
Sinergia alimentelor
Lista alimentelor ale caror molecule actioneaza impotriva cancerului este, din fericire, mult mai lunga decat ar putea crede lumea. Pun si eu la dispozitie o lista Richard Beliveau si biochimistul Denis Gingras, care a colaborat cu el vreme de douazeci de ani, au publicat impreuna o lucrare, superb ilustrata, dedicata in intregime acestor alimente anticancerigene.
Iata, in cele ce urmeaza, un sumar rapid al catorva dintre principalele rezultate ale studiilor descrise mai sus:
1. unele alimente sunt stimulente ale cancerului, alimentand mecanismele ce servesc drept combustibil pentru procesul de dezvoltare al cancerului.
2. alte alimente sunt anti-stimulente ale cancerului. Ele blocheaza mecanismele necesare pentru dezvoltarea cancerului sau forteaza celulele canceroase sa moara.
3. alimentele actioneaza in fiecare zi, de trei ori pe zi. Au, astfel, o influenta considerabila asupra mecanismelor biologice care accelereaza sau incetinesc dezvoltarea cancerului.
Medicina actioneaza, de regula, asupra unui singur factor. Ultima generatie de medicamente anticancerigen se mandreste cu faptul ca ofera tratamente tinta. Aceasta inseamna ca respectivele substante din compunerea medicamentului intervin intr-o faza moleculara specifica, ramanand numai de sperat ca efectele lor secundare vor ramane la scara reduse. In ce priveste alimentele anticancerigene, acestea din contra, actioneaza asupra mai multor mecanisme in acelasi timp. Si o fac intr-un mod delicat, fara sa provoace nici un fel de efecte adverse. In ceea ce priveste combinatia alimentelor pe care le ingeram cu ocazia meselor servite, ele ne dau posibilitatea sa actionam asupra unui numar chiar mai mare de mecanisme implicate in producerea cancerului. Asta si face ca analizarea lor in laborator sa fie atat de complicata: numarul de combinatii posibile care ar trebui testate este astronomic insa, aceasta abundenta de combinatii este, pe de alta parte, si motivul pentru care ele sunt atat de promitatoare.
La Centrul pentru Studiul Cancerului Dr. Anderson din Houston, dr. Isaiah Fidler, presedintele Sectiei de Biologia Cancerului, investigheaza conditiile de care au nevoie celulele canceroase pentru a reusi - sau a nu reusi – sa invadeze alte tesuturi. Le arata colegilor sai o imagine la microscop, infatisand un tesut pancreatic invadat de cancer. Echipa sa a reusit sa coloreze in mod variat celulele acelui tesut, in functie de diferiti factori de dezvoltare la care raspunde, adica in conformitate cu asa numitii fertilizatori. Factorii de crestere confera tumorii capacitatea de a se stabiliza, de a se dezvolta si de a rezista tratamentelor de inlaturare la care este supus. In acest experiment, o tumora pancreatica apara ca fiind multicolora, verde, rosie si galbena prin actiunea factorilor de dezvoltare, tabloul in care petele albastre marcheaza nucleele. Prezenta aspectului multicolor indica faptul ca majoritatea celulelor tumorii exploateaza factori de dezvoltare diferiti. Ce inseamna asta?, a intrebat dr. Fidler auditoriul, indreptandu-si indicatorul laser spre imaginea unde se infatisa tumora multicolora. Apoi a explicat, lamurind: Tratati tot ce este in rosu, iar verdele va va ucide. Tratati tot ce este in verde, iar rosul va va ucide. Singurul raspuns posibil era atacarea celor doua culori in acelasi timp.