
Laringele este un segment al cailor respiratorii situat la nivelul gatului, sub piele, comunicand in sus cu faringele si continuandu-se in jos cu traheea. Este format dintr-un schelet cartilaginos (marul lui Adam, evident la barbati), ale carui piese articulate intre ele se misca sub actiunea muschilor proprii. In interiorul laringelui sunt benzile ventriculare, dispuse sub forma a doua placi orientate dinainte-inapoi, departate intre ele, si dedesubt corzile vocale orientate tot dinainte-inapoi, delimitand intre ele un spatiu triunghiular cu varful inainte denumit glota ale carui dimensiuni scad pana la disparitie prin apropierea corzilor vocale pe linia mediana, in producerea sunetului, rolul principal revine miscarii de apropiere si departare a corzilor vocale, executata cu anumita frecventa sub comanda impulsurilor nervoase venite de la scoarta cerebrala (zona limbajului), care intrerup coloana de aer expirat. Vibratia ce ia nastere (sunetul laringian) sufera o serie de transformari la nivelul valului palatului, dintilor si cavitatilor de rezonanta (faringe, nas, sinusuri), care-i confera caracterele proprii vocii fiecarei persoane. Laringele mai are rol important in respiratie si in apararea cailor respiratorii inferioare prin sensibilitatea deosebita a mucoasei laringiene, care determina spasmul musculaturii laringiene la contactul cu agentii nocivi si declansarea reflexelor de tuse.
Laringata acuta este inflamatia acuta a mucoasei laringiene. Aparitia ei este favorizata de frig, umezeala, efort vocal prelungit sau intens, inhalarea de vapori fierbinti sau iritanti. Se manifesta prin raguseala, senzatie de uscaciune in gat si intepaturi la inghitit, tuse seaca, dureroasa, iritativa. Dupa 3-4 zile, maximum o saptamana, simptomele cedeaza, raguseala putand sa mai persiste o perioada de timp. La profesionistii vocali (profesori, cantareti, actori, crainici etc.) se impun repausul vocal obligatoriu si reluarea treptata a eforturilor vocale. Tratamentul consta in repaus vocal complet in camera incalzita (aerul sa nu fie uscat), regim alimentar usor, fara condimente si alcool, cu lichide usor incalzite. Se interzic fumatul, atmosfera cu praf si pulberile toxice. Local se fac inhalatii, instilatii nazale cu Fedrocaina, oleu gomenolat sau eucaliptolat 2%, de 3-4 ori pe zi. Se prescriu sedative ale tusei (preparate pe baza de codeina), antitermice (aspirina, piramidon), vitamine si comprese calde la gat. Daca copilul mic cu laringata acuta se sufoca, este necesar un tratament de urgenta in spital.
Laringata cronica poate fi produsa de cauze respiratorii (infectii de vecinatate), cauze fonatorii (abuz vocal la profesionisti) si cauze generale (obezitate, boli de ficat, boli de rinichi). Simptomul principal este raguseala, care variaza ca intensitate de la o simpla voalare a vocii pana la alterarea ei totala. Datorita efortului vocal, raguseala este mai accentuata spre seara. Dupa expulzarea secretiilor din laringe, vocea se limpezeste pentru o scurta perioada. La inceput intermitenta. Raguseala devine permanenta cu timpul. Uneori bolnavul nu mai acuza senzatii de intepaturi, arsuri si usturimi in gat, senzatie de corp strain, tusa uscata rebela. Boala evolueaza timp indelungat, uneori toata viata. Deoarece unele forme pot degenera intr-un cancer de laringe se dovedeste foarte util un examen periodic la medicul de specialitate, care poate surprinde la timp anumite modificari. Prevenirea bolii se face prin inlaturarea cauzelor amintite mai sus. Tratamentul consta in evitarea tutunului si alcoolului, evitarea atmosferei viciate, a eforturilor vocale. In plus, se fac inhalatii descongestionante, aerosoli cu antibiotice, cortizon, ape sulfuroase, instilatii laringiene cu oleu eucaliptat 1% pentru detasarea secretiilor aderente, medicatie tonica a musculaturii laringiene slabite.