
Cercetari sistematice, intreprinse in ultimele doua decenii, privind natura celulelor implicate in raspunsul imunoalergic au dezvoltat intr-o masura considerabila cunostintele clasice privind rolul plasmocitelor in geneza anticorpilor si rolul limfocitelor in producerea reactiilor alergice de tip intarziat. S-a demonstrat astfel ca in raspunsul imunoalergic participa numeroase tipuri de celule, alcatuind grupul celulelor limfoide, in care se disting trei categorii principale:
-Celule imunocompetente (celule precursoare sau antigen-reactive), singurele dotate cu capacitatea de a reactiona la primul contact cu antigenul prin modificari metabolice specifice, pe care le pot transmite celulelor descendente.
-Celule cu memorie, celule modificate specific, purtind informatia imunologica ce le face capabile sa reactioneze cu mai multa promptitudine si eficienta decat celulele imunocompetente la contactul ulterior cu antigenul specific.
-Celule efectoare, capabile fie sa sintetizeze si sa libereze anticorpi (cum sunt plasmocitele), fie sa reactioneze ele ca atare cu antigenul specific, cum sunt asa-numitele limfocite sensibilizate, ce constituie elementele efectoare ale reactiilor alergice de tip celular.
Limfocitul mic, cea mai numeroasa dintre celulele limfoide din organismul vertebratelor superioare, a devenit, in urma cercetarilor din ultimul timp, elementul celular central al mecanismului imunoalergic. Ganglionii limfatici care dreneaza fie locul de injectare a antigenului, fie locul de aplicare a alergenilor de contact sau a alogrefei, fie locul infectiei cu micobacterii sufera o serie de modificari caracteristice. La cateva zile dupa introducerea antigenului, zona paracorticala din ganglionii limfatici regionali prolifereaza intens, producand un numar mare de celule limfoide imature, numite de diversi autori limfoblasti, celule pironinofile mari, limfocite transformate, „imunoblasti“, sau, simplu „blasti“. Aceste celule se divid repede si, dupa 3—4 zile de la imunizare, descendentii lor trec, sub forma limfocitului mic, din ganglioni in sange pe calea canalului toracic sau a altor vase limfatice. Din sange, ele se localizeaza in alte structuri limfoide, in plamani si in tractul gastroirtestinal. Aceste celule mesagere sunt considerate ca se comporta atat ca celule efectoare ale imunitatii, cat mai ales ca celule capabile sa „memoreze“ si sa distribuie capacitatea de raspuns imun specific in tesuturile limfoide departate de locul de actiune a antigenului (36). Cu ajutorul tehnicilor izotopice si prin folosirea tulpinilor pure de animale, s-a pus in evidenta existenta a doua populatii de limfocite mici periferice, una avand o durata de viata scurta, de ordinul a cateva zile, cealalta o durata de viata de ordinul lunilor si reprezentind 5—8 % din limfocitele periferice. S-a demonstrat de asemenea capacitatea limfocitelor mici imunocompetente de a se transforma la stimularea antigenica primara in celule pironinofile mari, care, la randul lor, revin ulterior la forma de limfocit mic, dotat cu capacitatea de a „memora“ gruparea antigenica fata de care va reactiona cu mai multa promptitudine in cazul repetarii stimularii antigenice. Cum era de asteptat, aceste limfocite mici „cu memorie“, ca si limfocitele mici imunocompetente, sunt dintre cele dotate cu durata de viata lunga (46). Plasmocitele, principalele celule efectoare ale raspunsului imun de tip umoral, isi au si ele originea tot in limfoblastii rezultati din transformarea limfocitelor mici imunocompetente.
Complexitatea grupului de celule limfoide nu se limiteaza la cele aratate. La animalele vertebrate, limfopoieza se petrece in trei locuri diferite anatomopatologic: maduva osoasa, organele limfatice centrale (timusul, bursa Fabricius sau organele analoage) si tesuturile limfatice periferice. Numeroase date experimentale au evidentiat rolul jucat de timus in inducerea raspunsului imun, rol exercitat prin intermediul limfocitelor de origine timica, ce migreaza in organele limfoide. Celulele de origine timica sunt celule imunocompetente, ce prolifereaza in urma contactului cu antigenul, dar nu sintetizeaza anticorpi. S-a stabilit astfel ca in realizarea raspunsului imun coopereaza cel putin doua tipuri majore de celule limfoide si ca ambele tipuri de celule se gasesc in toate organele limfoide periferice. Una din aceste populatii de celule provine din timus sau se formeaza prin diferentiere celulara, din maduva osoasa sub influenta acestui organ. Ele sunt denumite celule timus-dependente sau prescurtat celule T. Celalalt tip de celule limfoide se formeaza direct din maduva osoasa si sunt denumite timus-independente sau prescurtat celule B (engl. bone = os). Celulele B constituie precursorii celulelor producatoare de anticorpi, ce iau nastere prin cooperarea acestora cu celulele T, antigen-reactive. Pe langa acest rol de celule helper in geneza celulelor anticorpoformatoare, limfocitele T constituie precursorii elementelor efectoare ale reactiilor alergice de tip celular. Pe langa cooperarea dintre celulele T si B, pentru realizarea raspunsului imun fata de unele antigene este necesara cooperarea unui al treilea tip de celule, si anume macrofagul, caracterizat prin aderarea de suprafete din material plastic sau sticla siliconata si printr-o rezistenta mult mai mare la iradierea cu raze X. In unele sisteme imunologice, macrofagul constituie de asemenea celula efectoare finala a reactiei alergice de tip celular.
