
Substantele vasoactive
Substantele vasoactive sunt diverse, iar importanta lor in producerea simptomatologiei clinice este inca incomplet elucidata. Sir Henry Dale a identificat histamina si a aratat ca aceasta poate da semne clinice etichetate, dupa cum se va vedea in continuare, drept anafilaxie sistemica. impreuna cu Schultz au imaginat si un test pentru identificarea si gradarea severitatii alergiei de tip I; uterul unei cobaite aler- gizate elibereaza histamina si se contracta atunci cand in vitro in baie este pus in contact cu alergenul specific. O alta substanta care, in astmul bronsic atopic la om, joaca rolul patogenic principal este cea denumita SRS-A (Slow reacting substance-anaphylaxis), substanta care are o actiune prelungita de a contracta muschii netezi. Alte substante cu rol mai putin important la om sunt: 5-hidroxytriptamina (serotonina), 5-hi- droxitriptofanul, bradikinina, acetilcolina, prostaglandinele de tipul F2 a, unii factori de permeabilizare vasculara inca prost definiti (alfaglobulina, LNPF).
Aceste substante, in masura mai mica sau mai mare, tinand seama de intensitatea degranularii si de specia de animal, produc contractura muschilor netezi, uneori predominant ai arborelui bronsic, cu instalarea unui sindrom clinic de tip astmatic care poate merge pana la asfixie si moarte (la om, la cobai); alteori, contractura este in special pe musculatura tubului digestiv. Sub actiunea lor se produce si o permeabilizare a vaselor mici (precapilare si capilare), cu formare de edem si uneori cu vasodilatare si exsudarea unei cantitati asa de mari de lichid, incat se ajunge la colaps vascular si deces (soc anafilactic sau anafilaxie sistemica, forma de manifestare clinica a hiperergiei de tip I). In multe cazuri reactiile de tip I se produc local, in anume zone ale organismului in care contactul este mai usor cu alergenul sau in care exista un contingent mai mare de mastocite sensibilizate. In aceste cazuri .se produce local edem, roseata, prurit, exsudat seros si uneori spasm muscular (coriza alergica, astm bronsic atopic, alergie alimentara caracterizata prin diaree si edem de perete de tub digestiv, urticarie); nu se cunoaste daca sindromul nefrotic, cu depunere de imunoglobuline E in tubii renali si in ansele glomerulare, este o forma de hiperergie de tip I (anatomo- patologic glomerulonefrita cu leziuni minime). Acest tip de reactii clinice se numesc anafilaxii localizate. Morfopatologic ele se caracterizeaza prin edem, prezenta de mastocite degranulate si de eozinofile, iar prin imunofluorescenta se evidentiaza local prezenta de imunoglobuline E.
In vivo hipersensibilitatea de tip I poate fi testata relativ simplu; Ovary a imaginat testul anafilaxiei pasive cutanate (PCA), utilizand pielea ca tesut foarte bogat in mastocite avide de reagine. Testul consta in a injecta intradermic, la un cobai, ser continand reagine (serul subiectului de cercetat). Dupa cea 30 de minute se injecteaza intravenos alergenul amestecat cu albastru Evans. In locul in care a fost injectat serul de cercetat, reaginele se vor fixa pe mastocite, acestea, astfel sensibili¬zate, vor fixa alergenul injectat intravenos, vor elibera substante vasoactive care local vor produce edem, evidentiat prin patrunderea in acest teritoriu al albastrului Evans si colorarea parcelara a tegumentelor in albastru.