Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Promotiile saptamanii
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


Anemia, cum o poti combate

 
Anemia, cum o poti combate

Anemia, cum o poti combate? 

Anemia este afectiunea in care apare un deficit de hemoglobina in organism, pigment necesar pentru formarea globulelor rosii. Producerea corecta a acestora ajuta la furnizarea si transportul oxigenului catre tesuturi si organe. Daca celulele nu sunt alimentate cu oxigen suficient are loc  scaderea numarului de hematii (globule rosii) sub valorile normale sau modificarea lor ca forma, marime. O persoana  poate fi considerata anemica atunci cand hemoglobina scade sub 13 g % la barbati si sub 12 g % la femei.

Tipuri de anemie

1)    Anemie prin deficit de fier (anemie feripriva) – este cea mai intalnita forma de anemie, de obicei datorata dietei sarace in fier sau pierderii de sange;
2) 
  Anemie prin deficit de vitamine (anemie pernicioasa) – datorate deficientei de acid folic (membru al grupului de vitamine B) si vitamina    B12 in organism;
3)   
Anemii din boli cornice – unele boli cornice (cum e cancerul, rtrita reumatoida, boala Crohn) deregleaza procesul de formare a hematiilor;
4)   
Anemia aplastica – este o categorie foarte periculoasa de anemie deoarece organismul nu e capabil sa produca nici un fel de globule sanguine (nici albe, nici rosii si nici trombocite).
5)  
Anemii asociate cu boli de maduva – desi hematiile sunt produse in maduva osoasa, bolile maduvei (leucemia, mielodisplazia) printre alte consecinte produc si anemie
6)   
Anemie hemolitica – care  se realizeaza atunci cand hematiile sunt distruse mai repede decat sunt produse
7) 
Anemie
siclemie – unde hematiile iau forma de secera, nociva pentru transportul oxigenului si pentru alunecarea prin vasele de sange.
8)  Talasemia - reprezinta un grup de maladii ale sangelui, mostenite genetic, care afecteaza productia de hemoglobina a organismului.

Cauzele anemiei

Perturbarea poate fi datorata mai multor conditii, unele ereditare dar majoritatea rezultatul unei alimentatii necorespunzatoare. Cu toate ca unele forme de anemie au nevoie de supravegherea medicului, acelea cauzate de alimentatie pot fi tratate acasa dupa darea diagnosticului. Este important sa ne ocupam de anemia datorata alimentatiei pentru ca este foarte raspandita si totodata simplu de tratat. Cea mai comuna forma de anemie nutritionala sunt cea datorata lipsei de fier.

In afara nutritiei deficiente, anemia feripriva apare si din:

- cauza unor probleme intestinale care impiedica absorbia corecta a fierului sau a pierderilor de sange (dintr-un incident acut, cum este hemoragia);

- cauze benigne precum hemoroizii ori ciclul;

- sangerari gastrointestinale datorate ingerarii unor medicamente obisnuite, precum aspirina sau ibuprofen

Simptomele anemiei:

- oboseala, epuizare

- paloare sau tenta cenusie a pielii

- ameteala la ridicarea in picioare

- tahicardie si tahipnee dupa un effort minim

- dureri de cap

- inflamatie si crapaturi ale mucoasei bucale la colturile gurii

- par casant

- pierderi de sange

- slabirea vederii

- insomnii

- anorexie

- paloarea unghiilor

- probleme de concentrare si memorie

- maini si picioare reci

Prevenire si tratament

Anemia este o afectiune mult mai usor de prevenit decat de tratat.
Astfel, pentru a preveni
anemia
este necesara consumarea de alimente bogate in fier, precum si efectuarea unor teste anuale de rutina (hemograma, viteza de sedimentare a hematiilor, glicemie, probe renale si hepatice), a unei radioscopii pulmonare, a examenului ginecologic la femei si, la cel putin cinci ani, a unei colonoscopii.

   Pot fi luate si alte precautii cum ar fii:

-    Evitarea bautului de ceai. Ceaiul produce o reactie chimica ce impiedica asimilarea fierului in organism.

-    Evitarea sarcinilor apropiate ca timp. Corpul tau nu va avea timp sa-si refaca rezervele de fier pierdute dupa prima sarcina, si exista riscul sa te anemiezi.

