_1364563304.jpg)
Nevroza cardiaca (Astenia neurocirculatorie)
Este o tulburare patologica functionala, fara leziuni aparente, ce se manifesta printr-un complex de tulburari cardiace subiective (dureri precordiale, palpitatii, sufocatie), trecand uneori pe primul plan al uneui nevroze astenice generate.
Se recomanda: ceaiuri, legume, fizioterapie, acupunctura, bai si tratament balneoclimateric.
Ceaiuri
Leonurus cardiaca L. (talpa gastii). Regleaza bataile inimii, tensiunea arteriala si are proprietati sedative remarcabile. Se foloseste ca infuzie si tinctura. Se beau doua cani pe zi dintr-o infuzie cu lingurita la o cana, din care una seara la culcare, timp de o saptamana. A se folosi de sase ori pe an.
- Tinctura, din 20 g planta, ce se macereaza, timp de 7-8
alcool de 70°. Se iau 20-40 picaturi, de 2-3 ori pe zi, inaintea meselor principale.
- Radix Valerianae (valeriana sau odoleanul). Regleaza palpita inimii si aduce un somn linistit. Se foloseste ca infuzie, pulbere tinctura.
a) infuzie, o lingurita la o cana, care se bea treptat in cursul
zile;
b) pulbere, de trei ori pe zi, cate un varf de cutit;
c) tinctura, din 20 g radacina, macerata in 100 ml alcool de 70 grade timp de opt zile. Se iau 15-20 picaturi, de 2-3 ori pe zi. Se recomanda asocierea cu tincture de paducel.
- Flores, folium et fructus Crataegi (flori, frunze si fructe de paducel). Regleaza tulburarile de natura nervoasa ale inimii. Se foloseste ca infuzie si tinctura.
a) infuzie cu o lingurita de planta la o cana cu apa in clocot. A bea treptat in cursul unei zile.
b) tinctura din 20 g planta, ce se macereaza timp de 7-8 zile, alcool de 70°. Se iau cate 10-15 picaturi, de trei ori pe zi. Se poate amesteca cu tinctura de valeriana, in parti egale.
- Herba Marrubii (unguras). Regleaza ritmul cardiac. Se ia cate o lingura, inainte de mese, dintr-o infuzie cu o lingurita de planta la o cana.
- Ceai calmant (plafar) impotriva tulburarilor cardiace. Se foloseste ca infuzie cu o lingurita la o cana. Se bea cate o cana, seara la culcare sau la nevoie. In compozitia preparatului intra paducel, radacina de valeriana, talpa gastii, flori de tei si frunze de menta.
Legume ce se recomanda a fi consumate: leustean. salata, sparanghel, usturoi. .
Fizioterapie
Magnetodiaflux, doze continue: 50 Hz, doua minute, 100 Hz, trei minute, cu doua bobine cere (una cervicala si alta lombara) si una paralelipipedica, cu sudul pe stern. Sa se execute zilnic cate o sedinta; in total 15 sedinte pe serie. Se repeta dupa trei saptamani. Urmatoarea sedinta va fi programata dupa sase saptamani de la terminarea celei de a doua serii.
Bai
Bai cu esenta de brad (ulei de brad, ulei de pin, ulei de molid), ulei de levantica. Se va face un amestec, in parti egale, din uleiul volatil si alcool de 70°, din care se pun 10 g la o baie. Baile se fac inainte de culcare, zilnic cate una. Se face o cura de 20 bai.
Aromatizant pentru bai plafar. A se face cate o baie cu acest aromatizant in fiecare seara, deoarece produce o stare de linistire.
Extract de Valeriana officinalis L. 100 g pentru o baie generala. A se face zilnic cate o baie, timp de 20 zile.
Pinus sylvestris L, (frunze de pin). 150 g extract pentru o baie generalala; zilnic cate o baie; o cura de 20 bai.
Lavandula angustifolia Mill, (levantica). Are actiune sedativa si deodorizanta. Se face zilnic cate o baie, cu o durata de 15-20 minute, la temperatura de 35-36°, pe parcursul a 20 sedinte, dintr-un extract cu 1-2 linguri de planta la 200-250 ml apa.
Presopunctura si acupunctura
Pentru combaterea palpitatiilor si a fricii, prin masaj:
a) Punctul inimii - V15 - care se afla in spate, pe linia orizontala ce trece printre vertebrele D5, D6 - la 1,5 masuri de o parte si de alta a coloanei vertebrale.
b) Calea spiritului - C4- care se afla la 1,5 masuri deasupra plicei pumnului, in dreptul degetului mic de la incheietura pumnului.
c) Poarta spiritului - C7 - care se afla la distanta de o masura si jumatate de plica pumnului, in dreptul degetului mic. Masajul se executa prin dispersie. Cu varful degetului aratator sau degetului mare, in pozitie oblica, se apasa in sensul opus miscarii acelor de ceasornic, bland, superficial. O dispersie bine executata va fi urmata de inrosirea pielii. Durata unei sedinte va fi de 5-10 minute. Se pot face trei sedinte pe zi. O cura va cuprinde 10-15 sedinte. Timpul optim de efectuare este dimineata si spre sfarsitul dupa-amiezii, niciodata dupa masa.
d) Poarta valcelelor - NS4 - care se afla la cinci masuri pe antebrat, sub mijlocul plicei pumnului.
e) presopunctura sau acupunctura Mlastina vanturilor - VB20 - care se afla pe orizontala ce trece pe sub lobul urechii, in scobiturile de sub protuberantele occipitale, de o parte si de alta a coloanei cervicale.
Tratament balneoclimateric
In statiuni cu ape carbo-gazoatse: bai, mofete si cura interna la Covasna, Malnas, Borsec, Tusnad, Vatra Dornei, Buzias, Lipova, Balvanyos (jud. Covasna), Ozunca-Bai, Sugas (Covasna), Jigodin-Bai si Odorheiul Secuiesc (Harghita).