Alimentatia bolnavului de cancer
Unele bolnave de cancer de san au fost sfatuite sa NU consume produse bazate pe soia. In realitate, opinia generala in literatura stiintifica, referitor la acest subiect, sugereaza ca nu exista nici un efect primejdios care sa fie cauzat de soia, in cazurile de cancer la san, in afara numitor experimente cu suplimente alimentare administrate in doze ridicate, care nu sunt de recomandat. Se pare ca soia consumata cu regularitate (in fiecare zi) poate reduce efectele periculoase ale xeno-estrogenilor, in special in momentul in care soia este inclusa printre componentele unui regim alimentar bogat in ingrediente anticancerigene (ceai verde, legume cruciferoase – care se aseamana sau apartin familiilor de plante cu frunzele asezate ca bratele unei cruci, ca: ridichea, mustarul, etc) si in cantitati normale pentru consum (de evitat suplimentele alimentare pe baza de izo-flavone). Asteptand aparitia unor noi date cu o mai mare specificitate, Agentia Franceza pentru Siguranta Alimentatiei (AFSSA) recomanda ca femeile care au avut cancer la san sa isi restranga consumul de soia la cantitati apreciate ca moderate (nu mai mult de un iaurt de soia pe zi sau un pahar de lapte de soia). Pe de alta parte, extrasele concentrate de izo-flavona vandute ca suplimente alimentare pe timpul menopauzei au fost suspectate ca stimulente ale dezvoltarii tumorilor si, ca atare, trebuie sa fie evitate.
Mai mult inca, actionand ca si EGCG din ceaiul verde, si substantele izo-flavone sunt capabile sa blocheze angiogeneza. Ele au, asadar, un rol important si in lupta impotriva altor forme de cancer, in afara de cel de san si de prostata. Diferitele varietati existente de soia (tofu, tempeh, miso, fasolea aurie mungo, germenii de fasole, etc) sunt, asadar, pasibile de a face cu succes parte dintr-un regim alimentar anticancerigen.