-    Se recomanda adaugarea unei cantitati mari de frunze verzi la supe si gatitul in vase de fier (fonta) (o par din fierul din compozitia vasului va trece in alimente)

-   Alimentaia ne ofera doua forme de fier: fier “hematina” sau fier “nehematina”. Fierul hematina, care este absorbit mai eficient decat fierul nehematina se gaseste in carne, fructe de mare, peste. Interesant este ca fierul hematina favorizeaza absorbtia fierului nehematina din alte alimente, atunci cand sunt consumate in acelasi timp. Pentru vegetarieni, este important sa se consume cantitati mari de fier nehematina (care se gasese in anumite alimente vegetale) impreuna cu alimente bogate in vitamina C care imbunatatesc absorbtia fierului nehematina.

Vegetarienii pot fi supusi riscului de anemie pernicioasa, care apare din cauza lipsei cornice de Vitamina B12. Poate fi util, deasemenea, sa consume alimente bogate in beta-caroten, deoarece aceasta carotenoida este transformata in corpurile noastre in vitamina A, care poate ajuta la activarea fierului stocat in ficat. Sunt benefice si alimenele bogate in vitamina B6 care ajuta la formarea hemoglobinei. Inainte de a elabora un plan de nutritie, pentru corectarea anemiei, cereti sfatul unui medic.

Deficienta acidului folic (acid indispensabil în metabolismul aminoacizilor si în formarea de globule rosii sanatoase.) poate fi prevenita prin pastrarea unei alimentatii echilibrate, prin limitarea consumului de alcool sau prin luarea de suplimente in timpul sarcinii. Totodata fumatul neutralizeaza vitaminele, astfel se recomanda renuntarea la acesta.

Exista si alte tratamente a anemiei:

Pe plan european este mult folosita tinctura Carmelitelor, preparata din roinita, coaja de lamaie, angelica, nalba, coriandru, nucsoara si scortisoara.

Bai cu apa rece - Specialistii le recomanda pacientilor cu anemie ca de 2 ori pe zi sa se imbaieze cu apa rece.

Sare de baie efervescenta - O baie fierbinte cu sare efervescenta, timp de 10 minute, o data pe saptamana si ocazional o baie cu aburi, sunt de asemenea indicate in tratarea anemiei. Baile in mare sunt eficiente deoarece lumina soarelui stimuleaza producerea de celule rosii.

Totodata, specialistii le recomanda pacientilor cu anemie sa faca exercitii de respiratie, dar si exercitii fizice usoare, cum ar fi mersul, plimbatul relaxat cu bicicleta etc.

Remedii naturiste

Tinctura din amestec, in parti egale, cu frunze de urzica, pelin, tuia si curpen de padure, herba de coada-calului, radacini de roiba si flori de sofran;  se iau 50 g amestec  in 500 ml alcool 400,  se macereaza 4 zile, se strecoara si se beau cate 30-40 picaturi, de 3-4 ori pe zi, cu 20-30 minute inainte de mesele principale, intr-o cura de o luna pe trimestru.

Tinctura din amestec cu frunze de urzica vie (30 g), frunze de coacaz negru (20 g), herba de cimbru de cultura (20 g), herba de rostopasca si turita mare (cate 10 g) si flori de galbenele (10 g). Se iau 50 g amestec care se macereaza 3 zile in 250 ml alcool 400, se strecoara si se iau cate 3 lingurite pe zi in ceai antianemic de roinita sau urzici, indulcit cu miere de albine.

Vitamina B12  - se gaseste in proteinele de provenienta animala, de la rinichi si ficat, dar si in produsele lactate.

Sfecla – e benefica deoarece sucul de sfecla contine: potasiu, fosfor, calciu, sulf, iod, fier, cupru, carbohidrati, proteine, grasimi, vitamina B1,B2,B3 (niacin), B6 si vitamina P. O jumatate de pahar de suc de sfecla rosie  baut zilnic dimineata si seara, este de un real ajutor.

