
Astmul cu debut precoce
Astmul cu debut precoce (astmul varstei mici) este si mai greu de etichetat. Daca manifestarile de boala pulmonara obstructiva apar in primul (sau chiar in al doilea) an de viata, ezitam sa punem diagnosticul de astm de la primele manifestari, lipsind elementul de repetabilitate. La prima manifestare este preferat termenul de bronsiolita sau bronsita astmatiforma. Repetarea episoadelor de tuse si/sau wheezing recurent sugereaza insa diagnosticul de astm, indiferent de virata.
Diagnosticul diferential. Infectiile acute ale tractului respirator mijlociu sau inferior (laringotraheobronsita, bronsiolita acuta, bronhopneumonia, tusea convulsiva) pot simula astmul, in special la sugar si copilul mic.
Obstructia nazala prin edem, secretii abundente sau alti factori de obstructie (rinita alergica, infectiile tractului respirator superior, hipertrofia adenoidiana, corpii straini, stenoza coanelor, polipii nazali) poate fi confundata cu astmul, din cauza transmiterii la torace a suieratului respirator.
Stridorul laringian congenital este permanent, are evolutie particulara si este insotit in mod obisnuit de alte anomalii.
Corpii straini traheali sau bronsici produc dispnee sau wheezing cu debut de obicei brusc; suieratul respirator este inconstant, unilateral iar tabloul radiologie este caracteristic.
Fibroza chistica (mucoviscidoza) produce wheezing recurent dar se diferentiaza de astmul alergic prin testul sudorii (cresterea cantitatii de cloruri), tulburari digestive asociate (deficienta enzimatica pancreatica, steatoree) si anamneza de infectii pulmonare recurente, eu debut foarte precoce in viata.
Compresiunea extramurala traheala sau bronsica (anomalii vasculare, adenopatie mediastinala tuberculoasa sau neoplazica, corpi straini in esofag etc.) si hipertrofia timica sunt in masura sa determine tulburari respiratorii cu caracter astmatiform.