apa, picurati 4-8 stropi de ulei esential si – fiindca ele nu sunt solubile in apa – agitati bine apa, pentru a facilita dispersia uleiului. Intrati apoi repede in cada; altfel, o mare parte din uleiurile inalt volatile se va evapora.
Puteti prepara un ulei de baie hidratant folosind un ulei de baza cu efect de dispersie sau unul simplu, precum cel de migdale. La 5 ml (o lingurita) de ulei de baza, adaugati 4-8 picaturi de ulei esential, dupa preferinta. Turnati apoi amestecul in apa de baie, asa cum am descris mai sus. Iata o combinatie relaxanta clasica: 2 picaturi de levantica, 2 picaturi de geranium si 2 picaturi de musetel.
Vaporizatoare si dispersatoare
O modalitate naturala si incantatoare de a parfuma o incapere este dispersarea uleiurilor esentiale in atmosfera. Vaporizatoarele de uleiuri esentiale indeplinesc cu succes acest rol. In general sunt confectionate din piatra sau ceramica, avand o nisa in partea de jos, pentru o candela sau o lumanare si un bol in partea de sus, pentru apa si uleiuri esentiale.
Exista, de asemenea, dispersatoare electrice si inele alimentate cu becuri, care functioneaza in mod similar. Chiar si simpla asezare a unui mic vas cu apa fierbinte pe un radiator constituie o modalitate simpla de vaporizare a uleiurilor esentiale
Aprindeti candela si turnati putina apa calda in bolul de deasupra, astfel incat sa-l umpleti pe jumatate. Picurati apoi 8-10 stropi de ulei esential. Pe masura ce apa se incalzeste, uleiul se evapora si parfumeaza aerul.
Iarba de lamaie tine insectele la distanta, iar geranium si bergamota dezodorizeaza si neutralizeaza totodata mirosul de tigara si pe cel al animalelor de casa. Pentru a preveni raspandirea unor infectii, folositi arbore de ceai, rozmarin sau eucalipt, iar pentru a crea o atmosfera relaxanta, incercati tamaie si santal.
Spray-urile de incapere
Daca utilizarea unui vaporizator sau a dispersatoarelor electrice nu este posibila sau agreata de dumneavoastra, puteti folosi in locul lor spray-uri de incapere, cu apa si uleiuri esentiale. Efectul este mai slab decat in cazul vaporizatoarelor, dar unele persoane prefera o aroma mai putin intensa. De asemenea, spray-urile au un efect instantaneu.
Nu intrebuintati recipiente de plastic, fiindca uleiurile esentiale pot interactiona chimic cu materialul plastic. Este important sa retineti ca ele nu se dizolva in apa si de aceea trebuie sa agitati viguros flaconul de fiecare data inainte de pulverizare.
Luati un flacon din sticla cu pulverizator si umpleti-l aproape in intregime cu apa rece. La fiecare 5 ml (o lingurita) de apa, folositi 3 picaturi de ulei esential. Spre exemplu, intr-o sticluta de 100 ml va trebui sa puneti 60 de picaturi de ulei esential.
Pentru a improspata aerul din incapere, optati pentru levantica, trandafir de Brazilia, bergamota si portocala. Pentru baie, incercati o combinatie de cedru, ienupar, pin si lamaie. Daca doriti sa creati o atmosfera senzuala, seara, puteti folosi trandafir, paciuli, mandarina si santal.
La gatit
Desi utilizarea interna a uleiurilor esentiale nu este recomandabila, atunci cand acestea sunt incorporate in cantitati foarte mici in alimente si bauturi, vor fi puternic diluate si nu vor provoca reactii adverse. Industria aromatizantilor utilizeaza uleiuri esentiale pentru aromatizarea alimentelor, a bauturilor si a produselor de intretinere a igienei corporale, precum pasta de dinti, asa ca oricum ingeram deja mici cantitati de uleiuri esentiale.