Bune rezultate dau si infuziile de cretisoara, coada soricelului, roinita, coada calului, cimbrisor, obligeana, troscot, tintaura, pir, turita mare, arnica, teci de fasole, macese uscate, frunze de afin, flori de ciubotica cucului, muguri de brad. La intervale de doua zile se bea cate un ceai din fructe de coriandru, anason si chimion care favorizeaza digestia si apetitul, prin producerea sucurilor gastro-intestinale.

Schinduf - planta a caror frunze sunt recomandate mai ales adolescentelor care sunt afectate tot mai mult de anemie din cauza ciclului menstrual. De asemenea, si semintele de schinduf au un continut bogat de fier.

Spanacul - este o valoroasa sursa de fier ce ajuta la prevenirea si tratarea anemiei.

Boabele de soia - au un continut ridicat de fier si proteine, motiv pentru care laptele de soia este usor de digerat in special pacientilor  ce sufera  de probeleme digestive

Migdalele - contin cupru care impreuna cu fierul si vitaminele actioneaza ca un catalizator in sinteza hemoglobinei

Pentru un tratament eficient se recomanda ca 7 migdale sa fie inmuiate in apa timp de aproximativ 2 ore, dupa care de decojesc si se piseaza pana se formeaza o pasta. Aceasta pasta trebuie consumata o data pe zi, dimineata, timp de 3 luni.

Seminte de susan negru – sunt bogate in fier.

O lingurita cu seminte sunt lasate la inmuiat timp de cateva ore intr-un pahar cu apa fierbinte, dupa care sunt sunt puse intr-o ceasca cu lapte si se indulceste cu zahar. Emulsia trebuie consumata zilnic de catre pacientul cu anemie.

Miere  - este extrem de eficienta deoarece ajuta la producerea hemoglobinei. Aceasta functie este datorata fierului, cuprului si magneziului care se gasesc in miere. Se recomanda si cura cu polen (20 g pe zi pentru adulti) timp de o luna sau doua.

Sunt recomandate infuziile de catina, urzica, coada calului, papadie si tecile de fasole fara seminte. Se beau doua, trei cani de ceai pe zi.

Tinctura cu radacini de angelica din care se iau cate 10 picaturi, cu 30 minute inainte de masa de pranz.

Vin tonic din 6 linguri flori de salcam sau de roinita la 1 litru vin rosu fierbinte care se macereaza 1-2 zile, se strecoara si se bea cate un paharel (50 ml) inainte de cele 3 mese principale.

Vin tonic din 300 g urzica vie puse intr-o sticla cu 500 ml vin rosu; dupa o macerare de 24 ore, se strecoara si se bea cate un paharel dimineata, pe nemancate si seara inainte de culcare.

PLANTE
Atentie! Nu folositi simultan plantele din lista urmatoare.

UZ INTERN – ca tonic al sangelui:

   Urzica – 2 - 4 g de frunze se infuzeaza intr-o cana cu apa clocotita timp de 10 minute, apoi se strecoara. Beti 3 cani pe zi.

   Urzica – Beti cate 10 – 15 ml de suc proaspat, de 3 ori pe zi

   Urzica (capsule 500 mg) – luati 3-6 capsule pe zi.

   Urzica (tincture, 1:4 in alcool 25%). Luati cate 20 de picaturi in apa, de 3 ori pe zi dupa mese.

   Schinduf – Luati cate 2 g de pulbere in putina apa, de 3 ori pe zi

ALIMENTATIA

Consumati din belsug:

- scoici, stridii, tofu, carnea(în special ficatul), pestele, carnea de pasare, ouale, fasolea si mazarea, fructele uscate, faina de soia, sfecla rosie, varza, fasole verde, rosii, spanac, salata, patrunjel etc.) ridiche, tomate, telina, stafide, ceapa, dovleac, fructe (caise, piersici, bananele, prunele, strugurii rosii, ananas, curmale, capsuni, coacaze negre, afine), nuci, alune, paine neagra dar si vinul rosu neconsumat in exces – pentru continutul de fier

- fasole mexicana, linte, sparanghel – pentru folat

- iaurt simplu degresat, macrou, pastrav, sardele, scoici – pentru vitamina B12

- ardei, broccoli, capsune, citrice – pentru vitamina C

- spanac, suc de portocale, banane, fasole si mazare, organele animale ca si ficatul si rinichii – pentru acidul folic

Reduceti consumul de:

- Ceai

- Rubarba

- Ciocolata

- Tarate

- Seminte,  nuci

- Cafea

- Calciul sub diferite forme, laptele si produsele lactate.

