
Surse de acizi grasi tip omega-3
Acizii grasi tip omega-3 cu catene multiple, continuti in pestele gras (sau in suplimentele alimentare pe baza de ulei de peste purificat de inalta calitate), reduc procesul de inflamatie. In laborator, in culturile de celulele canceroase, s-a dovedit ca ei reduc procesul de dezvoltare a celulelor canceroase la tumorile unui mare numar de tipuri de cancer (de plaman, de san, de colon, de prostata, de rinichi, etc.). de asemenea, prin actiunea lor benefica, reduc raspandirea la distanta a tumorilor, sub forma de metastaza. Mai multe studii de monitorizare pe subiecti umani au indicat faptul ca riscul de producere a multora dintre formele obisnuite de cancer este semnificativ mai scazut la persoanele care mananca peste de cel putin doua ori pe saptamana. (Doua articole importante aparute in 2006 au pus la indoiala o astfel de reducere a riscului aparitiei cancerului la persoanele care consuma peste in cantitati mari in orice caz, aceste analize au fost contestate. Printre alte motive, si pentru ca nu au inclus in statisticile prezentate studiile recente de mare anvergura, cum ar fi studiul european EPIC – unde au fost monitorizate 475.000 de persoane – care au confirmat din plin protectia conferita de consumul mai frecvent de peste.
Atentionare: Cu cat pestele consumat face parte dintr-o specie de mai mari dimensiuni, de exemplu, tonul sau pestele caine (o specie de rechin de mici dimensiuni) si pestele spada, cu atat acestea se afla pe o treapta mai inalta in cadrul lantului sau trofic si este cu atat mai contaminat cu mercur, PCB (policlorura de bifenil) si dioxina, care polueaza la un loc fundul oceanului. Cele mai bune surse de peste gras sunt intalnite la pestii de mici dimensiuni, cum ar fi: ansoa intreg, macroul si sardinele de mici dimensiuni (inclusiv sardinele conservate, cu conditia ca ele sa fie pastrate in ulei de masline si nu in ulei de floarea soarelui, care este prea bogat in acizi grasi de tip omega -6). Somonul este, de asemenea, o buna sursa de omega-3, avand si un nivel de contaminare totusi acceptabil. Pestele inghetat isi pierde progresiv continutul de omega-3 pe timpul procesului de conservare.
Semintele de in sunt bogate in acizi grasi omega-3 de provenienta vegetala si catena scurta, ca si in lignas. Acesti fito-estrogeni diminueaza efectul daunator al hormonilor care stimuleaza dezvoltarea zilnica de 30 de grame de seminte de in macinate s-a dovedit capabila sa incetineasca dezvoltarea unor tumori de cancer de prostat de 30% pana la 40%.
Recomandari de folosire: Macinati semintele intr-o rasnita de cafea si amestecati-le cu lapte sau iaurt, organice sau de soia. Aceasta pudra poate fi amestecata si cu cereale destinate micului dejun sau in salata de fructe pentru a-i da o aroma de nuca. Semintele de in macinate pot fi inlocuite cu ulei de seminte de in, care este mai usor de folosit (desi nu contine la fel de multi lignani). Insa, va trebui sa aveti grija sa tineti acest ulei in frigider, intr-o sticla opaca, pentru a feri continutul de oxidare (ca si de a capata un miros ranced). Este recomandabil sa nu fie pastrat mai mult de trei luni.