De un mare interes s-au bucurat in ultimul timp cercetarile tinzand spre identificarea si caracterizarea unor zone de recunoastere a antigenului, situate pe celulele imunocompetente. Utilizand tehnica imunofluorescentei si autoradiografiei, asemenea cercetari au dovedit existenta unor astfel de receptori pe membrana mai multor tipuri de celule limfoide. Prezenta acestor receptori reprezinta unul din punctele cheie pentru intelegerea atat a mecanismelor de formare a anticorpilor, cat si a mecanismelor celulare din hipersensibilitatea de tip intarziat. Faptul ca pe membrana limfocitelor se afla determinanti antigenici cu proprietati identice cu cele ale determinantilor imunoglobulinelor a fundamentat ideea ca celulele imunocompetente recunosc antigenul prin intermediul unor receptori foarte asemanatori, daca nu identici, cu imunoglobulinele . Nu toate limfocitele contin cantitati decelabile de Ig, iar procentul de limfocite cu Ig detectabila pe suprafata lor este in raport invers cu proportia de celule T din suspensia celulara examinata. Unii autori considera ca prezenta de receptori imunoglobulinici pe membrana este apanajul limfocitelor B. Este interesant faptul ca receptorii imunoglobulinici de pe suprafata unui limfocit apartin unei singure clase si chiar unei singure subclase de imunoglobuline. Luate in ansamblu, date experimentale recente demonstreaza ca limfocitele sensibilizate isi datoresc comportarea fata de antigenul specific prezentei unor receptori asemanatori cu imunoglobulinele si ridica problema daca receptorii imunoglobulinici de pe suprafata limfocitelor nu reprezinta decat un tip special de anticorpi dotati cu o mare afinitate pentru anumite structuri din membrana acestor celule.
Desi plasmocitul reprezinta principala categorie de celule ce formeaza anticorpi, numeroase date experimentale au aratat ca si alte celule limfoide sunt capabile sa sintetizeze anticorpi. Progresele remarcabile in identificarea celulelor ce produc sau poarta anticorpi au putut fi realizate prin utilizarea unor tehnici speciale, cum sunt tehnica imunofluorescentei, a placilor de hemoliza si a rozetelor. Tehnica imunofluorescentei identifica celulele ce contin anticorpi, tratind suspensia leucocitara cu antigenul specific si apoi cu un antiser fata de antigenul respectiv, marcat cu fluoresceina. Tehnica placilor de hemoliza identifica celulele ce formeaza si secreta anticorpi antieritrocitari, realizind o suspensie in agar din celulele investigate si hematiile corespunzatoare.
Celulele anticorpoformatoare libereaza anticorpi ce reactioneaza cu hematiile din vecinatate. Adaugarea de C provoaca liza acestora si formarea unei placi de hemoliza in jurul fiecarei celule formatoare de anticorpi. Placile directe obtinute in acest fel releveaza aproape exclusiv celulele ce formeaza anticorpi IgM. Pentru a identifica celulele ce sintetizeaza anticorpi IgG este necesar sa se amplifice capacitatea complexelor de a fixa C, prin adaugarea prealabila a unui ser antiglobulinic. In felul acesta se formeaza placile indirecte, ce identifica celulele ce sintetizeaza anticorpi IgG. Utilizand seruri specifice pentru diverse subclase de IgG, se pot identifica celulele ce formeaza anumite subclase de anticorpi. Metoda a fost extinsa la identificarea celulelor ce formeaza anticorpi fata de antigene solubile sau haptene, folosind pentru revelarea lor hematii pe a caror membrana s-a cuplat antigenul sau haptena respectiva. Formarea de rozete denumeste fenomenul de acolare a eritrocitelor de membrana unor limfocite. S-au descris doua modalitati distincte de formare de rozete. In primul caz, formarea de rozete are loc intre limfocite si eritrocite normale, asa cum se intampla cu limfocitele T umane ce formeaza rozete spontane sau neimune cu eritrocitele de oaie, fenomen utilizat ca test curent de detectare a acestor celule. In al doilea caz, formarea de rozete denumite imune se produce intre limfocite ce secreta anticorpi fata de eritrocitele respective. Rozete similare formeaza limfocitele B cu hematii ce au format complexe antigen-anticorp-C, datorita prezentei pe membrana acestor celule a unor receptori pentru fragmentul Fc al imunoglobulinelor.