Apiterapia

Recomandam pentru anemie cateva retete bazate pe produse din apicultura :

 Mielita realizata din 1 kg suc de catina alba intr-un kg de miere de albine poliflora, la care se adauga 40 ml tinctura de propolis si 100 mg grauncioare de polen. Se pastreaza la rece in sticle bine inchise si se consuma, zilnic, cate 3 linguri la copiii peste 10 ani, 3 lingurite la copiii de 2-10 ani si cate 30 picaturi la bebelusi. In perioadele de efort intelectual prelungit (elevi, studenti), la persoanele in convalescenta si la batrani sau la cei cu efort fizic maxim (sportivi), doza creste la 5 linguri pe zi.

Miere de albine, inchisa la culoare (100-150 g pe zi), dizolvata in lapte cald si repartizata in 3 reprize, intr-o cura de 20-40 zile, cu mare eficienta datorita continutului ridicat in minerale (mangan, fier, cupru).

Miere de albine (o lingurita) intr-un pahar cu lapte cald, in care se bate un galbenus de ou, realizand o bautura foarte placuta si eficienta in anemii la copii si adolescenti.

Polen granulat in cantitate zilnica de 20 g pentru adulti, 10 g pentru tineri si 5 g pentru bebelusi sub 3 ani, intr-o cura de o luna pe trimestru. Dupa polen se bea apa indulcita cu miere.

Polen in combinatie cu  laptisor de matca (tablete de polenovital) folosind, zilnic, cate 6 tablete la adulti si 3 tablete la copii, in cure de 6 saptamani, repetate de 4 ori pe an. In fiecare dimineata se bea un amestec din 2 lingurite miere si 2 lingurite otet de mere la 100 ml apa, repetat timp de o luna.

Regimul de viata

Se adapteaza la cauzele care declanseaza anemia. In cazul hemoragiilor acute se indica transfuzii de sange. Daca sunt alte cauze declansatoare se recomanda o baie generala facuta seara, cu efecte fortifiante, folosind radacini de obligeana, extract de cretisoara sau de cimbru de cultura, asigurand eliminarea starii de nervozitate si un somn linistit.

Se recomanda realizarea unor masaje zilnice la nivelul intregului organism in special la incheieturile membrelor. Masajul se va face  cu tinctura de cimbru care contribuie la intarirea oaselor si a muschilor. Dupa masaj se face, dimineata, o baie ascendenta de maini si o baie de soare iar seara o baie calda de picioare, cu apa in care s-au pus cate un pumn de sare si de cenusa. Dupa baia de dimineata, bolnavul va face gimnastica respiratorie sau se va odihni intr-o incapere aerisita. Sunt indicate plimbari in aer liber (aeroterapie), de preferat la munte cu paduri de conifere, unde sangele se purifica mai repede. In aceste excursii montane se inlocuieste apa potabila cu apa minerala, bogata in fier. In cazul bebelusilor anemici se asigura, zilnic, o igiena adecvata, cu o imbaiere in apa calduta si sapun fin, emolient. Dupa baie se inveleste corpul intr-un halat gros, fara a se unge cu creme si parfumuri.

Tratamentul balneoclimateric

Pentru anemie, la diferite varste, sunt recomandate ape minerale feruginoase, in functie de natura anemiilor si de continutul in fier, calciu, magneziu si zinc.

Sunt recomandate zile de relaxare, cu plimbari la Poiana-Brasov, Busteni, Sinaia, Vatra-Dornei, Campulung-Muscel, Rucar, Lacu-Rosu, Tismana, Stana-de-Vale si statiunile Tusnad, Buzias, Covasna si Lipova (pentru anemii provocate de hemoragii sau de o alimentatie saraca in fier); Olanesti, Borsec, Calimanesti, Caciulata, Sangeorz, Slanic-Moldova, Tinca si Saru-Dornei (pentru anemia pernicioasa cauzata de lipsa vitaminei B12).


 

 



>> citeste mai mult



Te-ar mai putea interesa :

• Tratamentul in cazul tumorilor maligne
tratamentul in cazul tumorilor maligne Prezentam in continuare o schema de tratament orientativ (12 serii lunare sau mai mult) in cancerul bronhopulmonar prin: Prima zi vincristine sau vinblastina sau adriblastina cate un flacon intravenos. A doua zi si a treia zi, cate o fiola de ciclofosfamida in perfuzie sau intravenos. A patra zi met
 
• Tratamentul tumorilor maligne
tratamentul tumorilor maligne Tratamentul tumorilor maligne Tratamentul poate fi curativ sau paleativ. Tratamentul curativ permite in unele cazuri, chiar vindecare definitiva. Exereza chirurgicala este singura metoda realmente eficace, dar nu totdeauna posibila, din cauza metastazelor, a adenopatiilor, a volumului sau a aderent
 
• Diagnosticarea bolii
diagnosticarea bolii Informatii deosebit de utile - atat pentru diagnosticul bolii, cat si pentru evolutia ei - pot obtine daca alaturi de curba termica se noteaza zilnic: respiratia, pulsul, diureza, scaunul, greutatea corpului (saptamanal), tensiunea arteriala, regimul alimentar si unele tratamente speciale, care treb
 
• Examenul bolnavului
examenul bolnavului  EXAMENUL BOLNAVULUI SI FOAIA DE OBSERVATIE CLINICA La baza examinarii bolnavului sta foaia de observatie clinica, care, dupa modul cum e intocmita, ilustreaza concret calitatea asistentei medicale. Dar pentru aceasta, foaia de observatie trebuie sa fie redactata corect si complet si sa permit
 
• Semn de sanatate
Semn de sanatate Simptomele fizice se mai numesc si semne, pentru ca necesita o anumita tehnica pentru evidentierea lor. Denumirea de simptom se foloseste numai in cazul bolilor, cea de semn fiind utilizata si pentru a descrie starea de sanatate. Astfel, corect se spune semn de sanatate, si nu simptom de sanatate. S
 
Vezi toate stirile din categoria Boli de metabolism

STIRI
• Afectiuni cardiovasculare
• Afectiuni genitale si renale
• Afectiuni psihomotorii
• Afectiuni reumatismale
• Afectiuni stomatologice
• Afectiunile sistemului imunitar
• Afectiunile sistemului nervos
• Alergologie
• Alopecie
• Apiterapie
• Aromoterapie
• Autocunoastere
• Ayurveda
• Bio Bran
• Biorezonanta
• Biostem
• Boala Lyme
• Boli cardiovasculare
• Boli de metabolism
• Boli de ochi si urechi
• Boli Infectioase
• Bolile alergice
• Bolile aparatului digestiv
• Bolile aparatului locomotor
• Bolile aparatului respirator
• Bolile dermatologice
• Cabinet particular Elena Truta
• Candida
• Ce stii despre cancer
• Celulita
• Condimente
• Cosmetica
• Cronobiologie
• Cure
• Dependenta de droguri
• Depresia
• Despre colon si bolile acestuia
• Despre Nutritie
• Despre Paraziti si tratamente deparazitare
• Despre Slabit
• Despre Zeolit
• Detoxifierea cu Colon Help
• Detoxifierea organismului
• Dezvoltare personala
• Diabet
• Diete
• Dinti
• Fitoterapie
• Fructe
• Frumusete
• Gastroenterologie
• Generalitati
• Ginecologie
• Hepatita Cronica
• Homeopatie
• Igiena
• Inovatii medicale
• Institutii Medicale
• Inteligenta emotionala
• Legume
• Masaj
• Medicina alopata
• Medicina alternativa
• Medicina de familie
• Meloterapia
• Minerale
• MMS
• Ochi
• Ozonoterapie
• Par
• Picioare sexy
• Plante medicinale
• Proprietatile vindecatoare ale plantelor
• Pubertate
• Reiki
• Retete vegetariene
• Sanatate publica
• Sarcina
• Sentimente si relatii
• Sistemul imunitar
• Situatii si sfaturi
• Spiritualitate
• Stil de viata
• Tabagism
• Terapii
• Toxicologie
• Tratamente si remedii naturiste
• Vitamine
• Yoga

Vezi toate stirile ...


CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara